Mali slovar strokovnih izrazov

Kirurški posegi

Zob z zatičkom boli

Zobna kirurgija - Kirurški posegi na zobeh - Čeljustni sklep - Apikotomija
V dlesni pod zobom ki je mrtev in je nadgrajen z t.i. "štiftom" se mi nabira po vsej vrjetnosti gnojni izcedek. Ne vem kako se to rešuje, ali je potrebno zob z vsadkom odstraniti oz. kakšna je rešitev da se ta zob ohrani.

Kadar je po zdravljenju zoba zobna krona tako oslabljena, da se zoba ne da nadgraditi s plombo,navadno naredimo v zob zatiček (štift). Včasih se kasneje izkaže, da je proces še vedno prisoten. Kadar je mogoče zatiček odstranimo in korenino ponovno zdravimo kot običajno.
Kadar odstranitev zatička ni mogoča in če so pogoji primerni lahko naredimo apikotomijo. Apikotomija je odstranitev koreninskega vršička. Apikotomija je kirurški poseg, ki ga naredimo v lokalni anesteziji, to je taka anestezija (omrtvičenje operativnega predela) kot običajno pri zobozdravniku. V predelu zobne korenine, ki je prizadeta nato prerežemo ustno sluznico ali dlesen. S svedrom odbrusimo kost nad prizadetim predelom ter odstranimo vnetno tkivo skupaj z vršičkom korenine.Kadar polnitev v koreninskem kanalu ni tesna, jo dodatno dopolnimo in zatesnimo.Rano zapremo s kirurškimi šivi, ki jih odstranimo čez teden dni. Votlinica na mestu odstranjenega vršička korenine se bo zapolnila s kostjo ali brazgotino. Po operaciji navadno lahko nastane zmerna oteklina. Bolečine po operaciji so blage in jih lahko omilimo z običajnimi protibolečinskimi sredstvi ( odsvetuje se le Aspirin, ker moti strjevanje krvi). Seveda so možne tudi komplikacije. Kadar se rana vname, to pomeni da se čas celjenja podaljša, trajnejših posledic pa običajno nima. Krvavitev po posegu je redka, in kri lahko kirurg hitro ustavi. Pri posegu v področ ju zgornje čeljusti lahko pride do odprtja nosne ali čeljustne votline (sinusa), kar se običajno spontano normalno zaceli. Pri posegih na zadnjih zobeh spodnje čeljusti, lahko pride do poškodbe živca, ki leži blizu. To lahko povzroči začasno motnjo občutka ali mravljinčenje spodnje ustnice. Torej ne obupajte še, morda se da Vaš zob še rešiti kljub vnetju.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se