Mali slovar strokovnih izrazov

Zobni vsadki - implantati

Nimam stalnih petic, ali naj si dam implantat?

Zobni vsadki - Implantati - Proteza - Implantanti
Implantat
Prosim Vas za pomoč pri naslednji zadevi. Za obe petici spodaj nisem imel naslednikov oz. stalnih zob. Na levi strani še imam mlečni zob, ker je še v redu (sicer zaplombiran, a še drži). Na desni pa so mi mlečni zob pred kratkim izdrli, ker se je plomba odkrušila in je niso mogli več popraviti. Ortodontka mi svetovala, naj si dam delati implantant, ker drugače bo zob, ki je nad petico, začel počasi izpadati. Mene pa zanima, ali je to res ter v kakšnem času ti lahko izpade?
Z veseljem, bi si dal delati implantant. Sem namreč študent, ki bi moral za to dati kar lep del svojih prihrankov. Ali lahko z implantatom počakam, da se zaposlim, ko bom lažje zbral denar? Torej, prosim Vas za nasvet, ali je implantant zaradi zoba nad petico res potreben zdaj takoj, kajti funkcionalno me manjkajoči zob ne moti?


Vsekakor je smiselno nadomestiti zob, ki v zobni vrsti manjka. Zob v nasprotni čeljusti namreč začne izraščati kadar ni v kontaktu s spodnjimi zobmi. Sosednji zobje ob vrzeli pa se lahko nagnejo v vrzel. Izpadel verjetno zob ne bo, vsaj ne hitro. Izraščal pa bo toliko časa, dokler ne bo z zobmi iz spodnje zobne vrste dosegel kontakta. Nadomestitev je možna z implantatom, mostičkom ali posebne vrste mostičkom, kjer se v zoba nosilca (zoba ob vrzeli) člen pritrdi tako, da se na zobeh nosilcih izpreparira (izvrta) le obliko kot za plombo.Člen imenujemo v protetičnem delu tisti "zob", ki manjka. Za klasični mostiček moramo namreč vedno obrusiti dva sosednja zoba. Predvidevam, da Vam je specialist ortodont svetoval zapolniti vrzel nastalo po odstranitvi mlečne petice z implantatom, ker so verjetno sosednji zobje brez plomb. Tudi mostiček bi bil samoplačniški in ne bi stal dosti manj. Niste mi napisali ali nosite ortodontski aparat. Če je ta v spodnji čeljusti, snemen in ga nosite ves dan, se lahko za nekaj časa manjkajoči zob vgradi vanj. Postopek je enostaven in poceni. Tak zob v aparatu bi deloval hkrati kot opora zgornjemu, da nebi izraščal in kot retener (držal bi prostor za kasnejšo rehabilitacijo), da se zoba ob vrzeli ne bi zvračala v vrzel. Takšna rešitev je le začasna, ko pa boste lahko kaj zaslužili ali se zaposlili, pa si boste implantat lažje plačali.

Imate podoben problem? Naročite se, pomagali vam bomo: 031 656 907

Vsa pogosta vprašanja Naročite se