Mali slovar strokovnih izrazov

Kirurški posegi

Kaj je cista?

Zobna kirurgija - Kirurški posegi na zobeh - Čeljustni sklep - Apikotomija
Na spodnji čeljusti v predelu sedmice levo imam cisto, zob mi je dolgo tega izpulil zobozdravnik. Imam vprašanje kaj je cista in kaj vzrok tega in kakšne so lahko posledice sem namreč naročen kirurški poseg in če so lahko kakšne posledice.

Cista
je po definiciji votlinica, ki je eno ali več prekatna.Obdana je s tanko kožico ( epitel ). V njej je tekočina, gosta masa ali plin.

Poznamo več vrst cist
, vendar se bom omejila na tiste, ki jih najdemo v ustih. Največ je takih, ki se razvijejo iz granuloma, te so lahko radikularne - obkoreninske (kadar je zob v ustih, nahaja se ob vršičku korenine) ali rezidualne - preostale ( zob je bil izpuljen, iz granuloma, ki je bil na koncu korenine se kasneje razvije cista). Takih je v čeljustnih kosteh 80%. Poznamo še folikularne, razvijejo se iz zoba , ki ni mogel izrasti, teh je 11%. Ostale ciste so manj pogoste.

Cista raste neinvazivno
, to pomeni da okolno tkivo le odriva. Ko raste, se okolna kost raztaplja, cista se veča. Od krijemo jo navadno slučajno na rentgenskem posnetku. Dokler se ne vname, običajno ne dela težav. Na rentgenu , kadar je zob prisoten, jo težko ločimo od granuloma. Resorpcija ( raztopljena kost ) premera 5 - 9 mm je v 58% granulom, resorpcija več ja od 2 cm pa v 99,5 % cista. Dokončno diagnozo postavi histolog. Vse ciste se pošljejo na histološko preiskavo, da se določi za kakšno vrsto ciste gre. Težave , ki jih ciste povzročajo,je lahko sprememba položaja zob,lahko se vnamejo, lahko zrasejo do velikosti nekaj centimetrov in zato oslabijo kost. V nekaj procentih, se iz kožice, ki obdaja votlinico lahko razvije tumor. Vse to so razlogi, da smo pozorni nanje in jih zato vedno odstranimo.

Terapija ciste
je vedno kirurška. Ciste se operira skozi usta, ne skozi kožo. Kirurg prereže dlesen, si naredi čim krajši dostop do ciste,cisto izlušči in natančno odstrani vso kožico, ki jo openja. Rano zašije. Šive odstranijo po enem tednu.V rani se naredi krvni strdek, nato se votlinica počasi zaraste, na tem mestu se stvori tudi kost. Površinska rana se hitro zaraste,celjenje kosti traja najmanj 18 mesecev. Kadar se taka kost popolnoma zaraste in to lahko potrdimo z rentgenom,rečemo, da je terapija uspela. Predvidevam, da gre pri Vas za rezidualno cisto, saj je bil zob odstranjen že prej. Posledic predvidoma ne boste imeli.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se