Mali slovar strokovnih izrazov

Občutljivi zobni vratovi in umik dlesni

Kaj je zobni vrag?

Občutljivi zobni vratovi in umik dlesni - Obrabljeni zobje
Image title
Na enem zobu (na zgornji čeljusti, 5) se mi dlesen pomika navzgor in zobozdravnica mi je rekla, da je to 'zobni vrag'. Ker sam še nisem slišal za to, me zanima, kaj to sploh je in če obstaja nevarnost, da ostanem brez zoba?


Oh, kako prisrčno! Imate prav res je lahko pravi vrag tale zobni vrat. Prav dobro ste me nasmejali. Zobozdravnica je rekla "zobni vrat", ne "zobni vrag". Če bi jo takoj vprašali kaj je to "zobni vrag", sem prepričana, da bi se oba od srca nasmejala. Zobni vrat imenujemo področje, zobne korenine kjer se je umaknila dlesen.

Praviloma naj bi dlesen segala do sklenine na zobni kroni in v celoti pokrivala zobno korenino. Kadar pa se iz različnih vzrokov dlesen umakne in se razgali korenina, rečemo temu področju razgaljene korenine zobni vrat oziroma kadar jih je več - razgaljeni zobni vratovi. Korenina iz dentina in ta je mnogo bolj prepusten za termične in kemične dražljaje. Bolečina zna biti izjemno zoprna in trdovratna tako med prehranjevanjem kot med pitjem predvsem hladnih pijač.

Preobčutljive razgaljene zobne vratove zdravimo jo z raznimi impregnacijskimi premazi, če na njih nastane erozija, klinast defekt ali karies, pa lahko tudi s plombiranjem.

Samo zaradi razgaljenega zobnega vratu ne boste ostali brez zoba. Če pa bi bil umik dlesni posledica parodontalne bolezni, je potrebno parodontalno bolezen zdraviti.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se