Mali slovar strokovnih izrazov

Strah pred zobozdravnikom

Strah pred zobozdravniki in zdravljenje zoba

Strah pred zobozdravnikom - Neboleči postopek - Injekcija v dlesen
Že od malega se bojim zdravnikov, še najbolj pa zobozdravnikov.  Iz enega zoba mi je padla plomba in takrat sem šla k zobozdravniku. Dal mi je neko zdravilo in me naročil za drugič. Ko sem drugič prišla me je zob še vedno bolel in mi je dal še enkrat zdravilo vendar me je opozoril, da če me bo naslednjič še bolelo, da mi bo omrtvičil živec. Potem sem slišala več razlag kako to zgleda in nisem več šla, ker me je bilo preveč strah. Rada bi, da mi obrazložite ta poseg in če imate mogoče kakšen nasvet kako naj se znebim strahu do zobozdravnikov.

Da bi Vas ne bilo strah, Vam bom opisala kako poteka zdravljenje zoba.

Za začetek nekaj o anatomiji - zdradbi zoba: Zob ima v notranjost po vsej dolžini votlinico v kateri je pulpa - živo tkivo, pacienti ga imenujete živec. Pulpa je iz arterij, ven, živčnih vlaken in veziva. Del votlinice, ki se nahaja v kroni zoba imenujemo pulpna komora, del ki se nahaja v korenini pa koreninski kanal. Zob, ki ima več korenin ima tudi več koreninskih kanalov. Praviloma najmanj enega v eni korenini.

Za koreninsko zdravljenje zoba se odločimo, kadar je zobna gniloba tako močno okvarila zob, da je dosegla področje zobne pulpe. Kadar zobna gniloba doseže pulpo, se ta vname in odmre. Tako pulpo je potrebno odstraniti..Z iglicami jo izpraskamo in v votlinico, kjer se je nahajala pulpa vložimo zdravilo. Kolikokrat moramo zdravilo zamenjati je odvisno od tega kako okužen je koreninski kanal. Namen je doseči čim boljšo sterilnost koreninskega kanala, da lahko zob uspešno napolnimo.
Zdravilo menjamo na 14 dni do tri tedne. Kadar gre le za vnetje ali odmrtje pulpe brez prisotnosti granuloma, je dovolj zamenjati zdravilo enkrat ali dvakrat. Kadar zdravimo granulom, je potrebna večkratna menjava zdravila, lahko na daljše časovno obdobje. Pri vsaki menjavi zdravila zob zapremo z začasno plombico.
Ko ocenimo, da je dosežena največja možno sterilnost kanalov, se odločimo zob polniti. To pomeni zapolniti koreninske kanale z definitivno polnitvijo. To naredimo z posebno maso, ki jo vnesemo v koreninske kanale, v to maso pa vložimo posebne zatičke iz guttaperche. Masa se v kanalu strdi in tako zatesni ,dobro zapre, koreninski kanal. Ta masa, če je zdravljenje uspešno, ostane v zobu za vedno.
Po polnitvi navadno naredimo še kontrolni rentgenski posnetek in pri naslednjem obisku plombico, če je bila polnitev uspešna. Dokončen uspeh zdravljenja ocenjujemo po 1 letu, praviloma s kontrolnim rentgenskim posnetkom.
 
Niste edini, ki ima hud strah pred zobozdravnikom. Danes se lahko večina zobozdravstvenih storitev opravi neboleče. Možno je tudi dobiti zdravilo, ki ga vzamete preden ste naročeni na zobozdravniški poseg, tako da ga ne doživite tako stresno. Zdravilo Vam lahko predpiše zobozdravnik. Za neboleče delo uporabljamo lokalno anestezijo, pacienti bolj poznate izraz "injekcijo". Lokalna anestezija je postopek, da napravimo področje kjer bomo delali neobčutljivo za bolečino. Pol uspeha je že to, da ste si priznali, da vas je strah. Svetujem, da si izberete zobozdravnika, s katerim boste vzpostavili zaupen odnos. Predvsem ga takoj na začetku seznanite s svojim strahom. Tako se bosta pred vsakim posegom pogovorila kako bo poseg izgledal in koliko časa bo trajal. Sčasoma se boste bali vse manj in manj. taka je moja izkušnja s pacienti s strahom.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se

Strah pred zobozdravniki in zdravljenje zoba

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
zdravljenje koreninskih kanalov
Že od malega se bojim zdravnikov, še najbolj pa zobozdravnikov. Že samo ob misli, da bi morala k zobozdravniku, mi gre na jok. Iz enega zoba mi je padla plomba in takrat sem šla k zobozdravniku. Dal mi je neko zdravilo in me naročil za drugič. Ko sem drugič prišla me je zob še vedno bolel in mi je dal še enkrat zdravilo vendar me je opozoril, da če me bo naslednjič še bolelo, da mi bo omrtvičil živec. Potem sem slišala več razlag kako to zgleda in nisem več šla, ker me je bilo preveč strah. Rada bi, da mi obrazložite ta poseg in če imate mogoče kakšen nasvet kako naj se znebim strahu do zobozdravnikov.Da bi Vas ne bilo strah, Vam bom opisala kako poteka koreninsko zdravljenje zoba. Zob ima v notranjost po vsej dolžini votlinico v kateri je pulpa - živo tkivo, pacienti ga imenujete zobni živec. Pulpa je iz arterij, ven, živčnih vlaken in veziva. Del votlinice, ki se nahaja v kroni zoba imenujemo pulpna komora, del ki se nahaja v korenini pa koreninski kanal. Zob, ki ima več korenin ima tudi več koreninskih kanalov. Praviloma najmanj enega v eni korenini.

Za zdravljenje korenin zoba se odločimo, kadar je zobna gniloba tako močno okvarila zob, da je dosegla področje zobne pulpe. Kadar zobna gniloba doseže pulpo, se ta vname in odmre. Tako pulpo je potrebno odstraniti. To je napravil Vaš zobozdravnik.Z iglicami jo izpraskamo in v votlinico, kjer se je nahajala pulpa vložimo zdravilo. Kolikokrat moramo zdravilo zamenjati je odvisno od tega kako okužen je koreninski kanal. Namen je doseči čim boljšo sterilnost koreninskega kanala, da lahko zob uspešno napolnimo. Zdravilo menjamo na 14 dni do tri tedne. Kadar gre le za vnetje ali odmrtje pulpe brez prisotnosti granuloma, je dovolj zamenjati zdravilo enkrat ali dvakrat. Kadar zdravimo granulom , je potrebna večkratna menjava zdravila, lahko na daljše časovno obdobje. Pri vsaki menjavi zdravila zob zapremo z začasno plombico. Ko zobozdravnik oceni, da je dosegel največjo možno sterilnost kanalov,se odloči zob polniti. To pomeni zapolniti koreninske kanale z definitivno polnitvijo. To naredimo z posebno maso, ki jo vnesemo v koreninske kanale, v to maso pa vložimo posebne zatičke iz guttaperche. Masa se v kanalu strdi in tako zatesni ,dobro zapre, koreninski kanal. Ta masa, če je zdravljenje uspešno, ostane v zobu za vedno. Po polnitvi navadno naredimo še kontrolni rentgenski posnetek in pri naslednjem obisku plombico, če je bila polnitev uspešna. Dokončen uspeh zdravljenja ocenjujemo po enem letu, praviloma s kontrolnim rentgenskim posnetkom.

Niste edini, ki ima hud strah pred zobozdravnikom. Danes se lahko večina zobozdravstvenih storitev opravi neboleče. Možno je tudi dobiti zdravilo, ki ga vzamete preden ste naročeni na zobozdravniški poseg, tako da ga ne doživite tako stresno. Zdravilo Vam lahko predpiše zobozdravnik. Za neboleče delo uporabljamo lokalno anestezijo, pacienti bolj poznate izraz "injekcijo". Lokalna anestezija je postopek, da napravimo področje kjer bomo delali neobčutljivo za bolečino. Pol uspeha je že to, da ste si priznali, da vas je strah. Svetujem, da si izberete zobozdravnika, s katerim boste vzpostavili zaupen odnos. Predvsem ga takoj na začetku seznanite s svojim strahom. Tako se bosta pred vsakim posegom pogovorila kako bo poseg izgledal in koliko časa bo trajal. Sčasoma se boste bali vse manj in manj. Strah je namreč v sredini votel, zunaj ga pa nič ni.

Potrebujete zdravljenje zobnih korenin? Naročite se na 031 656 907


Vsa pogosta vprašanja Naročite se