Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Izpadla začasna plomba na zobu z zdravilom

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Image titlePred enim tednom mi je izpadla začasna plomba-cement-beli, št.5 desno zgoraj, ta zob mi je zdravnik "zdravil"-uničil živec, torej je zob mrtev...(zob me nič ne boli). Ker nisem imel potrjene zdravstvene kartice me je zobozdravnik zavrnil in me naročil čez 4 mesece. Zanima me kaj bo s tem zobom, hrana mi ostaja v luknji tako da po jedi redno uporabljam zobotrebec, mislim da bi bilo nujno da ga čimprej plombiram, toda h komu naj grem, ostaja mi samo privat zobar pa še tam je treba čakati do 1 mesec? Zanima me tudi kakšna je prihodnost zoba ki je mrtev brez živca, koliko časa ga bom lahko še uporabljal-koliko časa bo še moj(imam 40 let)

Mrtvi (zdravljeni) zobje so vedno oslabljeni, navadno tudi bolj krhki. Zato gotovo niso enakovredni zdravemu zobu.Vendar zob na katerem je bilo zdravljenje uspešno lahko dobro služi še vrsto let. Zavedati se morate, da imajo tudi materiali, ki se uporabljajo v zobozdravstvu trajnostno dobo, da niso večni.

Da zob ostane dolgo brez plombe zagotovo ni dobro. Stene zoba bo prizadela zobna gniloba, nevarno je tudi, da se zob zlomi. V kolikor je v zobu še zdravilo,oziroma je izpadlo, je prav, da se tak zob čim bolje očisti in zapre z zdravilom. Zob v zdravljenju, ki mu je izpadlo zdravilo lahko začne boleti. Skozi kanale se okuži tkivo ob vršičku korenine zoba, lahko nastane vnetje - granulom.

V kolikor je zob že polnjen, - če je bilo zdravljenje koreninskih kanalov končano obstaja nevarnosti ponovne okužbe teh kanalov, če zob ostane 4 mesece odprt. Polnilna masa s katero polnimo koreninske kanale je mehkeša od plombirnih materialov ravno zato, da kasneje lahko zdravljen zob oskrbimo z zatičkom in prevleko ali da ponovimo zdravljenje koreninskih kanalov v kolikor je to mogoče.

Svetujem, da se čim prej naročite pri zobozdravniku. V vseh primerih je za zob najbolje, da se čim prej ustrezno oskrbi.

Potrebujete zdravljenje zobnih korenin? Naročite se na 031 656 907


Vsa pogosta vprašanja Naročite se