Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Zob z zlomljeno iglo v kanalu ima granulom. Ali ga je res potrebno izpuliti?

Image title


Pri zdravljenju zoba se je zlomila igla in ostala v kanalu, kar sem izvedela po 10 letih. V zobu sem čutila spremembo, zato je bil slikan in pokazal se je granulom. Rada bi zob obdržala, a zobozdravnik meni, da ga je potrebno izpuliti. Prosim za nasvet, kako ravnati oz. ali obstaja način, da se zlomljena igla odstrani in nato zob zdravi.

Brez slike vam za vaš konkreten primer ne morem odgovoriti, lahko pa vam povem kaj je možno ob določenih ugodnih pogojih.

Načeloma se zalomljen kanalski instrument kot je na primer igla lahko odstrani, ni pa to vedno mogoče. Ali je to mogoče je odvisno od lege instrumenta v kanalu in od tega kakšna je korenina. Če je korenina izredno tanka obstaja pri odstranjevanju takega instrumenta velika verjetnost predrtja korenine. Včasih se lahko pride mimo zalomljenega instrumenta, s tem da le ta ostane v kanalu in je včasih vseeno tako zdravljenje uspešno. Če je lega bolj proti vršičku korenine pa je včasih mogoče zob napolniti do zalomljenega instrumenta, potem pa odstraniti del korenine, ki ga ni bilo možno pozdraviti kirurško. Zaradi zapletenosti kanalskega sistema v koreninah ni vedno mogoče zagotoviti 100% uspeha pri zdravljenju koreninskih kanalov.

Potrebujete zdravljenje koreninskih kanalov? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907


Vsa pogosta vprašanja Naročite se