Mali slovar strokovnih izrazov

Kirurški posegi

Košček zoba po puljenju je ostal v dlesni

Zobna kirurgija - Kirurški posegi na zobeh - Čeljustni sklep - Apikotomija
Star sem 21 let. Pred mesecem in pol me je zečela boleti šestica in zanjo sedmica v tem času sem imel zdravljenje obeh zob nato pa se je zobozdravnica odločila za izdrtje šestice. Konček zoba mi je ostal v dlesni. Vprasanje: zdaj moram na kirurgijo kjer mi bodo še to odstranili ali to boli? Kako to naredijo?

Delček korenine, ki je ostal v kosti imenujemo zaostala korenina. Kadar tak odlomljen košček ni možno odstraniti med samo ekstrakcijo (puljenjem) skozi ekstrakcijsko rano, to navadno kasneje napravi specialist oralni kirurg. Operacija poteka na zobozdravniškem stolu. Kirurg navadno pred posegom postopek opiše in pacientu pove kako naj ravna. Pacientu najprej operativni predel omrtviči (lokalna anestezija). Nato v predelu prizadete zobne korenine prereže ustno sluznico (dlesen). S svedrom odbrusi kost nad zaostalo zobno korenino, ki jo nato odstrani. Rano zašije s kirurškimi šivi, ki jih odstrani čez teden dni. Votlinico kjer je bila koreninica organizem sam zapolni s kostjo ali brazgotino.
Zmerna oteklina po operaciji v prizadetem predelu je v prvih treh dneh po posegu pričakovana. Bolečin med operacijo ni, saj kirurg vedno lahko področ je po potrebi dodatno omrtviči v kolikor je to potrebno. Bolečine po posegu so blage in trajajo le nekaj dni. Ublažimo jih lahko z običajnimi protibolečinskimi sredstvi. Odsvetuje se jemanje Aspirina, saj ta preprečuje strjevanje krvi, in zato ga odsvetujemo že en teden pred posegom in nekaj dni po posegu.
Možne so tudi komplikacije. Lahko pride do vnetja rane, kar podaljša čas celjenja, običajno pa nima posledic. Krvavitev po posegu je redka, in kri lahko kirurg hitro ustavi. Pri posegu v področ ju zgornje čeljusti lahko pride do odprtja nosne ali čeljustne votline (sinusa), kar se običajno spontano normalno zaceli. Pri posegih na zadnjih zobeh spodnje čeljusti, lahko pride do poškodbe živca, ki leži blizu. To lahko povzroči začasno motnjo občutka ali mravljinčenje spodnje ustnice.
Na dan operacije in še dva dni po njej ne uživajte alkohola,ne kadite in se izogibajte telesnim naporom. Jejte mehkejšo hrano, po obroku si izperite usta z vodo ali kamilicami. Ne drezajte v rano in pri umivanju zob se izognite predelu rane. Lice nad operiranim mestom hladite s hladnimi obkladki, saj s tem zmanjšate oteklino in bolečino. Omrtvičenost po posegu zardi anestezije traja še dve uri po posegu. V tem času ne jejte in ne grizite ustnic in jezika, da jih ne ranite.
Na zdravnika se obrnite vedno, ko bolečine trajajo več kot tri dni po posegu, če imate vročino nad 37,5 C , ne morete dobro odpreti ust ali druge hujše težave v zvezi s posegom. Običajno ste po takem posegu en teden na bolniški. Nikar se ne bojte.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se