NAROČITE SE

Mali slovar strokovnih izrazov v zobozdravstvu

Dens – zob

Dentalna medicina – veja medicine, ki se ukvarja s stanji in z boleznimi v ustih (proučuje zobe, dlesni, čeljustni sklep, čeljusti …).

Doktor dentalne medicine – zobozdravnik, diplomant medicinske fakultete, smer dentalna medicina; študij traja 6 let.

Zobne bolezni – bolezni in nepravilnosti pri izrasti trdih zobnih tkiv, npr. karies, uvihan zob, nepravilno izrasli zobje, premalo mineralizirani zobje …

Plomba ali zalivka – nadomestitev dela zobne krone s polnilnimi materiali za plombiranje zaradi odstranjenega kariesa ali odloma dela zoba.

Sklenina – zunanja površina zobne krone, ki je dobro odporna na obrabo in kisline.

Erozije – predeli zoba ob dlesni, ki so občutljivi na toplotne in kemične dražljaje.

Impregnacija zoba – občutljive predele zoba se zaščiti s posebnimi premazi, ki zmanjšajo preobčutljivost.

Dentin – plast zobovine pod sklenino v zobni kroni. Iz dentina je tudi korenina. Vsebuje več organskih snovi in je veliko mehkejša od sklenine.

Zobna pulpa – žile, živci in tkivo v notranjosti zoba; zobni živec.

Pulpitis – vnetje zobne pulpe

Endodontija – zdravljenje zobnih korenin, vnetij zobnega živca oz. pulpe

Gingiva – dlesen

Gingivitis – vnetje dlesni

Parodoncij – tkivo, s katerim je korenina zoba povezana s kostjo. Zobna korenina je s kostjo povezana z drobnimi vlakni.

Parodontalna bolezen, parodontitis – obolenje, vnetje tkiva parodoncij. Pogosto uporabljen izraz za parodontalno bolezen je tudi parodontoza ali paradentoza, ki pa se v dentalni medicini ne uporablja več.

Protetika – obnova zobnih kron, ki jim ne moremo več narediti plombe; nadomeščanje manjkajočih zob s prevlekami ali protezami.

Prevleka – umetna zobna krona na zobu. Prevleka se ne snema in je pričvrščena.

Mostiček – z mostičkom nadomestimo manjkajoče zobe. Predelu, kjer zobje manjkajo, rečemo vrzel. Vedno je potrebno v mostiček vključiti 2 sosednja zoba ob vrzeli. Mostiček se ne snema.

Proteza – s protezo nadomeščamo zobe, ki jih ni mogoče oskrbeti z mostičkom/mostički in kadar gre za skrajšano zobno vrsto, torej če zobje manjkajo na koncu. Protezo moramo sneti, da jo lahko očistimo.

Implantati – zobni vsadki, s katerimi lahko nadomestimo manjkajoče korenine zob. Nanje lahko namestimo protetične nadomestke – prevleke in mostičke, lahko pa tudi proteze ali snemne mostičke.
Pogosto lahko z implantati dobro učvrstimo snemno protezo, ki se pri hranjenju pogosto sname.

Ekstrakcija zoba – puljenje zoba