Mali slovar strokovnih izrazov

Kirurški posegi

Zakaj je potrebna apikotomija?

Zanima me, zakaj je potrebna apikotomija?

So bolečine v glavi povezane z zobmi?

Že eno leto me bolijo ušesa, vratne mišice, ter glava. Zdravim si zobe (v koreninah imam gnoj, ki je prisoten na več zobeh) so morda te bolečine povezane z zobmi?

Bolečina po puljenju zob

Danes sem bila pri oralnem kirurgu,ki mi je izpulil sedmico, ker je bila zagnojena, spodaj pa naj bi na tisto mesto zrasel modrostni zob. Ko je injekcija popustila, me je zelo začelo boleti... Koliko časa ta bolečina traja in kaj pomaga proti le tej?

Zob z zatičkom boli

V dlesni pod zobom ki je mrtev in je nadgrajen z t.i. "štiftom" se mi nabira po vsej vrjetnosti gnojni izcedek. Ne vem kako se to rešuje, ali je potrebno zob z vsadkom odstraniti oz. kakšna je rešitev da se ta zob ohrani?

Košček zoba po puljenju je ostal v dlesni

Pred mesecem in pol me je zečela boleti šestica in zanjo sedmica v tem času sem imel zdravljenje obeh zob nato pa se je zobozdravnica odločila za izdrtje šestice. Konček zoba mi je ostal v dlesni. Vprasanje: zdaj moram na kirurgijo kjer mi bodo še to odstranili ali to boli? Kako to naredijo?

Cista in odprt zob

Pred dobrim mesecem mi je zobozdravnica po slikanju čeljusti ugotovila cisto nad zobom-dvojko. Zob mi je zaradi hudih bolečin odprla in od takrat mi iz zoba stalno teče gnoj, kar ima zelo neprijeten vonj. Zanima me, če si lahko kako pomagam zoper te nadloge?

Kaj je cista?

Na spodnji čeljusti v predelu sedmice levo imam cisto, zob mi je dolgo tega izpulil zobozdravnik. Imam vprašanje kaj je cista in kaj vzrok tega in kakšne so lahko posledice sem namreč naročen kirurški poseg in če so lahko kakšne posledice?

Ali se iz nezdravljene ciste lahko razvije rak, tumor?

V koliko primerih se lahko razvije tumor? Napisali ste tudi, da mora biti zob, pod katerim je cista, odprt. Meni tega niso naredili.

Čeljustni sklep poka in boli

Vprašala bi vas rada, za kakšno težavo oz. bolezen gre, če poka in občasno boli v predelu ob ušesu, kjer se stikata spodnja in zgornja čeljust. Kaj svetujete?

Čeljustni sklepi preskakujejo in pokajo

Vse skupaj se je začelo,ko mi je pričelo v ustih pokati, kmalu za tem pa mi je sklep pričel preskakovati- odšla sem k moji zobozdravnici-ta meje takoj napotila naprej v Ljubljano na stomatološko kliniko...

Omrtvičenost po puljenju modrostnega zoba

Pred kakšnim letom so mi izpulili modrostni zob (spodaj desno). Poseg je bil kirurški. Ker injekcija (anestezija) po posegu ni popustila (omrtvičeno sem imela celotno desno čeljust spodaj, spodnjo ustnico, brado in del jezila), sem se naslednji dan vrnila na čeljustno kirurgijo...

Kako poteka operacija modrostnega zoba

Zanima me kakšen je ta postopek na kirurgiji in koliko časa traja? Kaj in kako je po operaciji?

Naprej pomaknjena spodnja čeljust - progenija

Imam naprej pomaknjeno spodnjo čeljust. Skoraj za pol centimetra. Ž e kot 6 let star otrok sem začel zardi tega obiskovati ortodonta in nositi opornice. Vendar se mi stanje ni izboljšalo.Sedaj sem star 17 let. Ortodontka mi je priporočala operacijo. Zanima me vaše mnenje?

Udarec v čeljust mi je zamaknila čeljust

Pred 9 leti sem se udaril v levo stran čeljusti, zato mi je kasneje začela rasti postrani. Mislim, da je do tega prišlo zaradi udarca,ki je kost premaknil oz. izbil iz pravega tira. Moti me,saj nekako bolj štrli ven kot desna čeljust. Je možna operacija? Mi bodo ostale brazgotine?

Previdnostni ukrep pred puljenjem

Pred mano je puljenje zob. Skoraj šest mesecev redno jemljem tablete: Coryol, Plavix in Aspirin, ki preprečujejo strjevanje krvi. Koliko dni pred puljenjem zob moram prenehati jemati tablete, da ne bo komplikacij?

Puljenje modrostnih zob

Zanima me kako puljenje poteka in kako je z injekcijo, sem namreč zelo občutljiva in "strahopetna". Ko sem prvič dobila injekcijo v zgornjo levo osmico sem se dušila, vendar je pozneje bilo vse v redu. Zanima me ali je puljenje boleče (modrostne zobe imam namreč normalne velikosti) in kakšno reakcijo na injekcijo lahko pričakujem?

Kaj je ranula?

Hčerki se je pod jezikom naredila ranula - zamašilo ali zelo zožilo se je izvodilo podjezične žleze slinavke - tako so jo diagnosticirali na čeljustni kirurgiji...

Priprava na kirurški poseg - puljenje osmice

Že kakšno leto imam težave z modrostnim zobom spodaj levo. Morala bo ven. So kakšne izkušnje pri takih operacijah, so kakšni zapleti bolj pogosti? Na kaj naj po operaciji posebej pazim?