Mali slovar strokovnih izrazov

Kirurški posegi

Kako poteka operacija modrostnega zoba

Zobna kirurgija - Kirurški posegi na zobeh - Čeljustni sklep - Apikotomija
Že kakšno leto ali dve se mi gnoji ne vem dlesen ali zadnji spodnji zob ali modrostni zob. Vsakič ko pritisnem na dlesen ali v okolici modrostnega zoba pri priteče na površje gnoj, ki zelo zelo zaudarja, zaradi tega imam tudi problem ustnega zadaha. Zob oz. okolica zoba me ne boli vendar je zelo moteče. Če bo potrebno izpuliti zob me zanima kakšen je ta postopek, če lahko bolj podrobno opišete. Imam velike mandlje in ko sem pri zobozdravniku me sili na bruhanje in s težavo plombirajo zob. Na kratko povedano če se s prstom pomaknem proti koncu ustne votline mi gre na bruhanje. Zato me zanima kakšen je ta postopek na kirurgiji in koliko časa traja. Kaj je po operaciji. Ali pa če je še možna kakšna druga rešitev.

Modrostne zobe najpogosteje odstranimo iz naslednjih razlogov: tesnega stanja zob v čeljusti, vnetja sluznice ali kosti okoli zoba, ki največkrat nima prostora izrasti, žariščnega vnetja, ki je včasih vzrok kakemu sistemskemu obolenju, predvidenega protetičnega zdravljenja.

Puljenje ali ekstrakcija je kirurški poseg, ki ga naredimo v lokalni anesteziji. Lokalna anestezija je taka anestezija (omrtvičenje operativnega predela) kot običajno pri zobozdravniku. Zob najprej s posebnim instrumentom razmajemo in ga nato s kleščami izvlečemo iz ležišča. Kadar je zob še neizrasel in ga delno ali v celoti prekrivata dlesen in kost, dlesen nad neizraslim zobom prerežemo. S svedrom nato odstranimo kost, ki oklepa zob in ga osvobodimo.Včasih je potrebno zob prerezati in odstraniti vsak delček posebej. Robove rane zbližamo s tamponom ali zašijemo, če je velika. Šive odstranimo po tednu dni.

Rana se bo zapolnila s krvjo, dlesen bo prerasla rano v nekaj tednih. Votlinica po puljenju se bo zarasla s kostjo v približno po leta. Po operaciji lahko nastane zmerna oteklina. Bolečine po operaciji so blage in jih lahko omilimo z običajnimi protibolečinskimi sredstvi ( odsvetuje se le Aspirin, ker moti strjevanje krvi). Zmerna oteklina, oteženo odpiranje ust, blažje težave pri požiranju in povišana telesna temperatura (do 38 C ) so v prvih dneh po operaciji pričakovane.

Seveda so možne tudi komplikacije. Kadar se rana vname, to pomeni da se čas celjenja podaljša, trajnejših posledic pa običajno nima. Krvavitev po posegu je redka, in kri lahko zobozdravnik hitro ustavi. Pri posegu v področ ju zgornje čeljusti lahko pride do odprtja nosne ali čeljustne votline (sinusa), kar se običajno spontano normalno zaceli.Lahko pride do zdrsa korenine ali zoba v čeljustno votlino. V tem primeru, ali v primeru, če se odprtje čeljustne votline spontano ne zapre, je potrebno operativno zdravljenje. Pri posegih na zadnjih zobeh spodnje čeljusti, lahko pride do poškodbe živca, ki leži blizu. To lahko povzroči začasno motnjo občutka ali mravljinčenje spodnje ustnice. Če pride do poškodbe jezičnega živca se lahko zmanjša občutek za okus na prizadeti polovici jezika. Pri anesteziji v predelu zgornje osmice se lahko zgodi, da v času ko deluje anestetik pacient čuti tiščanje, ali ima občutek da ne more dihati in požirati. Ko anestetik popusti, izzveni tudi ta neprijeten občutek, zato naj Vas ne bo strah. V primeru močno zavitih korenin poseg običajno opravi specialist oralni kirurg. Ob dobri anesteziji puljenje zob ni boleče.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se