Mali slovar strokovnih izrazov

Kirurški posegi

Kaj je ranula?

Zobna kirurgija - Kirurški posegi na zobeh - Čeljustni sklep - ApikotomijaZobna kirurgija - Kirurški posegi na zobeh - Čeljustni sklep - Apikotomija
Moji 5 letni hčerki se je pod jezikom naredila ranula - zamašilo ali zelo zožilo se je izvodilo podjezične žleze slinavke - tako so jo diagnosticirali na čeljustni kirurgiji. Bila je predvidena za operacijo in smo tudi trikrat že bili na oddelku, vendar nas je anestezistka vedno poslala domov, ker hči ni bila zdrava ( rahli prehladi), zaradi načina operacije pa ne sme imeti nič izcedka iz nosu - tako so nam obrazložili. V tem času pa tkivo v ustih ni zdržalo napetosti sline in na steni ranule se je naredila razpoka, skozi katero slina sedaj izteka. Zadeva ni boleča, hčere niti ne moti niti je ne boli. Sedaj se je tkivo postavilo v normalno lego - ni več napeto, le slina verjetno izteka ven nekaj milimetrov stran od naravnega izvodila skozi luknjico v steni. Zanima me, ali je operacija nujna oz. posledice, če se odločimo in hčere ne damo operirati. Glede na to, da bi operacija potekala v splošni anesteziji ( Vsi možni zapleti in tudi učinek same anestezije) smo malo skeptični o njeni nujnosti in potrebnosti. Ne bi rada izpostavljala otroka nepotrebnemu psihičnemu in fizičnemu stresu zaradi neogrožajočega stanja ali celo samo zaradi estetskega izgleda. Kakšno je vaše mnenje?

Kot so vam razložili, je ranula oteklinica, ki se pojavi kadar se zamaši izvodilo slinavke, značilno za podjezično slinavko. Pojavi se na ustnem dnu. Poveča se tik pred ali ob hrenjenju in je neboleča. Oteklinica vsebuje slino, ki se ne more izločiti skozi izvodilo.
Terapija je vedno kirurška. Glede potrebnosti operacije in mogočih komplikacij je najbolje, da se posvetujete z lečečim kirurgom. Operacijo so prestavili ravno zato, da bi se v čim več ji meri izognili zapletom. Svetujem Vam, da poskrbite za čim boljšo splošno odpornost deklice, tako da bo poseg možen čim prej.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se