Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Zob z zlomljeno iglo v kanalu ima granulom. Ali ga je res potrebno izpuliti?

Pri zdravljenju zoba se je zlomila igla in ostala v kanalu, kar sem izvedela po 10 letih. V zobu sem čutila spremembo, zato je bil slikan in pokazal se je granulom. Rada bi zob obdržala, a zobozdravnik meni, da ga je potrebno izpuliti. Prosim za nasvet, kako ravnati oz. ali obstaja način, da se zlomljena igla odstrani in nato zob zdravi.

Brez slike vam za vaš konkreten primer ne morem odgovoriti, lahko pa vam povem kaj je možno ob določenih ugodnih pogojih.

Načeloma se zalomljen kanalski instrument kot je na primer igla lahko odstrani, ni pa to vedno mogoče. Ali je to mogoče je odvisno od lege instrumenta v kanalu in od tega kakšna je korenina. Če je korenina izredno tanka obstaja pri odstranjevanju takega instrumenta velika verjetnost predrtja korenine. Včasih se lahko pride mimo zalomljenega instrumenta, s tem da le ta ostane v kanalu in je včasih vseeno tako zdravljenje uspešno. Če je lega bolj proti vršičku korenine pa je včasih mogoče zob napolniti do zalomljenega instrumenta, potem pa odstraniti del korenine, ki ga ni bilo možno pozdraviti kirurško.

Potrebujete zdravljenje koreninskih kanalov? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907


Koraki endodontskega zdravljenja

Rabila bom zdravljenje zoba z iglicami. Kako to poteka?

Na kakšen način točno bo potekalo koreninsko zdravljenje vam lahko razloži le vaša zobozdravnica, saj dobro pozna stanje zoba in ima tudi Rtg sliko. Načeloma pa zdravljenje koreninskih kanalov poteka po naslednjih korakih:

1. Korak

Pregled je bistvenega pomena, saj na pregledu ocenimo za kateri zob gre (še posebno, če je bolečina sevajoča in po bolečini ni mogoče določiti kateri zob boli). Ocenimo v kakšnem stanju je zob ter kakšne vrste slikanje bomo potrebovali. (lokalni rentgen, ortopan, dentalni CT ali morda kar vse troje). Ocenjujemo tudi ali bo morda potrebno podaljšanje klinične krone.

2. Korak

Rentgen ali dentalni CT zoba, ki ga bomo zdravili. Kvalitetna Rentgenska slika pravilne projekcije nam lahko da dobro orientacijo in smernice kako zahtevno bo endodontsko zdravljenje zoba. Ocenjujemo razsežnost kariesa, število in obliko korenin, prisotnost in obsežnost periapikalnega vnetja (granulom, cista…) Rentgen nam dokončno potrdi ali ovrže oceno ali je endodontsko zdravljenje zoba glede na obseg in stopnjo vnetja mogoče oziroma smiselno. V naprej pomislimo na kakšen način bo preostanek zoba mogoče obnoviti / restavrirati - s plombo? / prevleko? V kolikor se odločimo zob ohraniti lahko preidemo na naslednji korak.

3. Korak

Lokalna anestezija pri bolečem in / ali živem zobu omogoča neboleč potek zdravljenja. Pri že mrtvem zobu postopek endodontskega zdravljenja ni boleč, saj je tkivo v pulpni komori in kanalih mrtvo in ni več oživčeno. Sama zobovina ne boli kadar je zob že mrtev ali je pulpa že odstranjena niti pri vrtanju niti pri zdravljenju koreninskih kanalov.

4. Korak

Za čiščenje kariesa in zagotovitev tesne zapore zoba se odločimo v kolikor bo zob kasneje mogoče restavrirati. Dobro očistimo ves karies, manjkajoče dele zoba pa dogradimo kolikor nam stanje dopušča. Pomembno je, da je zob, ki ga zdravimo v času zdravljenja dobro tesno (hermetično) zaprt. Ostanki kariesa pomenijo gojišče bakterij, ki znova in znova povzročajo vnetje v kanalih, ki jih zdravimo. Enako pomembna je dobra tesna (hermetična) zapora, saj bi uhajanje mikroorganizmov ob robovih plomb v kanale ki so v zdravljenju preprečilo uspešnost endodontskega zdravljenja.

5. Korak

Do kanalov dostopamo tako, da v zob v področju kjer se nahaja pulpna komora izvrtamo odprtino za dostop (dostopna kaviteta) v taki obliki, da s kanalskimi instrumenti lahko vstopamo v kanale. Zadnje zobe odpiramo iz smeri griznih ploskev (s ploskev na katere žvečimo), sprednje zobe pa odpiramo na zadnji strani – na ploskvah, ki so obrnjene v usta. Kadar pa ima kakšen zob preveč nagnjeno smer se lahko zgodi tudi, da moramo zob odpirati s sprednje, vidne strani. Očistimo ves prostor kjer je pulpa v kronskem delu zoba – v pulpni komori.

6. Korak

Čiščenje in dezinfekcija in oblikovanje koreninskih kanalov je lahko zamuden postopek. Uporabiti je potrebno vrsto postopkov in instrumentov. Tanjši ko so kanali, bolj ko so gracilni in / ali zaviti in več ko je kanalov, dlje lahko traja postopek čiščenja in dezinfekcije. Da bi lahko dosegli dobro dezinfekcijo je običajno potrebno kanale tudi razširiti in oblikovati tako, da jih sploh lahko v največji možni meri očistimo. Ko ocenimo, da je v kanalu odstranjeno vse vnetno tkivo, ki ga je mogoče odstraniti lahko v kanale vložimo (apliciramo) zdravilo, zob zapremo in polnimo kanale v enem naslednjih obiskov glede na to kako intenzivno je bilo vnetje. Kadar je temeljito čiščenje in dezinfekcija mogoča že v enem obisku, pa lahko kanale polnimo takoj. Med posameznimi obiski zob zapiramo z materiali za začasno zaporo.

7. Korak

Polnitev koreninskih kanalov je postopek pri katerem v čiste in razkužene kanale s posebnimi tehnikami vložimo poseben material, ki čim bolje in čim tesneje zatesni koreninske kanale. Dobro napolnjeni kanali so zelo pomembni, da ne pride do ponovne infekcije kanalov.

8. Korak

Plomba, inlay ali prevleka so možnosti s katerimi dokončno oskrbimo zdravljen zob. Plomba, inlay ali prevleka ne pomeni samo, da je zob spet naravne oblike. Pomembno je, da dokončna oskrba zagotovi tesno nepredušno hermetično zaporo in tako onemogoči ponoven prodor bakterij v koreninske kanale ter ponovno vnetje. Zdravljenje koreninskih kanalov, ki mu strokovno rečemo tudi endodontsko zdravljenje zoba je kar zahtevno.

Več o zdravljenju koreninskih kanalov  tudi v sliki in besedi si lahko preberete na našem blogu.

Potrebujete zdravljenje zobnih korenin? Naročite se na 031 656 907


Kaj je pulpitis - vnetje zobnega živca

Zanima me kaj je to pulpitis. En zob me kar na prej po malem boli in zobozdravnica je rekla da je to lahko pulpitis. Upam, da sem si besedo prav zapisala. 


Prav ste si zapisali. Pulpitis je izraz, ki ga uporabljamo za vnetje zobnega živca. Zobna pulpa je vsebina notranjosti zoba v zobni kroni in koreninskih kanalih zoba. Glede na to, da že dlje časa zaznavate bolečino gre lahko morda tudi za preobremenjen zob, lahko pa gre za kronični pulpitis. Kronični pulpitis lahko za kak skriti karies ali močno razgaljen zobni vrat oz. erozija. Pulpitis je bolezensko stanje zoba oz. njegovega živca – pulpe.

Pulpa se lahko vname, nekaj časa odmira in odmre. Kadar je pulpa vneta, v odmiranju ali odmrta vnetje draži živčne končiče, kar zaznamo kot bolečino. Značilno za pulpitis je, da bolečina seva v okolico, lahko tudi v nasprotno čeljust. Pacient težko določi kateri zob boli, pogosto pa je določitev pravega zoba lahko izziv tudi za zobozdravnika. Še posebno, če je karioznih zob v ustih več. Poznamo reverzibilni in ireverzibilni pulpitis.

Kadar gre za reverzibilni pulpitis – zob morda lahko ostane živ. Pulpitis v zelo zgodnji fazi se lahko pozdravi, če ostranimo vzrok ( npr. karies, poka zoba). Tako se ohrani zob živ. Pri tem se v postopku plombiranja uporabijo posebna zdravila, ki se položijo na del zoba kjer je bil vzrok najbližje zobni pulpi.

Ireverzibilni pulpitis pomeni, da se pulpa – zobni živec ne bo mogel več pozdraviti. zob je potrebno endodontsko zdraviti – zdravljenje koreninskih kanalov. Pri tej vrsti pulpitisa je pulpa tako poškodovana, da je ni več moč pozdraviti. Zato jo je potrebno iz koreninskih kanalov odstraniti. To pa pomeni zdravljenje koreninskih kanalov. Postopek zdravljenja koreninskih kanalov poleg odstranitve vnete pulpe zajema še čiščenje in dezinfekcijo kanalov in druge postopke. Namen je v čim večji meri odstraniti vnetje. Več informacij lahko dobite na sledeči povezavi.

Imate podoben problem? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907


Boleče dlesni

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Zobozdravnik mi je zamenjal staro zalivko na šestici spodaj z belo. Takoj po tem sem med jedjo začutila bolečino med šestico in sedmico. Ko ne jem, na tem mestu ne čutim nobene bolečine. Pri jedi pa mi hrana zaide med zoba in na tem mestu ne morem normalno žvečiti. Ker si ta del zdaj skrbno čistim z zobno nitko, na tem mestu tudi krvavim. Pred zamenjavo plombe pa me zob ali dlesen ni nič bolela. Poleg tega imam na drugi strani spodaj, tudi pri šestici, bulico, v kateri je gnoj in je včasih večja včasih manjša, a ne izgine. Tako, da tudi na tej strani čutim bolečine na dlesni pri žvečenju.

Predvidevam, da ima zob na katerem je bila zamenjana plombica ima že kar obsežno polombico,zato je na takem zobu zelo težko izdelati polombico, ki ima dober kontakt s sosedom. Predvsem je kontakt težko doseči kadar je plombica velika, in manjka veliko zobovine.Včasih je ob taki težavi edina pomoč dobro čiščenje predela kjer hrana zastaja, sproti po vsakem obroku. Če je težava huda, plombe pa ni mogoče narediti tako, da je kontakt s sosednjim zobom boljši, bolj tesen, je morda na takem zobu bolje izdelati prevleko v kolikor je to mogoče.
Na šestici na sosednji strani je najverjetneje na zobu prisoten kronični proces, ki se sam drenira (čisti) skozi fistulo . Fistula je kanalček,cevka, ki se naredi kadar poteka ob korenini proces - ognojek. Ta cevka poteka od ognojka na površino dlesni. Fistula se na površini dlesni vidi kot mozoljček, ki se občasno napolni z gnojem. Ta mozoljček se občasno predre in malo gnoja izteče, toda proces ostane in nabira se nov gnoj. Tak zob bo potrebno zdraviti. Potreben bo rentgenski posnetek zoba. Tako se bo lahko videlo kaj se da narediti. Vsekakor pa tako kot je ne sme ostati dolgo. Svetujem Vam, da svojemu zobozdravniku pokažete kakšni težavi imate in dogovorila se bosta kaj storiti.

Imate podoben problem? Naročite se in pomagali vam bomo rešiti vašo težavo: 031 656 907


Bolečina v zobu in sinusi

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Ker me je pred enem tednu začelo skeleti v zobu, sem se odločil da grem k zobozdravniku, kar sem tudi naredil v sredo. Zobozdravnik mi je na šestici (zgoraj) naredil tri 'tunele,' jih sčistil ter zaplombiral z začasno plombo. Toda problem je, da od tistega dne naprej smrkam kri iz nosa. Zanima me če je to posledica zoba, ali ima to sploh kaj povezave med sabo?

Predvidevam, da Vam je zobozdravnik zdravil koreninske kanale. Korenine zgornje šestice lahko včasih gledajo v sinus zgornje čeljusti. V takem primeru včasih vnetje v koreninskih kanalih povzroči vnetje sinusa. Svetujem Vam, da svojo težavo predstavite svojemu zobozdravniku. Glede na pregled , poseg, ki ga je opravil in rentgensko sliko Vam bo svetoval.

Bolečine popravljene enke

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Pri 54 letih imam redno popravljane zobe. Pred slabim letom sem prišel k zdravniku na pregled in z manjšo bolečino v enki zgoraj. Po pregledu je sledilo 5 kratno zdravljenje,odstranitev živca ter zalivka z zadnje strani zoba.po dveh mesecih me zob še vedno boli (skeli) predvsem zjutraj ter ob dotiku zoba. Vprašanje:ali je pričakovati "umiritev" zoba ter ali je potrebna ponovna sanacija?

Po opisu dogajanja je zdravljenje potekalo brez komplikacij, saj ne navajate, da bi imeli bolečine med samim potekom zdravljenja.Težave so nastale šele po polnitvi (dokončno napolnjenim kanalom zobne korenine). Dokončna polnitev pomeni vnos polnilne paste v kanal in v to pasto nato vložimo še guttapercha zatičke - paličice (guttapercha je masa podobna kavčuku). Vzrokov za sedanje težave je lahko več. Težave so lahko samo posledica reakcije na polnilni material. Te navadno minejo v nekaj dneh. Lahko je prišlo do hiperpolnitve ( polnilna masa preide preko vršička korenine v čeljust) . Ta se v kolikor je iztekla ob vršiček zobne korenine le polnilna masa navadno resorbira (telo jo razgradi) v nekaj mesecih. Takrat tudi težave izginejo.Če sega preko vršička guttapercha zatiček, se ta ne bo resorbiral (telo ga razgradi), in v kolikor težave ne pojenjajo, je potrebno tako hiperpolnitev kirurško odstraniti. Lahko je preprosto ob vršičku zobne korenine ostalo še toliko bakterij, da je vnetje ostalo, in ni v celoti pozdravljeno. V tem primeru težave ne bodo ponehale, ampak se bodo stopnjevale. Prav mogoče pa je, da je plombica rahlo previsoka, in zato zob boli.
Natančno diagnozo bo postavil Vaš zobozdravnik. Običajno po polnitvi zob rentgensko kontroliramo. Kadar je polnitev korenine na rentgenskem posnetku videti v redu, predvidevamo, da bodo težave minile. Kontrolni rentgenski posnetek takega zoba navadno napravimo po še eno leto po polnitvi. Dokončen uspeh zdravljenja ocenjujemo po treh letih. Upam, da se je do zdaj zob že umiril. V kolikor se ni, se oglasite na kontrolo k svojemu zobozdravniku in mu razložite težavo.

Imate podoben problem? naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907


Bula

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Zdravo! zanima me zakaj se mi dela bula ob zobu! Zob imam na koncu dlesni in v njem veliko luknjo. Zadnje čase se mi ja zečela delat bula ob njem ki pa na čase tudi izgine in se znova ponovi.

Velika luknja v zobu in oteklina kar kliče po zobozdravniku. Prišlo je do odmrtja zoba, oteklina, ki se občasno pojavi pa je kronični proces, ki preide v absces (ognojek). K sreči imate dobro splošno odpornost, zato Vas ne boli in se ognojek sam zmanjša. Takšen ognojek se zagotovo ne bo pozdravil sam, lahko pa Vam napravi veliko gorja.Lahko začne hudo boleti in nastane huda oteklina. Zato čim prej k zobozdravniku.

Enka še enkrat

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Kot navajate je možno, da bi bil zob počen. Spomnila sem se, da ko so se začele pojavljati bolečine sem zob prijela, da bi poskusila ali se kaj maje. Takrat se mi je zdelo kot da bi mi nekaj počilo. V primeru, da je zob počen ali se da kaj pomagati?

Z zdravljenjem vzdolžnih pok se ukvarja nekaj specialistov parodontologov, imena lahko dobite v naši ordinaciji. Za enko se splača potruditi. Dlesen ob poki se odgrne, poka pa zalije s posebnim materialom, ki je tkivom prijazen. Vendar uspeh ni vedno zagotovljen.

Enka zgoraj

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Pred približno 3 meseci me je začela malo boleti enka zgoraj, na pritisk. Ker ni bilo zelo hudo sem se naročila pri zobozdravniku, na katerega sem čakala cca 1 teden. Med čakanjem na termin se je bolečina polegla ampak okrog tistega zoba mi je začelo rahlo smrdeti. Ko sem prišla k zobozdravniku mi je zob slikal ampak slika ni pokazala nič posebnega, razen to, da imam iz sicer enotno polnjene korenine en odcep cca 2mm (zob je bil zdravljen v začetku leta) . Ker je zobozdravnik menil, da ponovno čiščenje kanala verjetno ne bi pomagalo in da je verjetno težava v dlesni mi je predpisal samo eno tekočino za izpiranje. Stanje se mi je po enem tednu samo poslabšalo, okrog zoba mi je še bolj smrdelo, na dlesni nad zobom se je pojavila ena bela pika. Potem sem šla spet k zobozdravniku, ki mi je piko predrl in mi z laserjem izžigal dlesen nad korenino (ko je ponovno pogledal sliko je sklepal, da mogoče tisti 2mm dolg repek ni bil ob prvotnem zdravljenju pozdravljen ali očiščen, ker se je bela pika pojavila ravno nad njim. Glede na sliko se zobozdravnik še vedno ni odločil, da bi zob odprl ampak mi je začel zdraviti žepek med enko in dvojko in me naročil čez dva dni. Čez dva dni se mi spet pojavi bela pika, smrad pa še vedno prisoten.Odločil se je, da mi zob odpre. Odprl mi ga je in dal zdravilo, ter me naročil čez deset dni. Dokler je tisto zdravilo močno dišalo, smrada ni bilo. To je bilo približno en teden. Po enem tednu pa sem smrad okrog zoba spet zaznala. Naslednjič mi je zobozdravnik kanal zapolnil, ne pa še naredil plombe. Rekel je da naj približno en mesec počakamo, da vidimo kaj bo preden konča pravo plombo. Tudi po enem mesecu se stanje ni kaj dosti izboljšalo. Še vedno mi je smrdelo okrog zoba, zob se mi je še vedno malo majal razen tega se mi je zjutraj začela pojavljati kri (še pred umivanjem, če sem si malo »posrkala«). Zobozdravnik me je poslal k parodontologu. Ta je rekel, da je nad dlesnijo še vidno vnetje, da zadeva še ni za obupati in da bi počakal do začetka januarja, če se bo zadeva umirila. Takrat pa, da naj bi se odločali o puljenju zoba oz. kirurškem posegu, s katerim bi mi obložil korenino.
Zelo sem zaskrbljena, ker ne vem kaj se z zobom dogaja, pa tudi tega smradu sem se po treh mesecih že močno naveličala. Zob se mi maje, smrdi, razen tega pa je nekoliko »zdrsnil iz ležišča« tako, da je na pogled cca 1mm daljši od sosednje enke. Hvaležna vam bom, če mi mogoče lahko razložite kaj naj bi se s tem zobom dogajalo (če sem seveda bila zadosti jasna z opisom) in ali je možno, da bi se zob vrnil v ležišče in »postal na pogled spet enako dolg kot sosednja enka«. Pa še nekaj. Pod nosom me še vedno boli na pritisk. Sicer sem 13.1. spet naročena pri parodontologu. Rada bi pa vedela bolj podrobno zakaj se gre predno ga obiščem, ker se mi zdi, da se bom bolj obveščena lažje odločala o »usodi« tega nesrečnega zoba.


Zelo zapletena je Vaša simptomatika in zelo nejasna. Očitno gre, če sem Vas prav razumela, za kombinacijo parodontalne bolezni in procesa na korenini. Da bi Vam kaj več lahko odgovorila bi Vas morala pregledati, predvsem izmeriti globino žepkov in odčitati rentgenski posnetek zoba. Pomislite morda še na možnost ali ste se v zob kdaj udarili (ali morda v ta predel obraza), morda ste kdaj kaj trdega zagrizli in je rahlo počilo? Včasih se izkaže, da ima tak zob na korenini vzdolžno poko, ki je lahko posledica poškodbe, ali pa nastane kot posledica nenadnega močnega ugriza. Ali je korenina počena vzdolžno, iz rentgenskega posnetka običajno ni razvidno. Redko, pa vendarle pa se včasih zgodi, da za opisane težave preprosto ne najdemo vzroka. Prepričana sem, da bosta Vaš zobozdravnik in specialist parodontolog odlično poskrbela za Vas.

Imate podoben problem? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907


Glavoboli in zobje

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Glavoboli in zobje

Mogoče je, da imate glavobole zaradi zoba. Prav tako je mogoče, da ob glavobolu postane zdravljen zob bolj občutljiv . V takih primerih je potreben kontrolni rentgenski posnetek zdravljenega zoba. V kolikor se da po njem oceniti ali je krivec zob, se lahko naredi revizijo zdravljenja. To pomeni, da se staro polnitev odstrani, v zob nekajkrat vloži zdravilo in nato ponovno polni. Nihče Vam z gotovostjo ne more potrditi, ali zob je ali ni krivec Vaših glavobolov. To se lahko samo predvideva. Vsak mrtev (zdravljen) zob je namreč lahko fokus (žariščna infekcija). Glede na to, da navajate, da je predel nad zobom občutljiv, je potrebno preveriti ali ni morda vzrok Vaših težav. Oglasite se do svoje zobozdravnice in ji razložite težavo, kot ste jo meni. Razjasnili bosta kako in kaj. Lepe pozdrave, v upanju, da bodo glavoboli minili.

Gnojenje dlesni - granulom

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Stara sem 28 let. Pri 15 letih sem imela granulom (štirica). Sedaj imam že 8 let umeten zob in sicer nimam mostička pač pa "stift". Dlesen je na tistem mestu vedno bolj občutljiva, kot pa drugje. Zato so mi zob že enkrat zamenjali. Na dlesni imam modro piko. Nastala je pred par leti. Zobozdravnik je rekel, da to ni nič nevarnega. Sedaj pa se mi je pred dvema tednoma naredila še bela pika in me boli na dotik. To je vse na dlesni nad umetnim zobom. Zanima me, kaj to pomeni in če modra pika res ni nič nevarnega.

Za natančen odgovor bi morala videti stanje v ustih in rentgenski posnetek zoba. Mrtvi zobje so navadno bolj občutljivi kot živi, to ni nič nenavadnega. Niste mi napisali ali je občutljiva le dlesen okoli prevleke, ali dlesen višje nad prevleko. Modra pika nad zobom, ki je oskrbljen z zatičkom ("štift") se običajno pojavi, kadar tak zatiček ni iz zlata ampak iz zlitine, ki vsebuje srebro. To srebro rado tetovira (obarva) dlesen nad zobom oskrbljenim s takim zatičkom. Tako zabarvanje ni prav nič nevarno, moti le estetsko.
Bela pika, ki se je naredila, je lahko samo ranica, ki se bo zacelila v nekaj dneh, če pa izgleda bolj kot mozoljček in občasno iz nje priteče tekočina, pomeni, da je vnetje na takem zobu še vedno prisotno. Oglasite se do svojega zobozdravnika , da oceni kaj je ta bela pika.

Imate podoben problem? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907


Gnojna korenina

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Prosim vas da mi poveste na kaj lahko vpliva gnoj ki se nabira kjer je korenina in ne more ven. Prosim če mi lahko hitro odgovorite ker imam težave in ličnica zateka.

Gnoj , ki se nabira pritiska na okolne strukture, nanje vrši pritisk. Prav tako se vnetje širi v okolna tkiva, med okolne mišice. Potrebno je iti čimprej k zobozdravniku, da zob odpre v kolikor je to mogoče in tako omogoči iztok gnoja oz. prereže dlesen nad zobom, da gnoj lahko izteče. Samo od sebe zagotovo ne bo bolje.

Imate podoben problem? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907


Izpadla plomba

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Pred enim tednom mi je izpadla začasna plomba-cement-beli,št.5 desno zgoraj, ta zob mi je zdravnik "zdravil"-uničil živec, torej je zob mrtev...(zob me nič ne boli)Ker nisem imel potrjene zdravstvene kartice me je zobozdravnik zavrnil in me naročil čez 4 mesece. Zanima me kaj bo s tem zobom, hrana mi ostaja v luknji tako da po jedi redno uporabljam zobotrebec, mislim da bi bilo nujno da ga čimprej plombiram, toda h komu naj grem, ostaja mi samo privat zobar pa še tam je treba čakati do 1 mesec? Zanima me tudi kakšna je prihodnost zoba ki je mrtev brez živca, koliko časa ga bom lahko še uporabljal-koliko časa bo še moj(imam 40 let)

Mrtvi (zdravljeni) zobje so vedno oslabljeni, navadno tudi bolj krhki. Zato gotovo niso enakovredni zdravemu zobu.Vendar zob na katerem je bilo zdravljenje uspešno lahko dobro služi še vrsto let. Zavedati se morate, da imajo tudi materiali, ki se uporabljajo v zobozdravstvu trajnostno dobo, da niso večni.
Da zob ostane dolgo brez plombe zagotovo ni dobro. Stene zoba bo prizadela zobna gniloba, nevarno je tudi, da se zob zlomi. V kolikor je v zobu še zdravilo,oziroma je izpadlo, je prav, da se tak zob čim bolje očisti in zapre z zdravilom. Zob v zdravljenju, ki mu je izpadlo zdravilo lahko začne boleti. Skozi kanale se okuži tkivo ob vršičku korenine zoba, lahko nastane vnetje.
V kolikor je zob že polnjen nevarnosti ponovne okužbe ni. Izbrani zobozdravnik Vas je dolžan naročiti v skladu čakalnimi dobami za nego. Da je kartica zdravstvenega zavarovanja potrjena kadar pridete k zdravniku morate skrbeti sami. Kadar pridete k zobozdravniku s kartico , ki no potrjena, ste za opravljene storitve samoplačnik. Razumem Vašo težavo. Poprosite zobozdravnika naj Vas naroči prej, morda če kak pacient vnaprej odpove svoj datum, da Vas vzame namesto njega. Zagotovo bo razumel Vašo težavo.

Mehurček v ustih

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Na zgornji čeljusti(nad desno sedmico) se mi je naredil mehurček v katerem je tekočina. Mehurček ne boli (razen na pritisk. Redno skrbim za higieno zob (vsaj 2x na dan in uporabljam zobno nitko) Zanima me kaj več o tem!

Povsem premalo ste mi opisali, da bi Vam z gotovostjo lahko pomagala. Vaš opis me še najbolj spominja na fistulo, to je gnojni mehurček, običajno velikosti prosa iz katerega občasno priteče gnojna vsebina. Fistula navadno nastane kot posledica kroničnega vnetja vršička zobne korenine. V kolikor je moje predvidevanje pravilno, bo potrebno zob zdraviti, če je to mogoče. Svetujem Vam, da se oglasite do svojega zobozdravnika. Pregledal Vas bo in Vam svetoval način terapije.

Mrtev zob?

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Pred mesecem dni sem padla in se udarila v zgornjo enico. Sedaj pa opažam,da počasi spreminja barvo. Vsake toliko časa je še rahlo boleča. Zanima me, če se da kaj storiti?

Spoštovani, prav ste ugotovili, verjetno je zaradi poškodbe prišlo do odmrtja zoba. Čim prej se oglasite do svojega zobozdravnika, da zob začne zdraviti.

Nevem kaj naj?

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Imam dosti težav z zobmi, kar naprej me bolijo.Moja zobozdravnica pravi da imam zelo občutljive zobe na določeno zdravilo ki ti ga vstavijo v zob sem občutljiv .Zdaj sem imel že drugi zob z dodatnim kanalom zato sta morala zoba ven .Star sem 23 let in mi že manjkajo trije zobje zdaj pa imam težave se z dvema. Zanima me ali je možno da bom imel se kakšen stranski kanal na drugih zobeh?

Žal Vas moram razočarati. Zelo verjetno je, da imate tudi na drugih zobeh več kanalov kot je to običajno. Zdravljenje koreninskih kanalov je v zobozdravstvu obsežna veda. Imenuje se endodontija. Zanjo obstaja celo specializacija. Težji primeri zdravljenja koreninskih kanalov včasih zahtevajo nadstandardne metode in instrumente, celo uporabo mikroskopa. Žal je tako, da čeprav zobozdravnik poskuša vse, da bi zob ohranil, vedno to ni mogoče.
Največ lahko zase naredite sami, z ustrezno ustno higieno, tako da do zdravljenja zob sploh ne bodo potrebna. V naši ordinaciji ponujamo storitev "HIGIENSKA FAZA". Najprej pacientu na slikovnem materialu razložimo anatomijo zoba in obzobnih tkiv, kako nastaja zobna obloga, kako nastaja zobni kamen. S slikami razložimo kaj je skriti karies, kakšna je narava kariesa in kako se širi in razložimo kaj je parodontalna bolezen ter kaj so vzroki zanjo. Povemo kako se preprečuje karies. Povemo kako se parodontalno bolezen zelo upočasni ali celo zaustavi njeno napredovanje. Pacientu očistimo trde in mehke zobne obloge z ultrazvočno napravo, zobe skrtačimo in po potrebi spoliramo s posebnimi gumicami in pastami. Površine postanejo gladke in nanje se zobne obloge manj nabirajo, če stanje pacient dobro vzdržuje po naših navodilih. V higiensko fazo spada še instrukcija ščetkanja posameznih skupin zob na modelu z običajno zobno ščetko, demonstracija pravilne uporabe zobne nitke v ustih ter instrukcija uporabe ustrezne interdentalne ščetke v ustih. Interdentalne ščetke prave velikosti Vam damo s seboj. Povemo kako sami kontrolirate učinkovitost tako izvajane higiene. Pacienta nato naročimo na kontrole.

Imate podobne probleme? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907


Neuspešna zamenjava plombe

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Lani sem se odločila menjati vse stare plombe za bele in od takrat imam kar naprej probleme. Upam,da me boste razumeli, ker bom zadevo opisala z besedami, ki mi jih je zobozdravnik povedal in jih razumem povsem laično. Šestico mi je odprl in ugotovil, da je precej bila načeta, delal je novo plombo direktno na živec. Ta se je čez nekaj časa vnel in vzel mi ga je ven, dal noter polnilo in do danes je bilo nekako v redu. Sedaj pa me boli ponovno in bila sem že pri zobozdravniku in pravi, da se je začelo vnetje pri korenini, ki je vzrok mojih bolečin (zraven še hud glavobol). Predpisal mi je Summamed tablete in svetoval, naj jem še tablete proti bolečinam in me čez en teden naročil na puljenje. Sedaj že malo zgubljam zaupanje v zobozdravnika, saj sem plačala več kot 60 tisočakov, da mi ga bo na koncu dal ven. Ali je možno, da je to njegova napaka ali tega ni bilo mogoče preprečiti? Za vaše korektno strokovno mnenje bom zelo hvaležna.

Zakaj tak potek sanacije Vašega zoba Vam bo najbolje znal razložiti Vaš zobozdravnik. Kadar je zob hudo okvarjen, to pomeni da ima globok karies, se poteka zdravljenja ne da napovedati. Moram Vas razočarati, podatki v literaturi navajajo, da je uspeh zdravljenja zobnih korenin 60-90% odvisno od zoba, predvsem od poteka in prehodnosti koreninskih kanalov in bakterijske flore, ki je prisotna. Pri tem mislim na zavitost koreninskih kanalov in bakterije, ki so morda odporne na zdravilo s katerim zdravimo zobek. Le koreninske kanale, ki jih je mogoče dobro očistiti ob pogoju, da zdravilo uspešno deluje na bakterije, ki so v njih prisotne je mogoče uspešno pozdraviti. Uspeh zdravljenj kanalov zobnih korenin kočnikov (najbolj so problematične zgornje šestice) se bolj nagiba k 60%. Prepričana sem, da je Vaš zobozdravnik naredil vse, da bi zob ohranil.Vedno žal ne gre.

Odstranjen živec

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Včeraj mi je zobozdravnik odstranil živec v šestici zgoraj levo. Ponovni pregled imam čez 2-3 tedne in me zanima, kako poteka zdravljenje takšnega zoba ? Če sem prav razumela, imam zdaj v kanalih zdravilo in začasno plombo. Ali je to zdravilo potrebno še kaj menjati ? Vem, da je to odvisno od vsakega posameznika, ampak me na splošno zanima, kako poteka zdravljenje zoba, v katerem ti odstranijo živec. Upam, da mi boste vsaj približno lahko odgovorili, da bom vedela, "kaj me še čaka".

Prav ste razumeli, v zobu imate zdravilo in začasno plombo. Zob ima v notranjost po vsej dolžini votlinico v kateri je pulpa - živo tkivo, pacienti ga imenujete živec. Pulpa je iz arterij, ven, živčnih vlaken in veziva. Del votlinice, ki se nahaja v kroni zoba imenujemo pulpna komora, del ki se nahaja v korenini pa koreninski kanal. Zob, ki ima več korenin ima tudi več koreninskih kanalov. Praviloma najmanj enega v eni korenini. Za zdravljenje zoba se odločimo, kadar je zobna gniloba tako močno okvarila zob, da je dosegla področje zobne pulpe. Kadar zobna gniloba doseže pulpo, se ta vname in odmre. Tako pulpo je potrebno odstraniti. To je napravil Vaš zobozdravnik.Z iglicami jo izpraskamo in v votlinico, kjer se je nahajala pulpa vložimo zdravilo. Kolikokrat moramo zdravilo zamenjati je odvisno od tega kako okužen je koreninski kanal. Namen je doseči čim boljšo sterilnost koreninskega kanala, da lahko zob uspešno napolnimo. Zdravilo menjamo na 14 dni do tri tedne. Kadar gre le za vnetje ali odmrtje pulpe brez prisotnosti granuloma, je dovolj zamenjati zdravilo enkrat ali dvakrat. Kadar zdravimo granulom , je potrebna večkratna menjava zdravila, lahko na daljše časovno obdobje. Pri vsaki menjavi zdravila zob zapremo z začasno plombico. Ko zobozdravnik oceni, da je dosegel največjo možno sterilnost kanalov,se odloči zob polniti. To pomeni zapolniti koreninske kanale z definitivno polnitvijo. To naredimo z posebno maso, ki jo vnesemo v koreninske kanale, v to maso pa vložimo posebne zatičke iz guttaperche. Masa se v kanalu strdi in tako zatesni ,dobro zapre, koreninski kanal. Ta masa, če je zdravljenje uspešno, ostane v zobu za vedno. Po polnitvi navadno naredimo še kontrolni rentgenski posnetek in pri naslednjem obisku plombico, če je bila polnitev uspešna. Dokončen uspeh zdravljenja ocenjujemo po 3 letih, praviloma s kontrolnim rentgenskim posnetkom. Upam, da sem odgovorila razumljivo.

Imate podoben problem? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907


Ognojek

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Imam ognojek na desni strani spodaj pod šestico oz. sedmico. Oba zoba sta že mrtva. Pri žvečenju hrane me na tem mestu večkrat boli. Včasih malo gnoja priteče skozi dlesen. Trenutno me precej boli, bolečino čutim tudi ob dotiku na zunanji strani čeljusti. Bolečino si lajšam z Lekadolom. (Mislim, da je to posledica trenutne slabše odpornosti telesa). Moj zobozdravnik pravi, da imam gronolom in da se ga ne zdravi, da stanje ostane takšno, kot je, dokler ni kaj hujšega. Zob prav tako še ni slikan. Zanima me Vaš odgovor, ali se to da pozdraviti (da bi gnoj izginil), ali je edina možnost, da se izpuli zob?

Stanje, kot ga opisujete zagotovo zahteva terapijo. Verjetno ste zobozdravnika napačno razumeli. Lahko Vam povem le kako bi Vas obravnavali v naši ordinaciji. Iz opisanega sklepam, da se Vam na dlesni pod šestico in sedmico pojavlja gnojni mozoljček iz katerega občasno priteče nekaj gnoja. To nakazuje na prisotnost kroničnega vnetja nekje ob zobni korenini. Po pregledu pacienta pošljemo na lokalni rentgenski posnetek. Skozi luknjico kjer izteka gnoj se v takem primeru uvede posebna mehka paličica, ki je vidna na rentgenu in nam pokaže odkod izvira vnetje. Glede na izvid, ki nam ga da rentgenski posnetek se odločimo za terapijo. Možnosti so puljenje, kadar zob ni rešljiv, ponovitev zdravljenja kadar je to mogoče ali kirurška terapija - apikotomija (že opisano v poglavju Kirurški posegi). S težavo se še enkrat oglasite do svojega zobozdravnika, ki Vam bo zagotovo ponudil ustrezno obravnavo.

Oteklina

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Okoli bolečega zoba se mi je nabral gnoj,ki pa je že odtekel in tudi zob me ne boli več a oteklina je še vedno ostala.Zanima me kako si lahko pomagam sam,da oteklina izgine?

Oteklina je lahko poledica vnete dlesni ali vnetja okolice vršička zobne korenine. V obeh primerih svetujem, da poiščete pomoč zobozdravnika. Ugotoviti je potrebno vzrok in ga odstraniti. Vnetje, katerega vzrok ni odstranjen se bo ponovilo, lahko v hujši obliki. Zato čim prej do zobozdravnika.

Polnitev

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Stara sem 21 let. Pred 1 letom in tremi meseci sem imela na zgornji levi šestici vnet živec. Takratni zobozdravnik mi je zob "pozdravil". Čez 1 leto (novembra 2002)pa je ta šestica postala spet občutljiva, ta občutljivost pa se je stopnjevala v bolečino. Zdajšnji zobozdravnik je ugotovil, da je bil vnet živec "zdravljen" z amputacijo, ki naj bi bila že zdavnaj iz "mode", uporabna pa bolj za mlečne zobe. Šlo je za vnetje, vsaj mislim. Zobozdravnik mi je živec odstranil in opravil polnitev, celotno zdravljenje pa se je končalo januarja letos, ko sem dobila plombico. Tu pa nastopi težava. Že kakšen teden je ta zob spet občutljiv. Pogosto me boli tako, da me boli še oko nad njim. Včeraj sem bila pri svojem zobozdravniku, ki mi je zagotavljal, da mrtev zob pač ne more biti občutljiv na mrzlo. Sama sem zelo pozorna na ta zob in sem popolnoma prepričana, da ne gre za psihično bolečino, sploh pa ne gre samo za občutljivost na mrzlo in vroče. Večkrat sem poskusila, da ne bi vzela analgetika, pa ne zdržim prav dolgo. Ne vem, kaj naj storim.
Zdi se mi, da dobro skrbim za higieno: zjutraj si operem zobe, med tem 2x nanesem zobno pasto, zvečer pa higieni posvetim veliko več časa, saj imam na spodnjih zobeh nameščen fiksni aparat, tako si najprej zobe operem najprej z navadno (električno) zobno ščetko, potem spodnje zobe posebej s krtačko za aparat, potem si zgornje očistim z nitko, nato pa usta splaknem še z ustno vodo, ki jo uporabljam tudi zjutraj. Zobno nitko res ne uporabljam že dolgo. Skrbi me, da se v zobu ali koreninah plete kak proces, ki bi bil lahko usoden za zob. Ne vem, kaj naj storim. Včasih se mi zdi, da moram res precej težiti, da me kdo pregleda, ampak mene res zelo skrbi za zobe. Že do polnitve je trajalo precej časa, pravzaprav je ortodont ugotovil, da je šlo za amputacijo in mi naročil, kaj naj povem zobozdravniku. Privat storitev si žal ne morem privoščiti, saj že ortodonta plačujem 17.000 na mesec, sem pa študentka. Mi lahko poveste, če je res tako nemogoče, da ta mrtev zob ne more biti občutljiv? Kaj mi je storiti?


Zelo težko Vam odgovorim kaj naj bi bil vzrok težavam. Vendar, ker je od polnitve minil komaj mesec dni, uspeha zdravljenja še ne moremo ocenjevati. Mrtvi zobje na toplotne dražljaje niso občutljivi, lahko pa je nanje občutljiv kak sosednji zob, kar je bolj verjetno. Morda razgaljen zobni vrat sosednje petice? Občutljivost na toplotne dražljaje mine, ko mine dražljaj, Vi pa navajate, da je bolečina prisotna tudi sicer, če prav razumem, spontano (sama od sebe). Niste navedli ali zob boli na poklep (če potrkate po njem) ali je občutljiv predel nad vršičkom korenine zoba če tam pritisnete s prstom, morda je zob občutljiv le na ugriz ali je morda bolečina kljuvajoča?.. Mrtev zob lahko boli na ugriz ali na poklep, ali sam od sebe, bolečina je navadno rahlo do močno kljuvajoča.
V kolikor sta zdravljenje in polnitev zoba potekala brez težav in je kontrolni rentgenski posnetek po polnitvi ugoden, najverjetneje vzrok Vaših težav ni povezan s samim zdravljenjem zoba. Morda je plombica malce previsoka, pa sami pa tega niti ne čutite, zob pa v takem primeru lahko boli na ugriz. Lahko pa je vneta dlesen v medzobnem prostoru tega zoba, in v takem primeru lahko zob kar pošteno boli. Odkod bolečina, ki si jo morate blažiti s protibolečinskimi zdravili bo najlažje ugotovil Vaš zobozdravnik.

Potemnela enka

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Ko sem bila mlajša sem si rahlo odkrušila levo enko zgoraj, čez čas mi je potemnel, vendar me ni bolel do zdaj, zdaj mi je zobozdravnik povedal, da je zob odmrl in je živec vzel ven, vendar mene še bolj boli. Zdaj imam odprt zob, na mrazu me boli še bolj, kako bo potekalo zdravljenje in ali sem kot študentka opravičena plačila krone? Prosim povejte kako bom imela spet bel zob.

Pri poškodbi je verjetno prišlo do prekinitve prekrvavitve zobne pulpe (živca). Ker zob ni bil poškodovan tako močno, da bi takrat prišlo do vnetja, je zobna pulpa odmrla kasneje. Zato je zob potemnel.Odmrla zobna pulpa predstavlja mrtvino, tujek za organizem in jo je potrebno odstraniti. Prostor kjer je bila zobna pulpa se po končani terapiji napolni z ustreznim materialom - napravi se polnitev. Kadar zob boli na dotik, mora biti nekaj časa odprt, da se umiri. Tudi Vaš se zagotovo bo. Vendar bo trajalo kak teden dni, da se umiri. Po končanem zdravljenju tega zoba boste ocenili koliko je zob zabarvan. Zob se lahko beli, lahko se čezenj naredi keramična luska, ali pa prevleka. Vsekakor boste spet lahko imeli zob v barvi, ki ne bo odstopala od ostalih zob. Kakršna koli terapija iz izključno estetskih razlogov je samoplačniška.

Same težave z zobmi

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Živjo! Stara sem 18 let in imam nemalo problemov z zobmi. Vseh vam ne bom opisovala; najhujši problem imam na stalni sedmici desno zgoraj. Pred približno pol leta mi je zobozdravnica iz tega zoba pulila živec, tako da je ta zob zdaj "mrtev". Ampak že po 2 tednih me je zob grozno začel boleti in morala sem dežurnemu zobozdravniku, ki je ugotovil, da živec ni bil do konca odstranjen in da semi je zagnojilo. Potem je bil do sedaj vse v redu. Pred dvema tednoma mi je iz tega zoba padla plomba, in čez en teden znova. Zdaj mi je zobozdravnica naredila neko močnejšo plombo. Tu pa so se pojavile težave. Po enem dnevu sem v okolici zoba (na desnih ter na notranji strani lica) dobila afte. Čez dva dni je poklicala zobozdravnica in rekla da moram nujno na neke vrste operacijo, ker imam vneto notranjost tega zoba (to je menda videla na rentgentskem posnetku zob) - na poseg pa bom morala čakati okoli 3 tedne. Zelo me boli, zob in dlesni, prav tako pa tudi glava. Prosim povejte mi kaj bi lahko bilo narobe. Ne vem če lahko tej zobozdravnici sploh še zaupam, saj mi še nikoli ni naredila česa pravi čas, vedno sem morala čakati, dokler ni bilo že prepozno. Mislila sem že zamenjati zobozdravnika, ampak menda to ne gre, ker ja ona "zadolžena" za našo šolo. Kaj naj storim?

Menim, da bo najbolje, da stopite do zobozdravnice, ji pojasnite svoje dvome tako kot ste jih meni. Zagotovo Vam bo razložila zakaj se je zdravljenje Vašega zoba zakompliciralo. Iz opisanega težko podam mnenje.

Strah pred zobozdravniki in zdravljenje zoba

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Že od malega se bojim zdravnikov, še najbolj pa zobozdravnikov. Že samo ob misli, da bi morala k zobozdravniku, mi gre na jok. Iz enega zoba mi je padla plomba in takrat sem šla k zobozdravniku. Dal mi je neko zdravilo in me naročil za drugič. Ko sem drugič prišla me je zob še vedno bolel in mi je dal še enkrat zdravilo vendar me je opozoril, da če me bo naslednjič še bolelo, da mi bo omrtvičil živec. Potem sem slišala več razlag kako to zgleda in nisem več šla, ker me je bilo preveč strah. Rada bi, da mi obrazložite ta poseg in če imate mogoče kakšen nasvet kako naj se znebim strahu do zobozdravnikov.

Da bi Vas ne bilo strah, Vam bom opisala kako poteka zdravljenje zoba. Zob ima v notranjost po vsej dolžini votlinico v kateri je pulpa - živo tkivo, pacienti ga imenujete živec. Pulpa je iz arterij, ven, živčnih vlaken in veziva. Del votlinice, ki se nahaja v kroni zoba imenujemo pulpna komora, del ki se nahaja v korenini pa koreninski kanal. Zob, ki ima več korenin ima tudi več koreninskih kanalov. Praviloma najmanj enega v eni korenini. Za zdravljenje zoba se odločimo, kadar je zobna gniloba tako močno okvarila zob, da je dosegla področje zobne pulpe. Kadar zobna gniloba doseže pulpo, se ta vname in odmre. Tako pulpo je potrebno odstraniti. To je napravil Vaš zobozdravnik.Z iglicami jo izpraskamo in v votlinico, kjer se je nahajala pulpa vložimo zdravilo. Kolikokrat moramo zdravilo zamenjati je odvisno od tega kako okužen je koreninski kanal. Namen je doseči čim boljšo sterilnost koreninskega kanala, da lahko zob uspešno napolnimo. Zdravilo menjamo na 14 dni do tri tedne. Kadar gre le za vnetje ali odmrtje pulpe brez prisotnosti granuloma, je dovolj zamenjati zdravilo enkrat ali dvakrat. Kadar zdravimo granulom , je potrebna večkratna menjava zdravila, lahko na daljše časovno obdobje. Pri vsaki menjavi zdravila zob zapremo z začasno plombico. Ko zobozdravnik oceni, da je dosegel največjo možno sterilnost kanalov,se odloči zob polniti. To pomeni zapolniti koreninske kanale z definitivno polnitvijo. To naredimo z posebno maso, ki jo vnesemo v koreninske kanale, v to maso pa vložimo posebne zatičke iz guttaperche. Masa se v kanalu strdi in tako zatesni ,dobro zapre, koreninski kanal. Ta masa, če je zdravljenje uspešno, ostane v zobu za vedno. Po polnitvi navadno naredimo še kontrolni rentgenski posnetek in pri naslednjem obisku plombico, če je bila polnitev uspešna. Dokončen uspeh zdravljenja ocenjujemo po 3 letih, praviloma s kontrolnim rentgenskim posnetkom.
Niste edini, ki ima hud strah pred zobozdravnikom. Danes se lahko večina zobozdravstvenih storitev opravi neboleče. Možno je tudi dobiti zdravilo, ki ga vzamete preden ste naročeni na zobozdravniški poseg, tako da ga ne doživite tako stresno. Zdravilo Vam lahko predpiše zobozdravnik. Za neboleče delo uporabljamo lokalno anestezijo, pacienti bolj poznate izraz "injekcijo". Lokalna anestezija je postopek, da napravimo področje kjer bomo delali neobčutljivo za bolečino. Pol uspeha je že to, da ste si priznali, da vas je strah. Svetujem, da si izberete zobozdravnika, s katerim boste vzpostavili zaupen odnos. Predvsem ga takoj na začetku seznanite s svojim strahom. Tako se bosta pred vsakim posegom pogovorila kako bo poseg izgledal in koliko časa bo trajal. Sčasoma se boste bali vse manj in manj. Strah je namreč v sredini votel, zunaj ga pa nič ni.

Težave globokih kariesov

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Pred cca pol leta sem imel kar nekaj posegov na zobeh. Menjava zalivk , nekaj novih zalivk , zdravljenje dveh zob in polnitev ter pred kratkim zaključeno zdravljenje gangrene na 2- ki zgoraj. Na 1-ki zgoraj in 4- ki zgoraj po menjavi plomb že nekaj mesecev čutim stalno skelenje in nekakšen pritisk. Bolečin ni. Ali se da ugotoviti, ali poteka v teh zobeh odmiranje pulpe, brez da se zob odpre ?? Plombe so bile sicer bolj globoke , vendar ni bilo kakšnih komplikacij. Bolečin ne čutim , le občasen pritisk in nekak čuden občutek ... stalno z jezikom drezam v ta dva zoba. Dvojka je bila polnjena vendar še vedno boli . En teden si že pomagam s ketonalom in ni nič boljše. Koliko vrst zdravil za zdravljenje korenin obstaja in katera so najmanj škodljiva?

Najprej glede zob z globokimi plombami. Ker je že nekaj mesecev od izdelave plombe, se lahko naredi kontrolni rentgenski posnetek, ki bo pokazal ali se je razvil proces. Hkrati se lahko naredi vitalitetni test (s posebno napravico se skozi zob spusti zelo majhen tok, ki ga začutite ali ne, postopek je neboleč) z vitalitetnim aparatom. Kombinacija vitalitetnega testa in rentgenske kontrole nam da kar dobro oceno kaj se dogaja, pokaže tudi ali je plombica še v redu. Ker navajate globoki plombi,je možno, da je vneta tudi dlesen, ta največkrat povzroča občasen pritisk, kot ga navajate. Svetujem Vam poostreno higieno medzobnih prostorov ob teh dveh zobeh, predvsem pa ju z jezikom nikar kar naprej ne preverjajte, dajte jima priložnost, da se umirita. Glede zdravljene dvojke ste mi premalo povedali, da bi Vam lahko ustrezno odgovorila. Če so to težave prvi teden po polnitvi, se bodo težave omilile v nekaj dneh. V kolikor se ne bodo, se oglasite do svojega zobozdravnika, iz kontrolnega rentgenskega posnetka po polnitvi bo morda lahko razbral zakaj se zobek ne umiri.
Zdravil imamo več vrst, in tudi več načinov. Nobeno zdravilo ali način zdravljenja ni škodljiv. Izberemo tisto zdravilo in metodo, s katero smo najbolj uspešni. Trenutno se najbolj uporablja način zdravljenja s kalcijevim hidroksidom. Bolj je pomembno, da zobozdravnik dobro ostrga koreninske kanale in okuženo vsebino uspešno odstrani, kar pa včasih ni ravno enostavno zaradi anatomskih posebnosti zob in kanalov (zavite korenine npr.)

Težave s šestico

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Pisem vam zato ker imam dokaj velike težave s zgornjo (levo) šestico. pred približno dvema letoma je bila popravljena zaradi kariesa. Pred približno dvema tednoma pa me je začela boleti. Šel s k zobozdravnici, katera me je poslala na slikanje zoba. Nato mi je dala v zob neko zdravilo, ker naj bi imel v zobu pulpo (mislim da jo to pravi izraz). naslednji dan pa me je začel zob se bolj boleti, zato mi je dala zdravilo ven, nato pa dala v zob nekaj kar naj bi omrtvičilo živec (da me ne bi več bolelo) - to imam v zobu že skoraj en teden, pa me zob se vedno boli. Omenila pa je da je možno da me boli tudi zaradi rasti modrostnih zob (saj mi na levi strani zgornji modrostni zob najhitreje raste - je že skoraj zunaj). Zanima me če imate kakšen predlog kaj naj storim? Pa se to - če pijem hladno vodo (ali kakršno koli hladno tekočino) mi bolečina v zobu za nekaj minut izgine, pa me zanima če je to sploh dobro da tako hladim zob, da nebi prehladil zoba?

Zob ima v notranjost po vsej dolžini votlinico v kateri je pulpa - živo tkivo, pacienti ga imenujete živec. Pulpa je iz arterij, ven, živčnih vlaken in veziva. Del votlinice, ki se nahaja v kroni zoba imenujemo pulpna komora, del ki se nahaja v korenini pa koreninski kanal. Zob, ki ima več korenin ima tudi več koreninskih kanalov. Praviloma najmanj enega v eni korenini. Za zdravljenje zoba se odločimo, kadar je zobna gniloba tako močno okvarila zob, da je dosegla področje zobne pulpe. Kadar zobna gniloba doseže pulpo, se ta vname in odmre. Vnetje in odmrtje lahko poteka brez bolečin ali s hudimi bolečinami ter z vsemi vmesnimi odtenki (občasne rahle ali zmerne bolečine). Tako pulpo je potrebno odstraniti. To bo zobozdravnica najverjetneje naredila pri Vašem naslednjem obisku. Če imate težave, je najbolje , da pokličete v zobozdravstveno ordinacijo in potožite o težavah. Zdravnica bo ocenila ali je naslednji obisk potreben pred datumom, ki ga imate za naslednji obisk. Pulpno tkivo je že vneto, zato Vam hlajenje prija. Zoba s hlajenjem zagotovo ne boste prehladili. Bodite previdni, da se s pitjem hladnih tekočin ne prehladite Vi.

Uničen živec

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Lep pozdrav moja zobozdravnica mi je uničila živec v zobu 38 osmica ampak zob me se kar naprej boli.Kaj bi bilo lahko narobe?

Če Vas zob še vedno boli, se verjetno vnetje ni pomirilo. Najbolje bo, da se oglasite do svoje zobozdravnice, da ugotovi vzrok bolečin.

Zatemnjena šestica

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Rada bi vas vprašala kaj naj naredim s svojo šestico. Ko se šla zobozdravnici in je pregledala moje zobe, mi je povedala, da je moja šestica odmrla. Zob je črn ampak me ne boli. Ali je zato neprijeten zadah?

Težko Vam odgovorim brez pregleda. V kolikor je zobek kariozen je lahko vir zadaha. Če pa ima plombo, bo potrebno vzrok zadaha iskati drugje. Kaj storiti s šestico bo najbolje, da se posvetujete s svojo zobozdravnico.

Zdravilo v zobu

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Zanima me, kako dolgo je lahko zdravilo v zobu, zaradi dopustov mi je zob zdravila dežurna zobozdravnica, moj osebni zobozdravnik pa se vrne z dopusta šele čez 1 mesec.zanima me tudi, ali je normalno, da me ta zob ob ugrizu boli?

Koliko časa je zdravilo v zobu je odvisno od tega kakšno je zdravilo in za kakšen namen je v zobu (zdravljenje koreninskih kanalov, indirektno alo direktno kritje, zdravilo za omrtvičenje zobnega živca?.)
Zobozdravnik, ki zdravilo aplicira v zob navadno tudi pove koliko časa sme zdravilo biti v zobu, lečečemu zobozdravniku pa napiše obvestilo o vrsti opravljene storitve. Če so Vam napisali na listek kakšno zdravilo imate, pa lahko povprašate tudi zdravnika, ki nadomešča Vašega zobozdravnika. Če bolečina na ugriz ne bo prenehala v nekaj dneh, se oglasite nazaj do zobozdravnice, ki Vam je prvo pomoč nudila. Pomagala Vam bo.

Zdravljen zob boli na dotik

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Vprašala bi vas eno stvar. Pred več kot letom dni se je moja zobozdravnica odločila za zdravljenje enice spredaj. Skoraj leto dni je trajalo to menjavanje zdravil (kakšnih,ne vem).Uporabljala je tudi tiste živčne igle, ki so mi povzročale neverjetne bolečine.Pa smo vse prestali.No, zob mi je umrtvila in ga z neko smolo zaprla. Sedaj je že pol leta od tega, slikala ga je in je rekla da je zob lepo očiščen in vse, ampak mene zob na dotik boli. Ne glede na kakšen dotik, mene zob vedno boli. Ko sem ji to omenila, je rekla, da je to nemogoče in da je to normalno, če malo boli, ter da bo ta bolečina trajna.Meni je to malo čudno in ne vem kaj naj naredim. Nisem strokovnjak, vendar ne vem, kako lahko "mrtev" zob na dotik boli???Sedaj mi počasi postaja zob malce siv in je rekla, da mi bo dajala neke sestavine noter, da bo bel, saj je zob na udaru nasmeha(stara sem pa 22 let).Celo mi je predlagala neko lasersko terapijo, ki bi mi ublažila bolečine, sam sem zelo skeptična.Ne vem, bi morda morala stopit k drugemu zdravniku po še eno mnenje?

Kadar zob boli na dotik, je to zato, ker so prizadeta vlakna s katerimi je zob pričvrščen v kost. Zob namreč ni čvrsto vraščen v kost, korenina zoba je s kostjo povezana z gostimi vlakni. Zelo težko Vam odgovorim na vprašanje, morala bi Vas pregledati in videti rentgensko sliko, da bi lahko opredelila zakaj so bolečine še vedno prisotne. Včasih se zgodi, da ne najdemo vzroka, bolečine so nekaj časa prisotne, nato pa same izzvenijo, vendar so potrebne redne kontrole takih nepojasnjenih bolečin. Laserska terapija povzroči večjo prekrvavitev prizadetega ali bolečega predela, in na ta način pomaga telesu, da poškodbo ali vnetje hitreje zazdravi.
Zob se je zabarval, ker je mrtev, sestavine, ki Vam jih bo zobozdravnica dajala v zob so belilno sredstvo, ki bo povzročilo, da se zob razbarva in pridobi svetlejšo barvo, bolj podobno sosednjim zobem.

Zdravljenje zoba

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Že tri mesece mi zobozdravnica zdravi zob nazadnje pa mi je omrtvila živec sedaj mi ga mora samo še odstranit. Da o strahu ne govorim nazadnje sem prejela lokalno anestezijo v dlesen ob zobu ker so ile bolečine ob nadaljnjem posegu boleče sem dobila še eno injekcijo v sam zob oz. živec od bolečine sem omedlela in tam se je moj poseg končal. Zanima me ali je potrebno odstranit živec saj me zob sploh ne boli v vasi rubriki pa sem prebrala da veliko ljudi po teh posegih zobje še bolj bolijo. Prosim za odgovor saj imam, saj tako je izjavila moja zobozdravnica, za takšen poseg še kar tri zobe, ki me pa sploh ne bolijo dokler zobozdravnica s svojimi instrumenti ne poseže v njihovo bližino.

Vaša zobozdravnica se je za zdravljenje zoba gotovo odločila, ker je to potrebno. Zato bo najbolje, da se o potrebnosti in postopkih zdravljenja pogovorite z njo. Kadar zdravljen zob boli je za to gotovo razlog. Ko se ga ugotovi in odstrani, zob preneha boleti. Vedeti morate, da niso vsi zobje ozdravljivi. Neozdravljive zobe je potrebno izpuliti.

Zobni živec - zob po polnitvi boli

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Pred dvema dnevoma mi je zobozdravnik vzel iz zoba živec in ga nadomestil s polnilom, čez mesec dni pa bom dobila plombo. Težava je v tem, da me v zobu sedaj že več kot dva dni spremlja precej močna bolečina. Je to normalno? So temu krive visoke temperature ali zobozdravniški poseg? Je to sploh mogoče, če živca ni več? Koliko časa navadno traja bolečina?

Zobozdravnik je napolnil koreninski kanal s polnilno maso. Nekaj dni po polnitvi je tak zob lahko rahlo boleč, nato se bolečina umiri. To je normalno. Bolečino izzove polnilni material v kanalu, saj na koncu kanala pride v stik z obzobnim tkivom. Občutek bolečine je pravzaprav reakcija na material, ki se izrazi pri približno 10% primerov. Pomaga lokalno gretje predela, v hujših primerih tudi jemanje nesteroidnih antirevmatikov.
Kadar je bolečina močna, kljuvajoča in traja več dni, in če se pridruži še občutljivost na pritisk v predelu polnjene korenine, morda celo oteklina, moramo pomisliti ali ni morda prišlo do vnetja. V takem primeru je potrebno polnitev odstraniti. Zob tudi kadar je mrtev lahko še kako hudo boli.

Zobobol

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Sestri se je nekaj dni nazaj vnel zob! Peljali smo jo zobozdravniku na Aškerčevo ,kjer so ji v zob dali zdravila in jo poslali domov!Zaradi hudih boličin smo jo danes zjutraj peljali ponovno zobozdravniku,kjer so ji odprli zob in jo poslali domov.Vnetje se je sedaj razširilo tudi na grlo in bolečina je postala neznosna kljub tabletam. Moje vprašanje se glasi: kaj storiti sedaj?

Zelo lepo ste opisali zobobol v vsej slikovitosti. Kadar zob še vedno boli kljub temu, da je odprt, pomeni da je vnetje hudo. Kadar pacient pride v zobozdravstveno ordinacijo že s hudim zobobolom, je bolečino težko odvzeti takoj. Včasih je hudo razbolen večji predel, tako da je težko ugotoviti vzročni zob.
Če se vnetju pridružijo znaki širjenja vnetja v okolico, kar se najpogosteje kaže kot oteklina, pri spodnjih zadnjih zobeh lahko tudi oteženo požiranje in omejeno odpiranje ust, je potrebno poseči po antibiotiku, gnoju, ki nastane v oteklini pa omogočiti iztok, kar se naredi s posegom imenovanim incizija ( oteklino prerežemo, da izteče gnoj). Kadar je zob odprt lahko traja nekaj dni, da se bolečina popolnoma umiri. V kolikor bolečina le ne odneha, je najbolje, da se ponovno oglasite pri svojem zobozdravniku.

Fistula

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Med enicama na spodnji čeljusti se mi je pojavila rdečina. Bolelo me je in imela sem občutek da mi "nabija". Čez nekaj dni se je pojavila omejena oteklina z belo piko na sredini. Ko sem pritisnila je iz otekline tekla kri in gnoj. Nehalo me je boleti, vendar je na tem mestu ostal nek mešiček. Je to paradentoza? Prosim za vas nasvet.

Kar tako zelo lepo opisujete se imenuje fistula. Nastane tako, da si iz mesta kjer je dlje časa trajajoč ognojek, gnoj naredi prosto pot in izteka. Ognojek je lahko parodontalne narave ali pa kot posledica ognojka na vršičku zobne korenine. Lahko tudi kombiniranega vnetja.
Čim prej pojdite k svojemu zobozdravniku, ki bo s pomočjo pregleda in Rtg diagnostike ugotovil mesto vnetja.
Glede na ugotovitve bo predlagal načrt terapije.
Več Vam takole po e-komunikaciji žal ne morem pomagati.
Lep dan.

Znižane dlesni

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Imam problem z znižanjem dlesni zob.ker so se mi dlesni znižale tako da mi ne prekrijejo korenin zob in se mi zobje majejo kar povzroča bolečine in oteče spodnja ustnica . Zanima me če se to lahko pozdravi. Prosim da mi odgovorite in priporočate na koga se naj obrnem ali kaj storim.

O parodontalni bolezni in umikanju dlesen sem že kar nekaj napisala, zato se bom omejila le na odgovor o otekanju dlesni. Kadar se umakne dlesen, se pod dlesno topi, izgineva tudi kostnina, ki zob drži v kosti, zato se začne zob majati. Med zobom in dlesno nastaja vse globlji žep, ki se lahko vname. Takrat zateče. Kadar je vnetje močnejše, lahko zateče tudi ustnica. Ko parodontalna bolezen napreduje in se dlesen bolj in bolj umika, lahko kost pod njo izgine prav do vršička zobne korenine. Takrat se lahko vname tudi zobni živec, čeprav zob nima ne kariesa, ne plombe.
Svetujem Vam, da se oglasite pri svojem osebnem izbranem zobozdravniku , da vas pregleda, morda napravi rentgenski posnetek in določi diagnozo, ter nato terapijo.