Mali slovar strokovnih izrazov

Bolečina zob in obraza

Občutljivost na termične dražljaje zob po zobozdravniškem posegu v času, ko ne morete do svojega zobozdravnika

Plomba zoba - karies


Pred 14 dnevi sem dobila eno novo belo plombo na sedmici deno spodaj. Je zobozdravnik kr dolgo delal. imela sem anestezijo. Ko je anestezija popustila me ni nič bolelo, tudi me ne boli če ne jem. Čim pa pride kaj hladnega ali toplega me pa res močno zaskeli. Do mojega zobozdravnika ne morem, zdaj ko je coronavirus, boli me pa tud ne tolk da bi blo za it na urgenco. A bo to še dolgotrajalo, kdaj naj bi se umirilo? Je pa boljše kot je blo na začetku.Plombiranje zob

Zobozdravniški posegi lahko povzročijo občutljivost na termične dražljaje pri tistih plombah, ki segajo globoko proti zobni pulpi (zobni živec), ali pa če segajo globoko pod dlesen. Taka bolečina je običajno prehodnega značaja. Težave običajno izzvenijo v nekaj dneh do nekaj tednih in se ne stopnjujejo. V tem primeru najverjetneje ne potrebujete nujne zobozdravstvene oskrbe.

Taka bolečina se po nekaj dneh naj ne bi več stopnjevala. Lahko pa je zob preobčutljiv še nekaj tednov, a občutljivost ne narašča, temveč počasi izzveneva. V tem primeru najverjetneje ne potrebujete nujne zobozdravstvene oskrbe. Le če se bolečina stopnjuje ali je močna in traja dlje časa ter se stopnjuje do te mere, da je potrebno jemati analgetike – protibolečinske tablete, boste morali poiskati nujno zobozdravstveno pomoč. Morda so bakterije, ki so bile prisotne v globokem kariesu, vseeno že okužile zobno pupo, in jih vaš organizem ni uspel odstranil, zato bo morda potrebno endodontsko zdravljenje zoba (zdravljenje zobnih korenin). Če se bolečina stopnjuje do te mere, da protibolečinska zdravila več ne pomagajo, vas ponoči zbudi, ali če zob hudo boli na ugriz, na poklep, ali če se ga dotaknete z jezikom, boste najverjetneje potrebovali nujno zobozdravstveno oskrbo. Vseeno najprej kontaktirajte svojega osebnega zobozdravnika. Morda lahko pogleda v vašo elektronsko kartoteko, vam svetuje in vam lahko pošlje elektronske rentgenske slike, ki jih hrani v vaši elektronski kartoteki, če bi morali obiskati nujno zobozdravstveno pomoč. Predvsem pa v tem času res dosledno čistite! Če boste vseeno morali na prvo pomoč pripravite seznam bolezni, ki jih morda imate, zdravil, ki jih jemljete stalno in tistih, ki ste jih morda jemali zaradi bolečin.


Pomembno obvestilo:

Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.


Vsa pogosta vprašanja Naročite se