Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Same težave z zobmi

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Zdravljenje koreninskih kanalov
Živjo! Stara sem 18 let in imam nemalo problemov z zobmi. Vseh vam ne bom opisovala; najhujši problem imam na stalni sedmici desno zgoraj. Pred približno pol leta mi je zobozdravnica iz tega zoba pulila živec, tako da je ta zob zdaj "mrtev". Ampak že po 2 tednih me je zob grozno začel boleti in morala sem dežurnemu zobozdravniku, ki je ugotovil, da živec ni bil do konca odstranjen in da semi je zagnojilo. Potem je bil do sedaj vse v redu. Pred dvema tednoma mi je iz tega zoba padla plomba, in čez en teden znova. Zdaj mi je zobozdravnica naredila neko močnejšo plombo. Tu pa so se pojavile težave. Po enem dnevu sem v okolici zoba (na desnih ter na notranji strani lica) dobila afte. Čez dva dni je poklicala zobozdravnica in rekla da moram nujno na neke vrste operacijo, ker imam vneto notranjost tega zoba (to je menda videla na rentgentskem posnetku zob) - na poseg pa bom morala čakati okoli 3 tedne. Zelo me boli, zob in dlesni, prav tako pa tudi glava. Prosim povejte mi kaj bi lahko bilo narobe. Ne vem če lahko tej zobozdravnici sploh še zaupam, saj mi še nikoli ni naredila česa pravi čas, vedno sem morala čakati, dokler ni bilo že prepozno. Mislila sem že zamenjati zobozdravnika, ampak menda to ne gre, ker ja ona "zadolžena" za našo šolo. Kaj naj storim?


Iz opisanega težko podam mnenje. Načeloma pa je tako, da kadar na zobu pričakujemo globok kareis (to ocenimo s pregledom) zob predhodno slikamo. Rentgenska slika nam pove kako globok proti zobnemu živcu je karies, kako obsežen je in ali je zob morda že odmrl. Lokalna rentgenska slika nam pokaže ali je morda na korenini granulom.
Kadar je karies tako globok, da sega v zobni živec -  pulpo, ne glede na to ali je zob še živ ali ne, pulpo - zobni živec odstranimo. Da zobni živec lahko temeljito odstranimo, nam veliko pomaga zobni rentgen. Ko so vsi kanali dobro očiščeni vanje vložimo za nekaj časa zdravilo. ko ocenimo, da so kanali očiščeni bakterij lahko zob polnimo in plombiramo.
Po polnitvi zob še enkrat rentgensko slikamo, da ocenimo ali je delo potekalo uspešno in do ustrezno napolnjeni vsi kanali. Zobje z bolj zapletenim kanalskim sistemom so lahko kar velik izziv.

Potrebujete zdravljenje zobnih korenin? Naročite se na 031 656 907


Vsa pogosta vprašanja Naročite se