Mali slovar strokovnih izrazov

Bolečina zob in obraza

Zamolkla bolečina in pritisk na zgornje zobe ter v področju sinusa na eni ali obeh straneh obraza v času ko ne morete do svojega zobozdravnika

Bolečina zoba in obraza


Mene pa boli ne eden, vsi zgorni zobje kar sami od sebe. Na momente me tako boli, da se mi razboli kar cela glava. Kaj je možno, da bolijo vsi zobje hkrati? Ali bo to še huje? Naj grem na zobno prvo pomoč? Ne bi rad obremenjeval ambulante če ni nujno potrebno.
Sinusitis in bolečina zob

Bolečina, ki jo opisujete je lahko zelo nadležna, saj je ne moremo locirati. Bolečina in pritisk, ki se čuti v področju vnetih sinusov, pogosto zajame tudi zadnje zobe zgornje čeljusti, saj jih oživčuje isto živčevje. Zato je izvor take sevajoče bolečine, ki je pogosto opisana kot pritisk, težko opredeliti. Taka bolečina se v sinusu lahko čuti kot bolečina v zobu in obratno. Zato lahko zaradi prehlada ali gripe zaprti sinusi povzročajo bolečino v zadnjih zobeh zgornje čeljusti. Lahko pa je taka bolečina tudi posledica stiskanja ali škripanja z zobmi.

Če imate tudi zamašene sinuse poskusite s kapljicami za nos, ki odmašijo sinuse. Če  čutite olajšanje, gre najverjetneje za sinusitis, ki vrši pritisk na korenine zgornjih zob. V tem primeru ne potrebujete pomoči zobozdravnika. Lahko pa vseeno kontaktirate svojega zobozdravnika. Morda bo lahko pogledal v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke in vam bo svetoval. Morda bo na podlagi nedavnih rentgenskih posnetkov lahko izločil zobe kot možen vzrok bolečine. Včasih se že na Rtg ortopanu vidijo zasenčeni sinusi. V kolikor bo vaš zobozdravnik ugotovil, da vzrok bolečine niso zobje, vas bo napotil do osebnega zdravnika. Vsekakor ne čakajte, da se bolečina hudo poslabša. Če boste vseeno morali na prvo pomoč pripraviteseznam bolezni, ki jih morda imate, zdravil, ki jih jemljete stalno in tistih, ki ste jih morda jemali zaradi bolečin.


Pozor! Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.


Vsa pogosta vprašanja Naročite se