Mali slovar strokovnih izrazov

Kirurški posegi

Omrtvičenost po puljenju modrostnega zoba

Zobna kirurgija - Kirurški posegi na zobeh - Čeljustni sklep - Apikotomija
Stara sem 25 let. Pred kakšnim letom so mi izpulili modrostni zob (spodaj desno). Poseg je bil kirurški. Ker injekcija (anestezija) po posegu ni popustila (omrtvičeno sem imela celotno desno čeljust spodaj, spodnjo ustnico, brado in del jezila), sem se naslednji dan vrnila na čeljustno kirurgijo. Tam mi je bilo rečeno, da se to dogaja (sicer bolj poredko in da ne vedo zakaj), da oni niso naredili nič narobe in da traja nekje do pol leta, da se stanje spet normalizira. Nato sem kakšen mesec hodila tja na laser, desno stran sem obsevala z infrardečo luč jo in jemala vitamina B1 in B6. Stanje se je počasi izboljševalo, a nikoli več normaliziralo. Sedaj, dobro leto po posegu, imam še vedno delno omrtvičeno desno stran brade in spodnje ustnice, velikokrat čutim mravljince... Zanima me, zakaj je do tega sploh prišlo (da anestezija ni popustila), kako se zdravi, se sploh ozdravi? Ali lahko še sploh kaj naredim (oz. ljudje, ki so to povzročili), da izboljšam svoje stanje?

Zelo lepo in natančno ste opisali svojo težavo. Pri vsakem kirurškem posegu lahko pride do komplikacij, kar podaljša čas celjenja rane, nima pa trajnejših posledic.Kadar korenine spodnjih modrostnih zob segajo do živca, ki poteka v spodnji čeljusti, se včasih poškodbi le-tega ni mogoče izogniti. To lahko vodi do prehodnega, zelo redko pa do trajnega zmanjšanega občutka v spodnji ustnici na prizadeti strani. Gibljivost ustnice ni prizadeta.
Ž elim Vam, da bi se občutljivost sčasoma v celoti povrnila. Lahko se oglasite do kirurga ,ki je poseg opravil, saj Vam bo bolj z zagotovo znal povedati ali je moč še kaj narediti.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se