Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Težave s šestico - od kritja do zdravljenja koreninskih kanalov

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Zdravljenje koreninskih kanalov
Pisem vam zato ker imam dokaj velike težave s zgornjo (levo) šestico. pred približno dvema letoma je bila popravljena zaradi kariesa. Pred približno dvema tednoma pa me je začela boleti. Šel sem k zobozdravnici, katera me je poslala na slikanje zoba. Nato mi je dala v zob neko zdravilo, ker naj bi imel v zobu pulpo (mislim da jo to pravi izraz). Naslednji dan pa me je začel zob se bolj boleti, zato mi je dala zdravilo ven, nato pa dala v zob nekaj kar naj bi omrtvičilo živec (da me ne bi več bolelo) - to imam v zobu že skoraj en teden, pa me zob se vedno boli. Omenila pa je da je možno da me boli tudi zaradi rasti modrostnih zob (saj mi na levi strani zgornji modrostni zob najhitreje raste - je že skoraj zunaj). Zanima me če imate kakšen predlog kaj naj storim? Pa se to - če pijem hladno vodo (ali kakršno koli hladno tekočino) mi bolečina v zobu za nekaj minut izgine, pa me zanima če je to sploh dobro da tako hladim zob, da nebi prehladil zoba?


Če sem vas prav razumela je zob postal občutljiv, morda je bil pod plombo karies. Zobozdravnica ga je očistila in predvidevam, da je naredila kritje zobne pulpe v upanju, da ohrani zob živ.

Zob, ki po zdravilu kot ga opisujete še boli zelo verjetno odmira ali pa zdravilo ne more opraviti svoje funkcuje. Ker ne vem kakšno zdravilo za omrtvičenje ste dobili ne morem oceniti ali je pobolevanje nekaj dni po aplikaciji zdravila lahko normalen pojav. Pri nekaterih zdarvilih je. Lahko pa, da je vnetje že toliko napredovalo, da bo potrebno zob odpreti pod lokalno anestezijo in izčistiti kanale, da bo nehal boleti. To pomeni da bo potrebno zdarvljenje koreninskih kanalov.

Načeloma pa zdravljenje korenoinskih kanalov poteka tako:

Zob ima v notranjost po vsej dolžini votlinico v kateri je pulpa - živo tkivo, pacienti ga imenujete živec. Pulpa je iz arterij, ven, živčnih vlaken in veziva. Del votlinice, ki se nahaja v kroni zoba imenujemo pulpna komora, del ki se nahaja v korenini pa koreninski kanal. Zob, ki ima več korenin ima tudi več koreninskih kanalov. Praviloma najmanj enega v eni korenini. Za zdravljenje zoba se odločimo, kadar je zobna gniloba tako močno okvarila zob, da je dosegla področje zobne pulpe. Kadar zobna gniloba doseže pulpo, se ta vname in odmre. Vnetje in odmrtje lahko poteka brez bolečin ali s hudimi bolečinami ter z vsemi vmesnimi odtenki (občasne rahle ali zmerne bolečine). Tako pulpo je potrebno odstraniti.

Pulpno tkivo je očitno že vneto, zato Vam hlajenje prija. Zoba s hlajenjem zagotovo ne boste prehladili. Bodite previdni, da se s pitjem hladnih tekočin ne prehladite Vi.

Imate podoben problem? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907


Vsa pogosta vprašanja Naročite se