Mali slovar strokovnih izrazov

Občutljivi zobni vratovi in umik dlesni

Obrabljeni zobje - erozije

Občutljivi zobni vratovi in umik dlesni - Obrabljeni zobje
Stara sem 28 let in imam zelo lepe zobe, s katerimi nisem nikoli imela težav - nimam nobene plombe. Pred časom sem bila pri zobozdravnici, ker me je bolel zob. Ugotovila je,da se mi je sklenina na zobu obrabila (verjetno zaradi zobne ščetke), zob mi je z nečim premazala in mi premaz posušila z lučko. Predlagala mi je, da si naj zobe pred spanjem namažem z zobno pasto, ki vsebuje fluor, da bi se lažje celili. To počnem sedaj že 10 dni, vendar me zob še vedno boli. Zanima me ali bi pomagalo tudi jemanje fluorovih tabletk (v kakšni količini), ali bi mi mogoče predlagali kaj drugega. Uporabljam zobno pasto Aqua fresh-tribarvno verzijo brez sredstev za beljenje zob.

Če sem Vas prav razumela, imate ob dlesni obrabljeno sklenino, kar imenujemo erozije. Tako prizadeti zobje radi skelijo na toplotne, lahko pa tudi kemične dražljaje. Zagotovo pomagajo zobne paste, ki vsebujejo veliko fluora. Skoraj v vsaki trgovini lahko najdete zobne paste za občutljive zobne vratove. Vendar jih morate kar nekaj časa uporabljati preden se občutljivost izboljša.

Menim, da ste svojo zobozdravnico napačno razumeli glede premazovanja zobne paste s fluorom pred spanjem. Morda Vam je predpisala fluorovo pasto s katero po normalnem umivanju ščetkate zobe in jo na koncu le izpljunete, ne pa izperete. Sama Vam ne priporočam, da zobno pasto nanašate na zobe in z njo v ustih spite. V kolikor so prizadeti predeli zob toliko globoki, da je dovolj prostora za izdelavo plombe, se taka obraba sklenine lahko zapolni z materialom za bele plombe, ki je na voljo v različnih konsistencah (tekoči do trdni).

V kolikor so predeli, ki skelijo plitvi, imamo v zobozdravniški ordinaciji na voljo premaze s katerimi premažemo prizadete predele in pomagajo za nekaj mesecev, nato jih moramo ponoviti.

Fluorove tabletke na zobe, ki so že izrasli nimajo vpliva. Fluor, ki ga zaužijemo v obliki tabletk se vgradi v zobovino, ki nastaja. Pri že izraslih zobeh je učinkovito le topikalno fluoriranje ( to je površinsko nanašanje v obliki past ali gelov, izpiranje s tekočinami za domačo uporabo ali nanašanje v obliki lakov v zobozdravniški ordinaciji).
 
Zelo pomembno je, da uporabljate pravilno tehniko ščetkanja Najbolj je pomembno, da odstranite vzrok nasajanja obrabljene sklenine, da se težave ne bodo stopnjevale, hkrati pa ublažite skelenje.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se