Mali slovar strokovnih izrazov

Težave z dlesnimi

Chlumsky trak

Mene pa zanima ali je narobe, če ti tako imenovani "chlumsky" trakec, pade ven prej kot bi moral? Ali moram iti po novega?

Zaskrbljena gingivitis in parodontitis

Opazila sem, da pri spodnjih sprednjih zobeh dlesni čudno rastejo oziroma ne rastejo ampak se ne držijo zob. Poleg tega pa imam tudi zadah po gnilem.

Boleče dlesni pri nitkanju

Med zgornjo desno štirico in petico imam, kot kaže, zelo občutljivo dlesen. Zobe si redno čistim tudi z zobno nitko in kadar grem z njo med omenjena zoba, se mi ob dotiku dlesen obvezno vname...

Otečene dlesni in zobni aparat

14-letna hči skoraj eno leto nosi aparat na zgornji in spodnji čeljusti. Še preden je dobila aparat, smo večkrat opazili, da ima otečene dlesni, ki ji sežejo globoko na zobe.

Kakšna stopnja parodontoze zahteva operacijo?

Imam probleme z dlesnami, imam paradontozo. Zanima me, kakšna stopnja paradontoze je potrebna za operacijo?

Zakaj dlesni krvavijo pri ščetkanju zob?

Izraščene imam že skoraj v celoti vse štiri modrostne zobe. Na srečo pri tem nisem imela velikih bolečin. Mi je pa neprijetno, ker ko si umivam zobe je vedno prisotna kri pri izpljunkih. Je pa tudi res, da se mi občasno vlije kri iz dlesni med 3., 4., in 5. zobom.

Krvavitev dlesni in zadah

Imam eno težavo, zmeraj mi krvavi iz dlesni, sicer imam zobe zelo lepe. Umivam si jih 2x dnevno ampak nič ne pomaga. Tudi zadah je neznosen....

Krvavitev dlesni pomeni parodontozo

na zadnjem zobu levo zgoraj, se mi je ob strani naredil neki žep, v katerem se mi nabira hrana,(neprijetni okus) in iz katerega mi občasno priteče kri

Majav zob mi pleše po ustih - kako si pomagati

Imam zob, ki je tako majav, da kar pleše po ustih. Kaj naj naredim?

Ali obstaja možnost za obdržanje majavih zob?

Pred 10 leti so mi omenjali parodontalno bolezen, zdaj pa je izbruhnila tako silovito, da sem prejela tri terapije antibiotikov. Zobje se mi majejo. Obstaja še kakšna možnost za obdržanje zob?

Otečene dlesni - gingivitis

Že nekaj časa imam težave z otečenimi dlesnimi! Na pogled se ne vidi dosti, občuti pa se pri umivanju zob! Pri umivanju zob dlesni tudi krvavijo!

Paradontoza - parodontalna bolezen

Zobozdravnik parodontolog mi je ugotovil paradontozo (opravljeno že 1. čiščenje dlesni). Kaj mi svetujete, s čim lahko pripomorem k izboljšanju?

Paradontoza ali je dedna

Najprej naj vam opišem stanje. Moj oče ima paradontozo in se mu pri 50ih že majejo zobe in pri jedi krvavijo dlesni...

Paradontoza ali na operacijo

Mož ima paradontozo. Zdravnica mu je izpulila 3 zobe, ker se mu odmikajo od dlesni, sčistila mu je zobni kamen. Sedaj pa ga je naročila na operacijo dlesni, najprej zgornje, nato spodnje, zaradi divjega mesa. Zanima ga, kaj bi bilo narobe, če ne bi šel na to operacijo, ker sedaj nima težav?

Imam pri enaindvajetih že parodontozo?

Stara sem 21 let in pred enim tednom ko sem bila na pregledu pri svoji zobozdravnici,me je sokirala z novico da se mi pojavlja paradontoza. Dlesni so se mi dvignile in skoraj na vseh zobeh se mi vidi zobni vrat...

Paradontoza kako ukrepati?

Stara sem 26 let in imam bolezen dlesni-paradontozo. Zanima me kateri izdelki, poleg ustne vode in zobne nitke pomagajo da bolezen ne napreduje hitreje, kot bi sicer?

Kakšno je zdravljenje parodontoze- parodontalne bolezni?

Zobozdravnica je ugotovila, da imam parodontitis in da je kost raztopljena 2 mm. Imam vseh 32 zob, vsi zobje so zdravi in v zelo pravilnem loku. Dlesni so rdeče-vijoličaste in včasih boleče....

Kako naj se rešim parodontoze sprednjih spodnjih zob?

Imam en velik problem.Moje dlesni velikokrat kvavijo ko si umivam zobe. Prav tako sem opazila, da pri spodnjih sprednjih zobeh dlesni čudno rastejo oziroma ne rastejo ampak se ne držijo zob.

Ali naj živo rdeče dlesni še mažem s propolisom?

Na spodnji zunanji strani zob so moje dlesni živo rdeče in tudi zobje so se mi malce podaljšali. Po vsakem umivanju zob namažem s propolisom. To redno počnem a so moje dlesni še vedno živo rdeče.

Prevelika skrb za zobe ali parodontalna bolezen?

Pred približno dvema mesecama sem začutila, kot če bi se mi premaknil podočnik. Ta premik sem začutila kot nekakšen preskok. Ker me zelo skrbi za zobe (včasih celo pretiravam in me skrbi za nič), sem se prestrašila in sedaj nenehno mislim na to. Ko ne mislim je vse v redu, ko pa se spomnim in začnem z jezikom pritiskati na zob, se spet pojavijo preskoki...

Na spodnjih sekalcih se umika dlesen in so potemneli

Do zdaj nisem imel težav z zobovjem, sedaj pa sem opazil, da je spodnja dlesen izrazito znižana, da se vidi velik del sprednjih zob. Spodnji 1 sta spodaj potemneli in hrapavi. Mi lahko poveste kaj bi takšno stanje lahko povzročilo in kako ga odpraviti?

Rodogyl - Paradentoza

Pred kratkim sem slišal za zdravilo Rodogyl ki je baje zelo dobro pri zdravljenju paradentoze. Kolegica ki živi v Makedoniji mi je povedala da ji je njena zdravnica predpisala Rodogyl in po terapiji z tem zdravilom dlesni so se ji umirile, utrdile in krvavitev je prenehala. Prosim če bi mi kaj več povedali o tem zdravilu.

Sistemsko obolenje in umik dlesni

Odšla sem k zobozdravniku,ta pa mi je dejal,da mi ne more nič pomagati,da gre verjetno za sistemsko obolenje telesa in da naj grem k svoji zdravnici na temeljit pregled. Nakar sem šla do svoje zdravnice,ta pa mi je "lepo" razložila,da moji zobje niso njen problem,da mi ona tukaj pa res ne more nič pomagati in da naj pač zamenjam zobozdravnika...

Umetni zobje in vnete dlesni

Spredaj zgoraj imam že druge umetne zobe, ki pa jih bo potrebno spet zamenjati oz. obnoviti. Zgornja dlesen je ves čas vneta in nabrekla, vendar me ne boli in me ne moti...

Umik dlesni nad prevleko

Imam 35let in od tega zobne prevleke cca 15 let iste. V zadnjem času pa sem opazil da mi dlesni krvavijo pri umivanju zob in se mi nad zgornjo enico pojavlja odstopanje dlesni.Kupil sem že parodontax in ga redno uporabljam pa ni nič bolje...

Umik dlesni in kosti, povezava z osteoporozo

Prav danes sem bila pri svoji zobozdravnici, ki je po rentgenski sliki potrdila svoje sume, da imam tako imenovani problem umika dlesni oz. celotne kosti, kar ima za posledico, da mi dlesni nenehno krvavijo. Ali ima ta pojav kakšno vezo z osteoporozo in ostalimi obolenji kosti?

Ali se umaknjene dlesni zaradi pretrde zobe ščetke zarasejo nazaj?

Zanima me če se dlesni še zarastejo? Kakšni dve leti nazaj sem si kupil pretrdo zobno ščetko in tako sem povzročil, da se je dlesen na več mestih umaknila, tako da mi "gledajo" ven celi zobje.

Vidne korenine, sprememba položaja zob

Ne vem zakaj so se mi dlesni pomaknile z nekaterih zob navzgor, da je vidna celo korenina zoba, kar mi povzroča bolečine, pa tudi na videz je zelo neprijetno! Prav tako se mi nekateri zobje nekako skrivili in mi izpodrivajo druge...

Vnete dlesni pri novih mostičkih

Pred 14 dnevi sem dobil mostička (4,5,6,7,8 levo in 4,5,6,7,8desno). Vse je ok, boli me ne nič,sem pa dobil vnetje dlesni. So močno rdeče, vendar neboleče. Kaj bi to bilo?

Vnete dlesni na zobeh s prevlekami

Stara sem 22 let in že 3-4 leta imam težave z dlesnami. Pred časom mi je zobozdravnik naredil na sprednje 4 zobe prevleke, nakar se mi je vnetje še poslabšalo. Poskusila sem že različne ustne vode in spirala z žajblovim čajem. Zanima me kaj mi priporočate, da dlesni dokončno ozdravim?

Znižane dlesni in vnet zobni živec

Ker so se mi dlesni znižale tako da mi ne prekrijejo korenin zob in se mi zobje majejo kar povzroča bolečine in oteče spodnja ustnica . Zanima me če se to lahko pozdravi?

Dlesna, žajbelj, zobna prha

Zadnje čase pa opažam, da se mi občasno pojavi blago vnetje dlesni in zadnje dni tudi rahla krvavitev. Zanima me, ali obstaja kakšna naravna stvar, ki ublaži vnetje, recimo žajbelj, med in ali bi bilo smiselno uporabljati zobno prho?

Boleče dlesni in implantati

Zobozdravnica mi je predlagala vstavitev implantantov, češ da imam močan ugriz in da bom izgubil vse zobe če se ne odločim. Za boleče dlesni mi je svetov. gengigel,ki pomaga. Ali gengigel upočasni ali ustavi paradontozo? Ali se naj kljub visoki ceni odločim za implantante, kaj pa če dlesni kljub temu začno odstopati in bom vseeno ob zobe?