Mali slovar strokovnih izrazov

Plombiranje zob

Kako zapreti razmak med zobema

Imam razmik med zobmi. Kako bi si to popravil?

Masa za zlomljeni zob

Imam zlomljeni zob. Na njem imam maso, ki traja 3 leta in potem odpade. Ker me to zelo moti me zanima ali obstaja kakšna masa, ki dalj traja oziroma je stalna?

Bele zalivke ali amalgam

V kratkem bo treba zamenjati dotrajane amalgamske zalivke. Rad bi jih nadomestil z belimi, pa me zanima, ali slednje res 'držijo' občutno manj časa kot prve in se dosti hitreje obrabijo. Pri belih naj bi se tudi lažje opazilo nastajanje kariesa med zalivko in zobno sklenino?

Koliko časa trajajo bele zalivke?

Zanima me, kakšna je garancija (koliko časa traja) za bele zalivke, ki jih je treba posebej plačati. Ali so res slabše za zobe kot amalgamske?

Boleča dlesen pri plombi

Pred približno letom in pol mi je zobozdravnik zdravil levo spodnjo sedmico. Zdravljenje je trajalo precej dolgo, tako da na koncu ni ostalo več veliko zobne krone (zadaj pri osmici je bil zob zbrušen do dlesni). Kljub temu mi je zobozdravnik naredil belo plombo. Težave so se začele, ko me je dlesen med sedmico in osmico začela zelo boleti....

Bolečine v zdravem zobu

Pred kratkim se mi je na enem zobu odkrušil majhen delček plombe. Po tem me je zob vedno zabolel, ko sem jedla ali pila. Ni me bolel ves čas...

Zob po plombiranju boli na toplo, hladno in na pritisk

Pred enim tednom mi je 1-ko spredaj, ki je imela majhno luknjo zobozdravnik zaplombiral. Do takrat je bil zob neobčutljiv. Sedaj je pa zob občutljiv na hladno ali toplo in če pritisnem na plombo me močno zaboli. Kaj je to?

Brez plomb vse življenje

Zanima me, če obstaja možnost, da ne bi nikoli imela plomb? Razen svojega brata namreč ne poznam niti ene osebe, ki ne bi imela vsaj ene plombe.

Ali je zob, ki je plombiran ozdravljen in ne more več gniti?

Stara sem 18 let in naj Vam povem,da sem imela veliko kariesov in imam skoraj na vsakem zobu zalivko oz.plombo.Najprej me zanima ali je takšen zob ozdravljen kariesa močno prizadet oz.poškodovan?

Kvaliteta belih in navadnih plomb

Zanima me katere plombe so bolj kvalitetne. Ali so to bele ali navadne?

Luknjice na zunanji strani zob

Nekaj let že opažam, da se mi na spodnjih sedmicah (obeh) delajo na zunanji strani luknjice. Na vsaki strani ena....

Zakaj zamenjati plombe, če nič ne boli?

Danes sem bil na pregledu pri svojem novem zobozdravniku (prejšnji je šel med otroške) in mi je dejal, da moram zamenjati kar 7 plomb, ker so že stare, čeprav so povsem cele in me zobje nič ne bolijo...

Zaradi plombe na sprednjem zobu se zelo obremenjujem

Lani poleti mi je moja zobozdravnica naredila plombo na zgornji enkici. Ta plomba je na robu zoba,se pravi zraven sosednje zgornje enkice. Plomba sicer ni velika in je bele barve,tako da se skorajda ne opazi.Vendar se mi dogaja to,da se sedaj zelo obremenjujem...

Ali se lahko odkrušen zob obnovi sam?

Odkrhnil se mi je spodnji rob sprednje enke levo zgoraj piblizno1,5 - 1mm na sredini, zanima me ali se taka poškodba plombira ali se sklenina lahko obnovi sama?

Potemnela plomba izgleda kot bi imnela nekaj med zobmi

Imam vprašanje glede plombiranja-na sprednjem zobu imam plombo(belo) že nekaj let in sedaj mi je pričela črneti in zgleda kot da imam nekaj za zobmi, kar pa me zelo moti, sedaj pa me zanima kaj lahko storim glede tega?

Ultrazvok in laser v zobozdravstvu

Zanima me ali imajo zobozdravniki ultrazvok in laser v ordinaciji?

Zakaj se mi plombe znižujejo - uničujejo?

Vsak dan si umivam zobe, vendar plombe, ki mi jih je naredil zobozdravnik, se mi uničuje (vedno globlje gre v zob). Ne vem, kaj delam narobe pri čiščenju zob?

Začasna plomba v zobu z zdravilom razpoka in razpade

Imam začasno plombo v zobu, ki hitro razpoka in razoade, se kruši. Ali obstaja kak boljši material?

Zob po novi beli plombi boli

Prvo šestico zgoraj mi je zamenjala že januarja letos in od takrat na tisti strani ne morem jesti, ker imam izredno občutljiv zob in me "skomina" (če si z zobotrebcem potrkam na manjši del te zalivke, me "zaskomina" kot bi šla čez mene elektrika)...

Ali je potrebno zamenjati stare plombe čeprav ne bolijo?

Imam zgornjo totalno snemljivo protezo. Na spodnjih zobeh imam stare plombe nekatere starejše od 15 let. Zanima me če je potrebna zamenjava teh plomb, kljub temu da nimam nobenih problemov?

Koliko časa zdrži zdravilo v zobu z začasno plombo?

Pred nedavnim so mi v sedmico levo spodaj vstavili zdravilo IK CALXYL CAVIT, ker osebnega zobozdravnika nimam, povsod pa je čakalna doba dolga tri mesece, me zanima ali lahko to zdravilo mojemu zobu škoduje, če ga pravočasno ne vzamejo iz zoba?

Kaj se naredi če ima zob že leta karies?

Zanima me ali je možno da mi zobozdravnik popravi sedmico, levo, zgoraj, čeprav se mi je le ta po diagonali odlomila? Zanima me tudi kaj se naredi če karies že načne zob tako da leta izgleda kot da je okrušen!

Kako škodljive so amalgamske zalivke?

Zanima me kako zdrave - škodljive so amalgamske zalivke, glede na to, da vsebujejo živo srebro in ali se le to res ves čas po malem sprošča?

Stare - sive - nove - bele plombe

Na notranji strani prednjih dveh sekalcev imam plombi stari 22 let,so sive in ne vem iz kakšnega materiala so,so pa še dokaj stabilne, ali je smiselno jih zamenjati?

Ali bo potrebno okrušen zob ruvati?

Pred malo manj kot letom se mi je brez razloga sam od sebe odkrušil zob. Ker me ni bolel nisem šel k zobozdravniku. Sedaj pa me je začel boleti. Zanima me če se da zob še pozdraviti ali ga bo treba ruvati?