Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Vnet zob povzroča boleče grlo

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Zdravljenje zobnih korenin
Sestri se je nekaj dni nazaj vnel zob! Peljali smo jo zobozdravniku na Aškerčevo, kjer so ji v zob dali zdravila in jo poslali domov! Zaradi hudih boličin smo jo danes zjutraj peljali ponovno zobozdravniku, kjer so ji odprli zob in jo poslali domov. Vnetje se je sedaj razširilo tudi na grlo in bolečina je postala neznosna kljub tabletam. Moje vprašanje se glasi: kaj storiti sedaj?


Zelo lepo ste opisali zobobol v vsej slikovitosti. Kadar zob še vedno boli kljub temu, da je odprt, pomeni da je vnetje hudo in se je morda razširilo v okolne strukture. Ker pa konkretne situacije ne poznam, vam lahko opišem le kaj je običajno potrebno naredit.

Verjetno bo potrebno ponovno prečistiti koreninske kanale zoba ali morda pomisliti, da gre še za kak drug zob, ki povzroča težave. Zelo verjetno bo potrebno predpisati antibiotike, zato ne odlašajte.

Kadar pacient pride v zobozdravstveno ordinacijo že s hudim zobobolom, je bolečino težko odvzeti takoj. Včasih je hudo razbolen večji predel, tako da je težko ugotoviti vzročni zob.
 
Če se vnetju pridružijo znaki širjenja vnetja v okolico, kar se najpogosteje kaže kot oteklina, lahko tudi kot na primer angina, pri spodnjih zadnjih zobeh lahko tudi oteženo požiranje in omejeno odpiranje ust, je potrebno poseči po antibiotiku. Gnoju, ki nastane v oteklini pa omogočiti iztok, kar se naredi s posegom imenovanim incizija (oteklino prerežemo, da izteče gnoj). Kadar je zob odprt lahko traja nekaj dni, da se bolečina popolnoma umiri. V primeru komplikacij in širjena otekline v okolico oziroma če opazite povišano telesno temperaturo pa je smiselno poseči po antibiotikih.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se