Mali slovar strokovnih izrazov

Ustne bolezni

Mostiček in ustni zadah

Ustne bolezni - Afte - Neprijeten, slab zadah - Vnetje dlesni
Ustni zadah
Zelo veliko imam težav s svojimi zobmi že od svojega 23.leta (sedaj jih imam 49). V preteklem zimskem obdobju so mi zamenjali mostiček spodaj, za katerega sem morala plačati. Menda nisem bila upravičena do povrnitve stroškov, ker je bil poseg mlajši od 7 let. Sedaj bi mi morali zamenjati še na zgornji čeljusti, kjer sem imela na vsako stran montirana mostička pred 17 in 19 leti. Za poseg bi mi sedaj dodatno zaračunali. Drugo moje vprašanje pa se nanaša na močan zadah iz ust. Zelo veliko se ukvarjam s tem, redno čistim zobe, delali so mi že test bakterij na ustni votlini in nič odkrili. Ali je to morda posledica želodca, ali je kriva ustna votlina? To je grozno, ko ne najdem prave rešitve.ZZZS (Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije) je izdal Pravila (dokument) kjer je opisano kaj je pravica iz zavarovanja po pravilih in kaj ne. Cena je odvisna od tega kaj Vam pripada in kaj morate doplačati. Seveda k ceni prispevajo tudi samoplačniške storitve in nadstandardni materiali za katere ste se dogovorili.

Vzroki
za ustni zadah so lahko oralni (iz ust) ali ekstraoralni (zunaj ust). Najpogostejši so oralni (90 %). Neprijeten in močan vonj povzročajo hlapne žveplove spojine (metil merkaptan,dimetilsulfid in žveplovodik).Žveplove spojine nastajajo pri razpadu beljakovin, ki vsebujejo žveplo. Pri tem sodelujejo bakterije. Beljakovine ki vsebujejo žveplo se nahajajo v ostankih hrane, v odpadlih vnetnih celicah, v krvi in izcedku, ki teče iz nosu v grlo. Rzpad se dogaja na mestih, kjer se te snovi lahko zadržujejo, na normalnih strukturah - brazdah korena jezika, v brbončicah jezika ali v obzobnih žepkih. Najnovejše raziskave kažejo, da je najpomembnejši izvor zadaha hrbtišče jezika. Ekstraoralni vzroki so povezani z boleznimi na pljučih, v nosu in požiralniku. Lahko pa so vzrok tudi sistemske bolezni, kot je sladkorna bolezen,ter ledvične in jeterne bolezni.
Zelo pomembna je količina in kvaliteta sline. Ponoči ko je sline malo ta manj izpira usta,zato imamo jutranji zadah, ki je normalen . Prav tako je normalen zadah, kadar dlje časa ne zaužijemo hrane ali smo dehidrirani ( premalo pijemo). Bistvenega pomena je ugotoviti od kje zadah izvira. To običajno naredimo na obisku za ustni zadah.

Ustni zadah, če res izvira iz ust znamo zdraviti.

V kolikor ugotovimo, da je vzrok zadaha v ustih, vam profesionalno očistimo vse zobe, jihspoliramo tako nad dlesnijo kot pod njo in opravimo trening ustne higiene. To pomeni, da vas naučimo pravilno negovati tako lastne zobe, pa tudi mostičke, proteze, implantate.... Vendar učinek redne in natančne uporabe ni viden prej kot v treh mesecih.  Predvsem pazimo, da se redno prehranjujemo in da pijemo dovolj tekočine.

Imate podoben problem? Naročite se in naučili vas bomo kako pravilno negovati vaš mostiček: 031 656 901


Vsa pogosta vprašanja Naročite se