Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Zdravilo v zobu zob pa boli na ugriz

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Zdravljenje zobnih korenin
Zanima me, kako dolgo je lahko zdravilo v zobu? Zaradi dopustov mi je zob zdravila dežurna zobozdravnica, moj osebni zobozdravnik pa se vrne z dopusta šele čez 1 mesec. Zanima me tudi, ali je normalno, da me ta zob ob ugrizu boli?


Koliko časa je zdravilo v zobu je odvisno od tega kakšno je zdravilo in za kakšen namen je v zobu (zdravljenje koreninskih kanalov, indirektno ali direktno kritje, zdravilo za omrtvičenje zobnega živca?). Morala bi imeti več podatkov kaj se je dogajalo z vašim zobom. Ker pa mi niso na voljo, vam lahko obrazložim le najverjetnejše vzroke zakaj vas zob z dravilom boli.

Zobozdravnik, ki zdravilo aplicira v zob navadno tudi pove koliko časa sme zdravilo biti v zobu, lečečemu zobozdravniku pa napiše obvestilo o vrsti opravljene storitve. Glede na vrsto zdravila so zdravila lahko v zobu od nekaj dni, nekaj tednov ali pa za vedno kadar gre za na primer za indirektno kritje zobne pulpe.

Če bolečina na ugriz ne bo prenehala v nekaj dneh, bo potrebno dobro prečistiti in poiskati vse (tudi morebitne dodatne ali stranske) koreninske kanale in ponovno zob zapreti z zdravilom.

Velikokrat je vrok bolečine lahko tudi nezadostna zapora zoba, ki mora biti hermetična, da iz zoba ne uhaja zdravilo, hkrati pa zato, da v zob ne uhajajo bakterije. Včasih se z materiali ki izgledajo kot  "gips" take zapore ne da doseči. Uporabiti je potrebno drugačne materiale. Bakterije lahko uhajajo v zob tudi kadar stara plomba pred čiščenjem koreninskih kanalov ni bila v celoti odstranjena in lahko da na kakem mestu ne tesni.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se