Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Težave globokih kariesov

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Zdravljenje koreninskih kanalovPred cca pol leta sem imel kar nekaj posegov na zobeh. Menjava zalivk , nekaj novih zalivk , zdravljenje dveh zob in polnitev ter pred kratkim zaključeno zdravljenje gangrene na 2- ki zgoraj. Na 1-ki zgoraj in 4- ki zgoraj po menjavi plomb že nekaj mesecev čutim stalno skelenje in nekakšen pritisk. Bolečin ni. Ali se da ugotoviti, ali poteka v teh zobeh odmiranje pulpe, brez da se zob odpre ?? Plombe so bile sicer bolj globoke , vendar ni bilo kakšnih komplikacij. Bolečin ne čutim , le občasen pritisk in nekak čuden občutek ... stalno z jezikom drezam v ta dva zoba. Dvojka je bila polnjena vendar še vedno boli . En teden si že pomagam s ketonalom in ni nič boljše. Koliko vrst zdravil za zdravljenje korenin obstaja in katera so najmanj škodljiva?

Najprej glede zob z globokimi plombami. Ker je že nekaj mesecev od izdelave plombe, se lahko naredi kontrolni rentgenski posnetek, ki bo pokazal ali se je razvil proces - granulom. Hkrati se lahko naredi vitalitetni test (s posebno napravico se skozi zob spusti zelo majhen tok, ki ga začutite ali ne, postopek je neboleč) z vitalitetnim aparatom. Kombinacija vitalitetnega testa in rentgenske kontrole nam da kar dobro oceno kaj se dogaja, pokaže tudi ali je plombica še v redu. Ker navajate globoki plombi, je možno, da je vneta tudi dlesen, ta največkrat povzroča občasen pritisk, kot ga navajate.
Svetujem Vam poostreno higieno medzobnih prostorov ob teh dveh zobeh, predvsem pa ju z jezikom nikar kar naprej ne preverjajte, dajte jima priložnost, da se umirita. Glede zdravljene dvojke ste mi premalo povedali, da bi Vam lahko ustrezno odgovorila. Če so to težave prvi teden po polnitvi, se bodo težave omilile v nekaj dneh. V kolikor se ne bodo, se oglasite do svojega zobozdravnika, iz kontrolnega rentgenskega posnetka po polnitvi bo morda lahko razbral zakaj se zob ne umiri.
Zdravil imamo več vrst, in tudi več načinov zdravljenja. Nobeno zdravilo ali način zdravljenja ni škodljiv. Izberemo tisto zdravilo in metodo, s katero smo najbolj uspešni. Trenutno se najbolj uporablja način zdravljenja koreninskih kanalov s kalcijevim hidroksidom. Bolj je pomembno, da zobozdravnik dobro ostrga koreninske kanale in okuženo vsebino uspešno odstrani, kar pa včasih ni ravno enostavno zaradi anatomskih posebnosti zob in kanalov (zavite korenine npr.)

Potrebujete zdravljenje zobnih korenin? Naročite se na 031 656 907


Vsa pogosta vprašanja Naročite se