Mali slovar strokovnih izrazov

Zobni aparati - Ortodontija

Aparat

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Stara sem 20 let in se ne morem sprijazniti s svojimi zobmi. Moti me predvsem enka zgoraj desno, ki je nekoliko obrnjena, pa tudi zobje spodaj mi vedno bolj lezejo naprej (pred približno 3 leti so bili še popolnoma ravni). Pri 10ih sem sicer že imela snemljiv zobni aparat, vendar sem zdravljenje po 4 letih sama prekinila, ker ni bilo vidnih nikakršnih rezultatov (priznam, da sem aparat nosila zgolj ponoči). Sedaj pa me zanima, kaj bi se še dalo storiti, saj si zelo želim imeti ravne zobe. Ali bi fiksi aparat v mojem primeru pomagal in zakaj sem takrat dobila snemljivega? kakšna je sploh razlika v delovanju med snemljivim in fiksnim aparatom?

Prav gotovo še ni prepozno za ponovno ortodontsko terapijo. Kakšna vrsta terapije je za Vas primerna, bo odločil specialist ortodont, ki Vas bo obravnaval.
Snemni ortodontski aparat je snemljiv, ima akrilatno osnovo v katero so vpete žice , ki uravnavajo zobe. Učinek delovanja je povezan s časom nošenja. Poznamo več tipov snemljivih ortodontskih aparatov, razvrščamo jih glede na nepravilnost, ki jo želimo odpraviti. Osnova fiksnega ortodontskega aparata so bracketi, majhni elementi, ki se jih prilepi na zobe. Skoznje se napelje posebna žica. Ker fiksni ortodontski aparat ni snemljiv je aktiven v ustih 24 ur na dan. Poznamo več tipov bracketov in žic, specialist ortodont jih izbere glede na vrsto nepravilnosti.

Aparat, izbira ortodonta

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Prebrala sem vaše odgovore, ki so mi dali upanje, vendar imam še nekaj dodatnih vprašanj. Krive zobe imam že od rojstva, vendar me zobozdravnica, h kateri me je mami že v zgodnem otroštvu redno vozila ni napotila k ortodontu. Tako sem obiskala ortodonta šele pri 16 letih, vendar sem hitro obupala. Kasneje sem začela znova, ker se je ortodontinja zamenjala, ki pa mi je povedala ,da sem aparat nosila popolnoma napačne konstrukcije, ki ni bil primeren za moje zobe. Tako sem ponovno obupala. Sedaj pa sem odločena da si kupim fiksni aparat,ker so mi že v začetku povedali da mi prek zavarovanja ne pripada. Zanima me kakšni so kriteriji za brezplačen aparat. In pa če mi zaradi moje prekinitve zdravljenja ne pripada niti klasični snemljivi aparat,kot so mi rekli. Naj povem da mi kljub mojim skoraj 21 letom še ni zrasel eden od zgornjih stalnih zob,ker mi je mlečnega zdravnica izpulila šele na opozorilo ortodontinje, pri 17 letih. Kakšen poseg me čaka glede tega, in pa kakšen aparat je najprimernejši. Ker pa v domači ortodontski ordinaciji nimam možnosti za zdravljenje me zanima, če si lahko sama izberem ortodonta npr. v Ljubljani. In pa še eno vprašanje bi morala zaradi moje starosti plačevati celotno zdravljenje, ne samo aparata. ali res nisem upravičena do brezplačnih storitev, kljub dodatnemu zavarovanju.

Žal, Vas moram razočarati: Kriterij za aparat, ki ga krije zavarovanje je nepravilna raščenost zob, čeljusti?.ter starost do 19. rojstnega dne. Na stroške zavarovalnice Vam ne pripada niti pregled pri specialistu ortodontu. Plačati morate celotno zdravljenje. Ortodontsko zdravljenje je proces, ki zahteva veliko obiskov, ne nakup aparata. Ortodonta si lahko izberete kjerkoli v Sloveniji ali tujini.

Aparat

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Zdravo.stara sem 15 let in imam neravne zobe.enkrat sem ze bila pri ortodontu in mi je rekel,da mi bo dal aparat,ko bom imela popravljene vse zobe...ker sem prenehala hoditi k zobozdravniku nimam vseh popravljenih-mislim da se imam dve luknji...ali lahko grem kljub temu k ortodontu,da mi izdela aparat?in kako dolgo bo trajalo?

Pred začetkom ortodontskega zdravljenja morajo biti zobje zdravi in brez luknjic, obzobna tkiva morajo biti brez vnetnih sprememb. Pacient mora dobro obvladati natančno ustno higieno. Koliko časa bo trajala terapija je odvisno od diagnoze. Najbolje bo, da se o predvidenem času terapije posvetujete z lečečim specialistom ortodontom.

Boleč zob in razmak med zobmi - diastema

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Pred prbl. tremi meseci me je že zaplombiran zob začel močno boleti, vendar le občasno. Pomislila sem, da je plomba mogoče počila, zato sem šla k zobozdravniku. Odslovil me je rekoč, da je plomba popolnoma cela in da je vse skupaj le moja "subjektivna hipoteza". Bolečine so se kljub temu nadaljevale oz. se stopnjujejo in zadnji teden postaja vedno huje - zob me boli, čeprav naj bi bilo vse v redu. So to res le moje subjektivne hipoteze ali naj grem ponovno na pregled?
Imam še eno vprašanje, in sicer: Pred nekaj leti sem bila pri ortodontu, saj me moti razmak med prvima zoboma. Zdravnica je ugotovila, da gre le za "kozmetično" napako in mi odsvetovala zobni aparat oz. naravnost povedala, da bom kljub samoplačilu aparat dolgo čakala. Malo pred tem so mi 5.zob (mlečni) zgoraj izruvali, zametka za stalni zob pa ni bilo - torej mi en zob manjka. Zadnje čase se mi zdi, da je razmak med prvima zoboma še večji, veča pa se tudi razmak med ostalimi zobmi. Zanima me, kako je z operacijami, s katerimi ti prva zoba "stisnejo" skupaj (poznam precej ljudi, ki so jim opravili ta poseg, vendar že v zgodnji mladosti, jaz pa sem stara že 18 let)?


Bolj mali Vam lahko odgovorim na vprašanje o občasnih bolečinah v zobu. Nič mi niste napisali o tem ali zob boli le na dražljaje (hladno-toplo, sladko?.). Koliko časa bolečina traja, ali se pojavlja ponoči, ali se morda ponoči umiri. Ali lahko točno določite kateri zob boli ali morda boli več zob hkrati in pravega ne morete določiti. Ali je plomba na zobu stara ali nova?
Res se včasih dogodi, da pride pacient z nejasnimi bolečinami, v ustih pa ne vidimo vzroka, celo rentgenski posnetek nam nič ne pove. Tako ne moremo postaviti diagnoze. Pogosto take bolečine minejo za krajši ali daljši čas, ali se ne pojavijo več. Kadar se pojavijo ponovno in se stopnjujejo, je dobro, da se spet oglasite do svojega zobozdravnika, morda bo zdaj lažje postavil diagnozo. Razmak med zobmi imenujemo diastema. Kadar je vzrok diasteme nizko priraščena gubica (frenulum) notranje strani ustnice, ta srednjima sekalcema ne dovoli, da bi se dotikala. Zato se v primerni starosti ta gubica kirurško prestavi višje. Sekalca se nato ortodontsko pomakne priti sredini. Svetujem vam, da v zvezi s tem obiščete specialista ortodonta, ki Vam bo povedal ali tako operacijo potrebujete ali ne. Upam, da sem Vam odgovorila v celoti.

Cene v ortodontiji

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Bom kratek. Prosim za odg. star sem 19 let in nimam več pokritega plačila stroškov pri ortodontu. Zanimajo pa me cene fiksnega aparata, posameznega obiska ter približno koliko pride celotno zdravljenje (vem da je to relativno; od do ?)

Zelo rada bi Vam odgovorila na Vaše vprašanje, vendar trenutno nisem na tekočem s cenami v ortodontiji. Običajno cene ni mogoče predvideti brez pregleda. Cena je namreč odvisna od celotne terapije ne le od cene fiksnega aparata. Preberite si rubriko Zobni aparati - ortodontija, tam sem že obsežneje odgovarjala na podobna vprašanja. Osebno dajem prednost ortodontski terapiji pred protetično kadar je to le mogoče. Res je dolgotrajnejša, vendar dolgoročno gledano cenejša. Kar dosežete z ortodontskim zdravljenjem imate doseženo za vedno, če se držite navodil in hodite na kontrole. Protetična dela pa je potrebno čez čas zamenjati. Dolgoročno je ortodontska terapija gotovo cenejša od protetične. Razmislite.

Fiksni aparat ali protetika

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Stara sem 36 let in kot otrok bi morala nositi aparat,ker ga pa nisem imam zdaj posledice in probleme.Nimam pravega ugriza in zobje predvsem spodnji sprednji se mi pomikajo note,tako da so mi sedaj priporočali fiksni aparat ki naj bi ga nosila 2 leti in bi imela vse zobe kot iz je treba.Spet drug zobozdravnik pa mi je svetoval da bi dala 4 spodnje svoje zobe pulit in nove. Sedaj pa ne vem kako in kaj ,jaz bi se raje odločila za fiksni aparat čeprav ne vem če to ne bi bil samo vržen denar vstran kar pa danes seveda ni poceni,ali pa naj dam pulit pa spet ne vem če je pametno. Ali se še da to rešiti z aparatom pri mojih letih ali kajmi vi svetujete.

Vaše vprašanje je zelo na mestu in zelo prav je, da poiščete več mnenj, tako se boste lažje odločili za pravi korak. Osebno menim, da je bolje ohraniti zobe in se odločiti za ortodontsko terapijo. Puljenja zob Vam ne svetujem, če to ni nujno potrebno. Novi Vam ne bodo zrasli.Starost ni ovira za ortodontsko zdravljenje. Z ortodontsko terapijo se bo korigiral ugriz celotnega zobovja, s protetično terapije pa verjetno le lokalno. Razmislite, saj se Vam ni potrebno odločiti od danes na jutri.

Informacije

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Zanima me ali se informativni pregled pri ortodontu za aparat tudi plača in ali se je potrebno vnaprej zanj naročiti? Stara sem 21 let in v preteklosti sem nosila snemljivi aparat. Ker po nekaj času ni bilo velike izboljšave sem nad zdravljenjem obupala. Sedaj, ko sem nekoliko starejša in pametnejša si neizmerno želim lepe ravne zobe, kajti krivih se zelo sramujem. Ko sem videla približne cene aparatov me je skoraj zadela kap. Zanima me tudi koliko približno stane najcenejši fiksni aparat in ali se mora plačati v celoti naenkrat ali se lahko tudi npr.plača na več obrokov?

Ali se informativni pregled plača je verjetno odvisno od specialista ortodonta. Zato Vam svetujem, da se z vprašanji, ki ste mi jih zastavili obrnete na specialista ortodonta, ki si ga boste izbrali za terapevta.

Kako naprej?

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Stara sem 17 let...pred letom dni sem imela 2 operaciji na nebu( zaradi obeh trojk - imeli sta ovirano pot da bi prišli normalno ven)..operaciji sta bili neznosni...ortodont mi je potem s stalnim aparatom(zvezdicami) vlekel zob ven iz dlesni( zob se ni se nič videl)...drugo stran je veselo pustil in se je zarasla - torej moja operacija in bolečine so bile zastonj...ukvarjala sva se samo z eno trojko na desni strani...po enem letu se je zob malo prikazal..vendar so bile prisotne tudi vsakodnevne bolečine ob tem postopku..danes imam levo stran kjer naj bi bil prostor za trojko zaraščeno, na desni strani pa je trojka postrani prišla ven, vendar še zdaleč ni na pravem mestu. Torej s tem ne bo več nič...ne vem več kaj naj naredim...pomagajte in svetujte.

Pravzaprav ste še tako mladi, da rast še ni zaključena in bi se verjetno še marsikaj dalo narediti. Sicer tudi pozneje še ni vse izgubljeno, le dlje traja. Pogovorite s z ortodontom, morda bi bilo dobro, da Vas napoti na Stomatološko kliniko, kjer se ukvarjajo s težjimi primeri, ali pa za mnenje povprašajte še kakega drugega specialista ortodonta. Sama bi na Vašem mestu za mnenje povprašala več različnih ortodontov. Iz tega kar ste mi povedali Vam težko svetujem kaj se da narediti. Splača se Vam potruditi se.

Keramični zobje namesto zobnega aparata

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Imam krive zobe. Fiksno protezo sem imela pred leti, pa vendar ni bilo zadovoljivega rezultata. Moj zobozdravnik mi je predlagal, da bi mi oblekel dva spodnja zoba. Sam sicer ni navdušen nad tem, da bi mi oblekel zdrava zoba, pa vendar me takšni kot so izredno motijo. Strah me je le, ker nekateri pravijo, da jih pozimi bolijo dlesni, pa tudi počrnijo. Kaj vi mislite o tem, je vredno reskirat dva zdrava zoba, čeprav me krivi zobje izredno motijo.

S fiksno protezo verjetno mislite fiksni zobni aparat. Ne vem kako moteč je nepravilna lega obeh zob, vendar se mi zdi pravi greh obrusiti dva zdrava zoba. Predlagam, da se raje ponovno odločite za ortodontsko terapijo (zobni aparat). Pojdite vsaj na posvet, da ocenijo, ali se situacije res ne da rešiti z aparatom. Dlesni okoli prevlek se vnamejo kadar higiena ni ustrezna. Dlesen se zabarva, kadar se kot kovina za prevleko uporabi zlitina ,ki vsebuje srebro. Srebrovi oksidi se sproščajo v okolico on tetovirajo dlesen. Da bi Vam lahko dala konkretnejši nasvet, bi Vas morala videti.

Korekcijski aparat - neuspeh

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Hčerka je nosila aparat tri leta, od 6. do 10. leta. Je zelo hitre rasti. Predpisan aparat in terapija nista dala želenega učinka. Zanima me, ali je upravičena do brezplačnega novega aparata?

Ali je upravičena do novega aparata bo najbolje ocenil lečeči specialist ortodont, saj otroka najbolje pozna. Ali je neuspeh zdravljenja posledica neustrezne terapije ali morda deklica ni dovolj nosila aparata, se pogovorite z lečečim specialistom ortodontom.

Kriv ugriz

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Imam kriv ugriz, ki me vedno bolj moti. Spodnja čeljust se pomika (ne vem zakaj) v desno in ugriz je vedno bolj kriv. Stara sem 24 let. Zanima me, kaj lahko storim, da preprečim vsaj nadaljnje kvarjenje ugriza, če že tega ne morem popraviti! Je za aparat prepozno, bo sploh se pomagal?

Svetujem vam lahko le, da se oglasite do specialista ortodonta, ki bo ocenil stanje in ugotovil vzrok Vaših težav. Svetoval Vam bo terapijo. Za aparat gotovo ni prepozno, predolgo pa raje ne odlašajte, da se ne bi začele težave v sklepih.

Križni ugriz

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Zanima me kaj pomeni križni ugriz. Bil sem na zobozdravniškem pregledu in rekla da mam križni ugriz. Bom moral nositi aparat?

Kadar zobe stisnete skupaj, tako da se dotikajo stranski zobje, takrat zgornji zobje prekrivajo spodnje. Zgornji zobni lok je po obodu malo širši kot spodnji, če se pogledate v ogledalo. Kadar je ravno obratno in segajo spodnji zobje pri ugrizu čez zgornje takrat rečemo temu križni ugriz, križni griz. Lahko zajame le en zob, skupino zob ali vse zobe. Lahko je enostranski ali obojestranski. Ker mi niste povedali koliko ste stari in ker so vzroki za nastanek križnega griza različni, Vam težko odgovorim ali boste potrebovali terapijo pri specialistu ortodontu. najbolje Vam bo svetovala Vaša zobozdravnica.

Lepotna operacija?

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Stara sem 21 let in nimam posebnih težav z zobmi razen rahlega krvavenja iz dlesni ob vsakem umivanju zob.Zanima pa me sledeče: zgoraj že od malega nimam dvojkic, spodaj pa imam tako malo prostora, da mi zobje rastejo že počez, vendar mi do 18 leta niso predlagali aparata, zdaj ga pa tudi nimam.Moti me predvsem razmak zgornjih zob in me zanima, ali obstaja kakšna rešitev, torej "lepotna" operacija ali namestitev novih zob, da bi zobje stali skupaj, namreč imam rahle komplekse zaradi tega in v družbi se mi je nerodno nasmejat in pokazat zobe.Zanima me tudi, kakšni so stroški takšnih in podobnih posegov in ali zavarovalnica lahko krije kakšen procent stroškov?

Premalo ste mi opisali stanje, da bi Vam lahko natančno odgovorila.Opisujete, da so med zgornjimi zobmi razmaki - diasteme, ne pa da je na mestu dvojkic prazen prostor. Menim, da je za Vas najprimernejša ortodontska terapija. Lepotna operacija v ta namen ne obstaja. Ortodontska terapija je v celoti samoplačniška. V kolikor je na mestu kjer bi morale izrasti dvojke vrzel - prazen prostor širine za dvojkico, bi morda lahko situacijo rešili z implantati. V kolikor je vrzel premajhna, je prostor tako ali tako potrebno pridobit, kar pa zopet pomeni ortodontsko terapijo. Tudi implantati so v celoti samoplačniški. Zato menim, da je še vedno najbolje, da se odločite za ortodontsko terapijo,saj bo to dolgoročno naložba za katero si boste kasneje hvaležni.

Načrtno puljenje stalnih zob

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Spoštovani, sin je star 10 let in ima preozko čeljust. Ortodont svetuje puljenje vseh stalnih štiric, čeprav imajo trojke na spodnji čeljusti dovolj prostora. Z odstranitvijo zg.štiric sem se sprijaznila, ne vidim pa razloga za puljenje spodnjih.

Ortodontska terapija občasno zajema tudi načrtno puljenje stalnih zob, predvsem pri tesnem stanju. Kdaj se specialist ortodont odloči za načrtno puljenje je odvisno od primera samega. Kadar predlaga ekstrakcije, je to skrbno načrtovana terapija. Zakaj konkretno je ta način terapije predlagan pri Vašem sinu je najbolje, da povprašate lečečega specialista ortodonta. Zagotovo Vam bo hvaležen za zanimanje, saj pacient , ki se zanima in sodeluje pri terapiji, doseže boljši uspeh. Morda Vam bo še največ povedal izraz za puljenje zob v nasprotni čeljusti kot se izvaja terapija. Takšno puljenje (ekstrakcije) se imenujejo izravnalne ekstrakcije.
Upam, da sem Vam vsaj malo pomagala pri razumevanju zakaj puljenje spodnjih štiric, vsekakor pa se o tem pogovorite s specialistom, ki obravnava Vašega sina.

Nasmeh

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Ko sem bil še majhen so bili moji zobje videti v redu, vse dokler mi niso zrasli stalni zobje. Ko sem šel na slikanje zob so ugotovili da sploh nimam zgornjih dvojk! A je morda kakšna druga rešitev razen zobnega aparata?

Seveda je možna protetična rešitev stanja, vendar Vam zelo svetujem da se odločite ortodontsko terapijo, saj se estetsko lahko doseže lepši učinek, hkrati pa se ohrani zdrave sosednje zobe. Res zahteva več truda, vendar se splača potruditi se.

Nepravilna lega zob pri odraslih

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Imam problem glede lege zob. Nagibanje zoba, tesno stisnjeni zobje, ki se rahlo prekrivajo in zato tudi nepravilen ugriz.Zaradi tega so mi pred leti že na eni strani odstranili spodaj in zgoraj mislim da štirici.Sedaj pa se je stanje spet poslabšalo! Zdravljenje je kar dolgo cca 2 leti in ni ravno poceni. Ali obstaja se kaka druga možnost za izboljšanje glede na to,da imam 25 let!

Navajate, da imate tesno stanje zob. Ker so Vam v otroštvu načrtno že odstranili dva zoba, predvidevam, da ste obiskovali ortodonta, zdravljenje pa ni bilo zaključeno. Ortodontsko zdravljenje je pravica iz obveznega zavarovanja le do dopolnjenega 19. leta, oziroma do zaključka terapije v kolikor se je zdravljenje začelo pred dopolnjenim 19. letom starosti. Ortodontska terapija v odrasli dobi je v celoti samoplačniška.
Za oceno drugih možnosti je potreben pregled v zobozdravstveni ordinaciji, zato Vam na to ne morem odgovoriti. Najprimernejša bo gotovo ortodontska terapija. Cenovno bo to prav gotovo dolgoročna življenjska naložba, saj si boste s tem načinom terapije prihranili mnogo večje stroške morebitne kasnejše protetične rehabilitacije, čeprav se Vam trenutno zdi velik strošek.

Nepravilni ugriz - progenija

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Stara sem 28 let in imam nepravilen ugriz, namreč spodnjo čeljust imam močnejšo in bolj navzven kot zgornjo. Zanima me, če je mogoče to kako popraviti npr. z operacijo. Imam leto dni staro hči, ki ima prav takšen ugriz. Kaj narediti?

Stanje, ki ga opisujete se, če Vas razumem prav imenuje progenija. Potrebno je oceniti, ali je ta le navidezna, ker je majhna zgornja čeljust ali prava, ker je naprej pomaknjena brada. Svetujem Vam obisk pri specialistu ortodontu, pregled, in analizo stanja. Specialist ortodont Vam bo glede na postavitev diagnoze (postavitev diagnoze je nujna) svetoval možne načine terapije. Pravo progenijo se res operativno izboljša, za Vašo deklico pa se bo morda mogoče s pravočasno ortodontsko terapijo izogniti operaciji.

Neravni zobje

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Imam zelo neenakomerno razporejene zobe kar me pri 19 letih zelo moti , ker aparata ne morem nositi zaradi takšnih ali drugačnih razlogov me zanima če je možna še kakšna druga rešitev.

Brez pregleda Vam zelo težko svetujem. Morda bi se našla kakšna protetična rešitev, vendar je protetika na zdravih zobeh pravi greh. Morda pa le?pretehtajte ponovno možnosti za ortodontsko terapijo. Zagotovo je manj škodljiva za zobe, dolgoročno gledano pa tudi cenejša. Premislite? imeti ortodontski aparat je v tujini statusni simbol.

Okrušeni sprednji zobje

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Stara sem 20 let in do sedaj nisem imela problemov z zobmi, nimam še nobene plombe. Pred tremi leti se mi je malo okrušil zgornji levi sekalec(ob zob sem udarila s kozarcem). Dve leti nisem imela težav, v zadnjih nekaj mesecih pa se mi je tudi na drugih sprednjih zobeh začela krušiti sklenina, ponavadi ob vgrizu v kako tršo stvar. Tudi na poleg je videti, da so zobje na koncih zelo tanki, kot da bi bili malo prozorni. Zanima me, kaj je vzrok za to krušenje. Mleko pijem, sadja pa ne jem dosti, kadim pa tudi ne. Predvsem pa me zanima, kaj lahko zobozdravnik stori z zobom, ki se mi je prvi okrušil, ker se na njem tudi najbolj vidi okrušenina.

Predvidevam, da imate na sprednijih zobeh incizalne (grizne ) robove tanke. V kolikor je še sklenina prosojna in bolj bela, je tudi bolj krhka. Možnih vzrokov za krušenje je več. Ali nezavedno ves čas nekaj grizete, kaj kovinskega oz kaj trdega,ali pa nezavedno škrtate z zobmi. Dobro bi bilo pogledati kako je z ugrizom. Oglasite do zobozdravnika in težavo omenite, pokažite. Ocenil bo, ali morda potrebujete ortodontsko zdravljenje. Zob, ki se kruši se običajno spolira, toda če se ne uredi ugriza, se bo krušil še naprej.Poliranje pa vedno zob malo skrajša. Kaj več vama ne morem svetovati.

Operacija namesto ortodontskega aparata

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
A lahko z operacijo popravite krive zobe, če aparat ni pomagal?

Žal ni operacije, ki bi lahko nadomestila ortodontsko terapijo.

Ortodontni pregled

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Zobozdravnik mi je rekel,da naj grem k ortodontu,ker so moji�zobje potrebni ortodontnega zdravljenja.Zanima me,kako on vidi,da so potrebni?Ker so vsi ortodonti zasebni je treba že pregled plačat?(4.000 sit)Kako si ga lahko privoščim,če sem študent?Baje je zdravljenje 2 leti.Mi lahko glede tega kaj poveste?

Najprej Vam moram obrazložiti, da niso vsi specialisti ortodonti "zasebni", kar nekaj jih deluje v Zdravstvenih domovih, nekaj tudi na Stomatološki kliniki v Ljubljani. Veliko specialistov ortodontov zasebnikov ima pa tudi koncesijo. Za Vas je ortodontsko zdravljenje samoplačniško, ker ste že dopolnili 19 let. Zdravljenje res traja 1 leto do dve leti in pol odvisno od diagnoze. Prvi informativni pregled res stane okrog 4.000,00 do 5.000,00 Sit.
Pregled kjer se analizira študijske modele (diagnoza se postavi na podlagi vrste analiz : analiza študijskih modelov in več vrst slikanj) ,določi diagnozo in napravi okvirni načrt terapije pa stane med 10.000 in 20.000,00 Sit. Glede na diagnozo Vam specialist ortodont predlaga možne načine terapije, takrat šele lahko določi tudi ceno. Vaš zobozdravnik je opazil, da je nepravilnost takšna, da potrebujete ortodontsko terapijo. Tudi splošni zobozdravniki znamo oceniti kdaj je ortodontska terapija priporočljiva, ni pa nujno potrebna. Upam, da sem Vam odgovorila kar ste želeli vedeti.

Ortodontski aparat - kako do ortodonta

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Pozdravljeni, stara sem 22 let in imam problem z krivimi zobmi, zgornja čeljust je zožena in cca 6mm naprej-pred spodnjo čeljustjo, ali lahko v teh letih to popravim z aparatom (in ali lahko dobim čim manj opazen aparat, brala sem da taki obstajajo) in ali mi lahko priporočite kakega dobrega ortodonta v Ljubljani?

Starostne meje za ortodontsko terapijo ni. Vendar velja to le za premike zob. O načinih terapije se dogovorite s specialistom ortodontom preden Vam namesti aparat. Res se dobijo bracketi- "zvezdice" ki so bele barve in je tak aparat manj opazen. V Sloveniji deluje okrog 50 specialistov ortodontov. Nekateri so zaposleni na Stomatološki kliniki, nekateri v Zdravstvenih domovih, nekaj pa je zasebnikov. Podatke o ortodontih zaposlenih v javnih zavodih dobite na omenjenih ustanovah, podatke o zasebnikih s koncesijo na terminalih za potrditev kartic pod rubriko informacije, podatke o zasebnikih pa v rumenih straneh telefonskega imenika. Upam, da Vam bo napisano kaj pomagalo.

Poševni zobje

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Že lep čas se trudim napisati nekaj vprašanj v zvezi z mojim zelo motečim problemom, kajti v osebnem stiku s specialisti sem bila znova razočarana. Stara sem 27 let in imam sprednja dva zoba poševna. V mladosti aparata nisem nosila, ker zato niso poskrbeli starši, kasneje pa sem iskala pomoč pri različnih specialistih, od katerih sem prejela nejasne, negativne odgovore.Dva ortodonta sta mi dejala, da mi manjka 3mm prostora, da bi lahko nosila aparat za zobe, v primeru, da mi en zadnji zob izpulijo,pa obstaja možnost,da se bodo neenakomerno porazdelili oz. da je možna luknja med sprednjima dvema zoboma. Ali je sploh možno pri teh letih poravnati zobe z aparatom in kako dolgo ga je potrebno nositi? Obstajajo aparati, katere bi lahko nosila le ponoči, kajti imam službo s strankami, zato bi bilo zelo moteče delati z aparatom? Kolikšna je približno cena aparata?
Najbolj si želim, da bi mi oba zoba izpulili in mi naredili povsem nova oz. uporabiti implantate (ne vem, če je izraz pravilen).Ali je kirurški poseg oz. tovrstno "zdravljenje" dolgotrajno in koliko približno stane?


Izkušenj, in odgovorov, ki ste jih bili deležni pri različnih ortodontih ne morem komentirati. Starost ni ovira za ortodontsko terapijo. Načeloma obstajajo aparati, ki jih lahko nosite samo določen čas. Ti so snemljivi. Vendar se zavedate, da so sile, ki delujejo na zobe šibke, saj zob ne smejo poškodovati, zato pa je nujno, da delujejo čim več časa. V prvih 12 urah neprekinjenega nošenja aparata se premikanje zob šele začne. Torej je trinajsta ura 1 ura delovanja. Premikanje zob namreč deluje na principu, da majhna sila na zob ki deluje konstantno nekaj časa povzroči da se na strani pritiska kost razgrajuje, na drugi strani pa gradi. Vendar to poteka počasi. Ravno zato so fiksni aparati učinkovitejši, saj delujejo 24 ur na dan. Kadar govorimo o cenah, govorimo o ceni celotnega zdravljenja ( o tem sem že pisala). Puljenje zdravih zob zgolj zaradi estetike je greh, tega nikar ne storite. Konec koncev, če so Vaši zobje nepravilno zrasli in ne ovirajo hranjenja in govora, če so čisti in negovani ,so pravzaprav Vaša osebna karakteristika, ste to Vi, okolica Vas tako pozna.
Lahko pa pokličete v našo ordinacijo in dobite naslove orodontov s katerimi sodelujem. Tel.:01 430 72 20, pon. tor. pop.;sre, čet.,pet. dop.

Škripanje z zobmi

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob

Fant ponoči pogosto "škripa" z zobmi (mislim, da je strokovni izraz za to - bruksioza), kar je po eni strani zelo moteče zame, po drugi strani pa se bojim, da si bo s tem zelo uničil zobe. Kaj se da storiti, da se prepreči škripanje oz. da se vsaj prepreči uničevanje zob? Kako škodljivo sploh je to?

Prav vesela sem Vašega vprašanja, saj se mnogo ljudi srečuje s tem problemom, a ga ne prepoznajo. Pojavu pravimo bruksizem. Lahko ga povzročajo motnje v grizu, tako da pacient nezavedno ves čas " brusi " previsok zob, ali pa je motnja psihična. To pa nikakor ne pomeni, da je z vašim fantom kaj narobe. Mnogo ljudi stiska zobe ali nezavedno škrta z zobmi kadar so napeti, pa se tega niti ne zavedajo. Neki profesor je paciente z bruksizmom simpatično opisal kot ljudi, ki s svojimi problemi nočejo obremenjevati drugih, zato jih skušajo ponoči prežvečiti.Kadar ta pojav ni samo nezavedno stiskanje zob, ampak pravo škrtanje, seveda to lahko povzroči pretirano obrabo zob. Srečamo ga v vseh obdobjih, celo pri triletnih otrocih. Začne se lahko zaradi psihičnega stresa, ali slučajne kretnje, ki preide v navado (strokovno bruksizem uvrščamo med razvade).
Z bruksizmom se ukvarjajo specialisti ortodonti. Izdelajo posebno mehko silokonsko opornico za zobe, ki jo pacient nosi ponoči. Ta onemogoči gibe škrtanja. Kadar pacient redno nosi tako opornico po navodilih specialista ortodonta,refleks počasi ugasne. Zato le pogumno do specialista ortodonta, ki bo za Vašega fanta izdelel primerno opornico.

V čakanju na zobni aparat

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Stara sem 21 let in v kratkem pričakujem fiksni zobni aparat.Na Vas se vljudno obračam z željo, da mi svetujete o higieni zob med nošenjem aparata. Slišala sem, da na začetku nošenje aparata zelo boli, zato me tudi zanima Vaše mnenje o tem.

Higiena kadar imamo fiksni aparat je zelo pomembna. Bistveno se ne razlikuje od normalne higiene, pomembno je , da temeljito odstranimo zobne obloge. Predvsem okrog bracketov- zvezdic. Za čiščenje se dobijo posebne ščetke, zelo uporabne so tudi nitke za čiščenje pod mostovi. Če ne čistimo dovolj, se kasneje na mestu kjer je bil bracket prilepljen pozna bel madež. Natančna navodila o čiščenju Vam bo podal specialist ortodont pri katerem boste aparat dobili. Gotovo Vas bo opozoril katera mesta so manj dostopna in jim morate zato posvetiti posebno pozornost.Nošenje aparata v začetku res malo ožuli ustnice, vendar se vsi hitro navadijo nanje. Prvi teden je seveda to velika sprememba v ustih. V začetku zahteva veliko časa, da vse dobro očistimo, kasneje, ko čiščenje postane rutina in ne vzame več toliko časa. Nikar se ne bojte, nič strašnega ne bo.

Zob v nepravilni legi

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Rada bi vam na kratko opisala moj problem. To je moj zgornji sprednji zob oz.enka- desna. Že od mladosti mi štrli navznoter, vendar ker ni bilo moteče pri ugrizu, me šolska zobozdravnica nikoli ni poslala na kakšne dodatne preglede. Sedaj pa opažam ( že kakšno leto), da se mi to zob vedno bolj pomika navznoter, toliko, da me že moti pri ugrizu. Občasno čutim tudi rahlo zbadanje. Bila sem že zaradi tega pri osebnem zobozdravniku, vendar mi je rekel, da se tu ne da nič narediti, da sem za aparat baje prestara in da je problem tudi to, da imam na levi strani na dvojki prevleko( pri 18 letih sem imela operacijo tega zoba zaradi ciste v korenini in so mi ta zob zbrusili, zato imam zdaj keramičnega) Zelo me moti, predvsem zaradi videza, vsaj so vsi drugi zobje v isti liniji, le ta izstopa. Zob je na videz zdrav, tudi barva ni spremenjena, zanima me kaj bi se dalo narediti. Razmišljala sem celo o tem, da bi ga dala izpuliti in narediti vsadek, je to možno ? Koliko časa to traja ? Delam namreč s strankami!

Vsekakor Vam svetujem, da se oglasite do specialista ortodonta, in mu razložite svoj problem, saj starost načeloma ni ovira za uspešno ortodontsko zdravljenje. Seveda je možno zob izpuliti in narediti vsadek, vendar je možno, da je prostor v čeljusti za desno enico ožji kot za levo in bi bila prevleka zato ožja. Vendar je izpuljenje zoba zadnje kar Vam svetujem. Specialist ortodont vas bo pregledal,napravil analizo stanja in podal oceno možnosti in uspeha terapije. Ugotovil bo tudi vzrok, zakaj se zob še vedno pomika navznoter. Morda so Vam izrasle osmice?
Zavedati se morate, da za katerokoli vrsto terapije se boste odločili, vsaka zahteva čas, predvsem pa veliko obiskov pri terapevtu. Za čas terapije se je vedno mogoče dogovoriti za začasne (provizorij) rešitve, ki Vam omogočajo normalen izgled.

Zobni aparat pri odraslih

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Zanima me, če obstaja starostna meja pri nošenju zobnega aparata za ravnanje zob. Zanima me predvsem, če po dvajsetem letu starosti ni možen več ta način zdravljenja.

Nošenje zobnega aparata je možno tudi pri odraslih. Starostna meja ne obstaja. Zato le pogumno do specialista ortodonta.

Zobni aparat in škrtanje z zobmi

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Stara sem 22 let in danes mi je zobozdravnik povedal, da bom verjetno potrebovala fiksni aparat. Moja težava je škrtanje s sprednjimi zobmi, kar naj bi poškodovalo sklenino sprednjih zob. Že kot otrok sem nosila navaden aparat, ker sem imela spodnjo čeljust 7mm zamaknjeno nazaj. Verjetno je za škrtanje krivo prav to - napačen ugriz. Zanima me ali bom dobila aparat le spodaj in koliko stane aparat, ki se ga ne vidi- je bele barve namesto kovinske. Videla sem,da obstaja in slišala, da je mnogo dražji.

Škrtanju z zobmi pravimo bruksizem. Kadar ta pojav ni samo nezavedno stiskanje zob, ampak pravo škrtanje, seveda to lahko povzroči pretirano obrabo zob. Srečamo ga v vseh obdobjih, celo pri triletnih otrocih. Začne se lahko zaradi psihičnega stresa, ali slučajne kretnje, ki preide v navado (strokovno bruksizem uvrščamo med razvade).
Z bruksizmom se ukvarjajo specialisti ortodonti. Izdelajo posebno mehko silokonsko opornico za zobe, ki jo pacient nosi ponoči. Ta onemogoči gibe škrtanja. Kadar pacient redno nosi tako opornico po navodilih specialista ortodonta, refleks počasi ugasne. V kolikor imate še vedno napačen ugriz, boste kot Vam je povedal Vaš zobozdravnik potrebovali ortodontsko zdravljenje in zobni aparat. Svetujem Vam, da se oglasite do specialista ortodonta, ki Vas bo pregledal, naredil analizo stanja, načrt zdravljenja in nato se bosta lahko dogovorila tudi o ceni.

Zobni aparat na notranji strani zob

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Že kar nekaj odgovorov ste dali na temo zobni aparat po 20.letu starosti. Stara sem namreč 20 let,študentka. Pred petimi leti sem sicer imela zobni aparat, vendar sem ga opustila, ker me je tiščal in sem zaradi tega dobila vnetje dlesni. Zanima me, če je ta meja samoplačniškega aparata za vse 19 let ali samo za tiste ki nimajo statusa študenta?
p.s. Ali obstaja fiksni zobni aparat, ki se pritrdi na notranjo stran zob, tako da ni viden?


Samoplačniška meja je za vse 19 let razen če se je zdravljenje začelo pred 19.letom in se le nadaljuje in vmes ni bilo prekinjeno.Ne glede na status šolanja. Možno je pritrditi fiksni aparat na jezično stran spodnjih zob. Na nebno stran zgornjih zob ne, ker bi motil ugriz. Dobi se fiksni aparat, ki ima bele elemente za pritrditev na zobe, tako da je manj viden.

Zobni aparat po 19. letu, ali pripada

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Star sem 19 let in imam krive zobe. Zanima me, če je zdravljenje z snemnim aparatom brezplačno, saj sem nekje prebral, da je to zdravljenje po 18. letu samoplačniško.

Ortodontsko zdravljenje po dopolnjenem 19. letu je samoplačniško in ni pravica iz obveznega zavarovanja, razen v primeru, če se je to začelo pred dopolnjenim 19. letom in se le nadaljuje , pri tem pa je pacient redno izvajal terapijo (nosil aparat).

Zobni aparat po 20. letu

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Stara sem 20 let. Pri trinajstih sem dobila zobni aparat, a ga nisem redno nosila, zato imam še sedaj krive zobe. Zanima me, kakšne rešitve še mi ostanejo, da bi se moji zobje poravnali. Ali je možna tudi operacija? Koliko časa bodo potrebovali zobje, da se poravnajo?

Pri 20.-ih letih gotovo še ni prepozno za ortodontsko zdravljenje, še vedno bo uspešno. Starost namreč ni ovira. Ne vem kakšno operacijo imate v mislih, zato Vam na to vprašanje ne morem odgovoriti. Čas terapije je odvisen od vrste nepravilnosti, od tega ali se boste odločili za fiksni ali snemni aparat. Pri snemnem aparatu je doba samega zdravljenja okrog 2 leti, pri fiksnem pa prav tako leto in pol do dveh. V obeh primerih pa je potrebno še najmanj polovico toliko kot je trajala terapija nositi snemni aparat, ki vzdržuje novo stanje vsaj dve leti ponoči. Kar pogumno do ortodonta, ki Vas bo pregledal in skupaj se bosta dogovorila za terapijo.

Zobni aparat

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Stara sem 16 let in imam krive zobe,zanima me v kolikem času je možno dobiti zobni aparat in ali ga lahko dobiš pri zasebnem zobozdravniku.

Aparat dobiš pri specialistu ortodontu, ne pri vsakem zobozdravniku. Kakšne so čakalne dobe ne vem. Menim da bi samoplačniško prišla na vrsto kar hitro. Specialisti ortodonti so na stomatološki kliniki, v zdravstvenih domovih, kjer imajo vsi koncesijo.Specialisti ortodonti zasebniki nekateri imajo koncesijo, drugi ne. Svetujem ti, da za prvo informacijo povprašaš po telefonu. Večino naslovov boš dobila v imeniku. LP,veliko uspeha pri zbiranju informacij.

Zobni aparat - kje ga dobim in koliko stane

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
V prejšnjih odgovorih ste že povedali, da ni starostne omejitve za zobni aparat, sedaj pa me zanima, kje je kakšen ortodont v Lj. ali okolici ter koliko je približna cena za snemljiv in za fiksni aparat.

V Ljubljani in okolici je kar nekaj ortodontov. Najdete jih v telefonskem imeniku v rumenih straneh, lahko pa dobite informacije tudi v naši ordinaciji. Govorimo o cenah za zdravljenje, ne samo o ceni ortodontskega aparata, zato je najbolje, da si izberete specialista ortodonta, se prijavite na informativni pregled in izvedeli boste vse o postopku in cenah. Ortodontska terapija pomeni najprej analizo nepravilnosti s študijskimi modeli, različnimi vrstami slikanja. Nato specialist ortodont izdela načrt zdravljenje , takrat se zdravljenje šele začne.

Zopet zobni aparat

Zobni aparati - Ortodontija - Obisk pri ortodontu - Puljenje zob
Ko so mi začeli izpadati mlečni zobje, se je zgodilo, da sem imela zob tako črn, da se je pod kleščami zobozdravnice zdrobil, ko ga je hotela izpuliti, zato se je odločila, da mi ga pusti v čeljusti in bo izpadel, ko ga bo izpodrinil nov zob. Gre za prvi zob zgoraj na desni strani (enka). To se je sicer res zgodilo, vendar mi je zaradi tega zob zrasel nekaj milimetrov više v dlesni. Po nekaj letih sem obiskala ortodontko, ki mi je dejala, naj zob le malce masiram čez kožo in se bo sam pomaknil navzdol na pravo mesto. To se ni zgodilo, zato sem dobila zobni aparat. Nošenje tega je bilo mučno in po štirih letih je bil edini rezultat močno razširjena zgornja čeljust in tako so postali krivi vsi prvi štirje zobje. Ker me je razširjanje vedno bolj bolelo, sem prenehala nosit aparat. Sedaj, pri 23-ih pa si kljub temu želim imeti lepe zobe in me zanima ali jih je še možno spraviti na svoje mesto. Rada bi imela zobni aparat z zvezdicami, ker je menda bolj učinkovit in ne vem kje naj ga dobim in približno koliko stane.

Res je fiksni aparat bolj učinkovit, saj deluje 24 ur na dan. Zato se z njim doseže hitrejši učinek. Ortodontsko terapijo izvajajo specialisti ortodonti, večino naslovov lahko najdete v rumenih straneh telefonskega imenika, lahko pa se obrnete tudi na naš naslov, in Vam bom posredovala nekaj naslovov. Moj naslov prav tako najdete v telefonskem imeniku, imajo ga tudi v uredništvu POP TV. O ceni se boste dogovorili s specialistom ortodontom, ki si ga boste izbrali. Prvi specialistični pregled običajno stane med 10.000 in 20.000 SIT.