Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Potemnela enka

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Potemnel zob
Ko sem bila mlajša sem si rahlo odkrušila levo enko zgoraj, čez čas mi je potemnel, vendar me ni bolel do zdaj, zdaj mi je zobozdravnik povedal, da je zob odmrl in je živec vzel ven, vendar mene še bolj boli. Zdaj imam odprt zob, na mrazu me boli še bolj, kako bo potekalo zdravljenje in ali sem kot študentka opravičena plačila krone? Prosim povejte kako bom imela spet bel zob.


Pri poškodbi je verjetno prišlo do prekinitve prekrvavitve zobne pulpe (živca). Ker zob ni bil poškodovan tako močno, da bi takrat prišlo do vnetja, je zobna pulpa odmrla kasneje. Zato je zob potemnel.
Potrebno bo zdarvljenje koreninskih kanalov. Odmrla zobna pulpa predstavlja mrtvino, tujek za organizem in jo je potrebno odstraniti. Prostor kjer je bila zobna pulpa se po končani terapiji napolni z ustreznim materialom- napravi se polnitev. Kadar zob boli na dotik, mora biti nekaj časa odprt, da se umiri. Tudi Vaš se zagotovo bo. Vendar bo trajalo kak teden dni, da se umiri. Po končanem zdravljenju tega zoba boste ocenili koliko je zob zabarvan. Zob se lahko beli, lahko se čezenj naredi keramična luska, ali pa prevleka. Vsekakor boste spet lahko imeli zob v barvi, ki ne bo odstopala od ostalih zob. Kakršna koli terapija iz izključno estetskih razlogov je samoplačniška.

Potrebujete zdravljenje zobnih korenin? Naročite se na 031 656 907


Vsa pogosta vprašanja Naročite se