Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Zobni živec - zob po polnitvi boli

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Pred dvema dnevoma mi je zobozdravnik vzel iz zoba živec in ga nadomestil s polnilom, čez mesec dni pa bom dobila plombo. Težava je v tem, da me v zobu sedaj že več kot dva dni spremlja precej močna bolečina. Je to normalno? So temu krive visoke temperature ali zobozdravniški poseg? Je to sploh mogoče, če živca ni več? Koliko časa navadno traja bolečina?

Zobozdravnik je napolnil koreninski kanal s polnilno maso. Nekaj dni po polnitvi je tak zob lahko rahlo boleč, nato se bolečina umiri. To je normalno. Bolečino izzove polnilni material v kanalu, saj na koncu kanala pride v stik z obzobnim tkivom. Občutek bolečine je pravzaprav reakcija na material, ki se izrazi pri približno 10% primerov. Pomaga lokalno gretje predela, v hujših primerih tudi jemanje nesteroidnih antirevmatikov.
Kadar je bolečina močna, kljuvajoča in traja več dni, in če se pridruži še občutljivost na pritisk v predelu polnjene korenine, morda celo oteklina, moramo pomisliti ali ni morda prišlo do vnetja. V takem primeru je potrebno polnitev odstraniti. Zob tudi kadar je mrtev lahko še kako hudo boli.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se