Mali slovar strokovnih izrazov

Zobna gniloba - karies

Boleči zob zvečer

Zob, ki boli zvečer, ponoči in ko se uležete kaže znake vnetja. Prihranite si neprespano noč in poiščite pomoč zobozdravnika.

Bolečine - glavobol od zob

Občasno imam občutek, da me boli zob, a ne vem točno kateri.Pri pregledu moj zobozdravnik ni našel ničesar. Kaj bi lahko bilo narobe?

Bolečine v zobeh in migrenski glavobol

Skriti karies lahko tako napreduje, da povzroča nedoločene bolečine, ki jih včasih ne bi pripisali zobem, pa vendar so pogosto vzrok obraznih bolečin ter glavobolov.

Bolečine v zobeh pri sladki hrani

Ko grizem sladko hrano(čokolada) čutim bolečine v zadnjih zobeh. Ali to pomeni, da si moram iti po plombo?

Po direktnem kritju zob zateka - Kaj narediti?

Kadar čiščenje kariesa razgali zobno pulpo - zobni živec le tega pred plombiranjem prekrijemo z zdravilom. Postopek se imenuje direktno kritje.

Karies pod plombo?

Karies pod plombo lahko nastane, ker nekje plomba ni tesna, tam pa bakterije podobno kot voda najdejo pot pod plombo. Lahko pa je kaka bakterija ostala pod plombo in tam nadaljuje proces nastajanja kariesa.

Čutim luknjo v zobu, zobozdravnica pa nič ne vidi, kako to?

Bolel me je zob, zatto sem šla k zobozdravnici. Rekla mi je da je zob zdrav. Kako, če imam luknjo in me boli?

Kakšne okvare naredi bulimija na zobeh?

Kakšne posledice pusti bulimija oz. pogosto bruhanje na zobeh? Slišala sem, da začno zobje propadati, zanima pa me, na kakšen način, kako se to opazi - krušenje, sprememba barve, boleče dlesni?

Občasne bolečine zoba

Pred enim letom sem imela zob občutljiv na vroče en dan. Pred mesecem dni se je bolečina, kot cukanje pojavila za en dan. Zanima me, kakšne so možnosti za terapijo?

Odprt zob

Nekaj časa nazaj mi je odpadla plomba in zob je ostal odprt sedaj po dolgo časa se mi je stanje se poslabšalo in luknja je res velika zoba pa vedno manj in pred kratkim mi je malo tekla kri...

Luknja v zobu se ni videla, izgubil sem zob

Po puljenju zoba se je izkazalo da je luknja tik ob dlesni v medzobnem prostoru.Zanima me ali obstaja metoda s katero se ugotovi liknje na zobeh na skritih mestih?

Različno mnenje o kariesih

Ena zobozdravnica mi je rekla da imam tri luknje v zobu, druga, ki jo je nadomeščala pa je rekla da na otropanu nič ne vidi, pa mi je vseeno plombirala zobe. Kako to?

Saharin in ostala sladila

Zanima me ali je saharin prav tako škodljiv za zobe kot običajni sladkor, glede na to da je saharin tudi sladilo?

Skelenje zob

Zob me občasno skeli in mine. Ali to pomeni, da imam luknjo v zobu, karies?

Uničeni zobje

Imam uničene kočnike, raste pa tudi modrostni zob, ki izpodriva zadnji zob. Ali je možno puliti več zob na enkrat ker me je strah?

Zlomljen zob že 3 leta - ali se lahko gnoj razširi na druge zobe?

Imam problem z zobom oz. kar je pač ostalo od njega. Je gnojen in dlesen pod zobom je rahlo otečena non stop. Zanima me ali se lahko takšno stanje razširi na druge zobe?