Mali slovar strokovnih izrazov

Kirurški posegi

Previdnostni ukrep pred puljenjem

Zobna kirurgija - Kirurški posegi na zobeh - Čeljustni sklep - Apikotomija
Pred mano je puljenje zob. Skoraj šest mesecev redno jemljem tablete: Coryol, Plavix in Aspirin, ki preprečujejo strjevanje krvi. Koliko dni pred puljenjem zob moram prenehati jemati tablete, da ne bo komplikacij.

Prejemate močno antikoagulantno terapijo. Zato predvidevam, da Vaš splošni zdravnik, ki Vas vodi, redno spremlja parametre strjevanja krvi. Zato naj Vas Vaš splošni zdravnik pripravi za poseg. Na dan puljenja mora biti vaša vrednost INR primerna, običajno pod 2,5 - 3.
V naši ordinaciji običajno stopimo v kontakt s pacientovim splošnim zdravnikom in se dogovorimo za pripravo pacienta. Pacienti na antikoagulantni terapiji običajno hodite na testiranje parametrov strjevanja krvi v rednih časovnih intervalih, po potrebi pogosteje in ste vodeni v antitrombotični ambulanti. Zato se v naši ordinaciji s časom puljenja kar najbolj prilagodimo času enega od Vaših rednih testiranj ali pa vas v antitrombotiočni ambulanti pripravijo na poseg za določen dan. Vaš splošni zdravnik ali zdravnik iz antitrombotične ambulante  Vam da navodila kako jemati zdravila, mi pa se prilagodimo tako, da na dan ko ste pripravljeni opravimo puljenje. Želimo si, da nas pacient v naprej obvesti , da bo predvidoma v naslednjih nekaj dneh možno zob puliti, če je to mogoče predvideti. Ob dobri organizaciji je to možno. Ta dan opravimo puljenje le na pisno potrdilo  zdravnika, ki vas je pripravil na poseg, da lahko ta dan varno izvedemo poseg.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se