Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Zdravljen zob boli na dotik

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Zdravljen zob boli na dotik
Vprašala bi vas eno stvar. Pred več kot letom dni se je moja zobozdravnica odločila za zdravljenje enice spredaj. Skoraj leto dni je trajalo to menjavanje zdravil (kakšnih,ne vem).Uporabljala je tudi tiste živčne igle, ki so mi povzročale neverjetne bolečine. Pa smo vse prestali. No, zob mi je umrtvila in ga z neko smolo zaprla. Sedaj je že pol leta od tega, slikala ga je in je rekla da je zob lepo očiščen in vse, ampak mene zob na dotik boli. Ne glede na kakšen dotik, mene zob vedno boli. Ko sem ji to omenila, je rekla, da je to nemogoče in da je to normalno, če malo boli, ter da bo ta bolečina trajna. Meni je to malo čudno in ne vem kaj naj naredim. Nisem strokovnjak, vendar ne vem, kako lahko "mrtev" zob na dotik boli???Sedaj mi počasi postaja zob malce siv in je rekla, da mi bo dajala neke sestavine noter, da bo bel, saj je zob na udaru nasmeha(stara sem pa 22 let).Celo mi je predlagala neko lasersko terapijo, ki bi mi ublažila bolečine, sam sem zelo skeptična. Ne vem, bi morda morala stopit k drugemu zdravniku po še eno mnenje?


Hvala, da ste stopili v stik  z nami.
Napisali ste, da sta z zobozdravnico zdravili enko spredaj skoraj leto dni, preden jo je zdravnica uspela napolniti. Zob naj bi zaprla s smolo, predvidevam, da z začasnim polnilnim materialom. Po pol leta je zobozdravnica naredila kontrolno rentgensko sliko, ki pa ni razjasnila bolečin na dotik, ki jih imate že ves čas od polnitve dalje.
Predvidevam, da si želite več jasnosti, zakaj mrtev zob na dotik boli.

Ker ne poznam vaše konkretne situacije, vam jo težko razjasnim, lahko pa vam povem, na kaj vse bi jaz pomislila in kako bi ukrepala, če bi bili vi moja pacientka.

Kadar zob boli na dotik, je to zato, ker so prizadeta ali vneta vlakna s katerimi je zob pričvrščen v kost. Zob namreč ni čvrsto vraščen v kost, korenina zoba je s kostjo povezana z gostimi vlakni.

V kolikor je bilo endodontsko zdravljenje uspešno, je pričakovano, da bodo bolečine sčasoma izzvenele. Z Rentgensko sliko takoj po polnitvi ocenjujemo, ali so korenine primerno uspešno napolnjene, ne moremo pa dokončno oceniti ali je bilo zdravljenje koreninskih kanalov uspešno. Uspešnost ocenjujemo z Rentgensko sliko šele po 6 - 12 mesecih po polnitvi. Ocenjujemo tako stanje kosti na vršičku korenine, kot vse prirastišče korenine v kost. Ocenimo tudi, če so morda prisotne povečane globine sondiranja na 6 mestih takega zoba - obzobni žepek, ki pa ni posledica parodontalne bolezni. Če je na primer na enem mestu globina sondiranja zelo povečana, posumimo na poko zobne korenine. Mikro poka je lahko prisotna že od prej. Lahko se kadarkoli razširi in podaljša, zdravljeni zobje so namreč še bolj dovzetni za poke korenin.
Če nikakor ne bi ugotovila vzroka, bi naredila še CBCT slikanje, to je 3D CT tega težavnega zoba.

Laserska terapija v smislu obsevalne terapije povzroči večjo prekrvavitev prizadetega ali bolečega predela, in na ta način pomaga telesu, da poškodbo ali vnetje hitreje zazdravi, vendar le ob pogoju, da gre za poškodbeno vnetje, ne pa kadar gre za vnetje povzročeno z mikroorganizmi. Zato je, preden se uvede neka terapija, potrebno izpeljati dobro in natančno diagnostiko.

Zob se lahko zabarva, ker je mrtev, običajno nekoliko posivijo. Beljenje zobne krone bi jaz odložila, dokler se ne ugotovi zakaj zob boli na dotik. Če je prisotna poka zobne korenine, lahko beljenje takega zoba povzroči hude poškodbe parodontalnih tkiv, saj lahko belilo zaide preko poke v parodontakna tkiva.

Če ne bi nikakor mogla ugotoviti vzroka bolečin, bi vas z vso pridobljeno dokumentacijo napotila do specialista endodontije.

Želim vam, da se razjasni kaj je vzrok vaših bolečin in vam želim vse dobro.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se