Mali slovar strokovnih izrazov

Bolečina zob in obraza

Zlomljena proteza v času, ko ne morete do svojega zobozdravnika

Zobna proteza prelom zlom

Padla mi je proteza v umivalnik in se prelomila. Zaradi koronavirusa moj zobozdravnik ne dela. Kaj naj?


V tem času je zlomljena proteza res neprijten pripetljaj. V času ko ne dela nobena zobna tehnika bo žal potrebno počakati, da se stanje normalitira.

V nobenem primeru ne lepite proteze z raznimi lepili, ki niso namenjena za v usta! Predvsem ne s sekundnimi, ki so strupena! Tako lepilo bo držalo le nekaj dni, lahko pa si z njim poškodujete protezo do te mere, da kasnejše popravilo morda ne bo mogoče. Najprej skrbno zberite vse dele proteze. Nato vse te delčke skrbno očistite in razkužite tako, kot če je proteza nepoškodovana. Če se je odlomil le delček proteze in protezo lahko nosite na način, da vas pri tem nič ne boli in ne žuli, lahko protezo normalno uporabljate. Če je odpadel zob, ga prav tako očistite in razkužite ter shranite za kasnejše popravilo. Protezo v tem primeru lahko normalno uporabljate. Če proteze ne morete nositi, jo skrbno očistite ter shranite v škatlici v vodi, ki jo vsakodnevno zamenjate. Tako shranite protezo do takrat, ko bo popravilo spet mogoče. Hrano si v tem času pasirajte ali miksajte, da si s trdimi koščki hrane ne boste poškodovali ustne sluznice in dlesni. Če boste vseeno morali na prvo pomoč pripraviteseznam bolezni, ki jih morda imate, zdravil, ki jih jemljete stalno in tistih, ki ste jih morda jemali zaradi bolečin.


Pomembno obvestilo: 

Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.


Vsa pogosta vprašanja Naročite se