Mali slovar strokovnih izrazov

Bolečina zob in obraza

Izpadla prevleka, mostiček, zatiček pri čemer zob oziroma zobje ne bolijo v času ko ne morete do svojega zobozdravnika

Image title


Izpadel mi je mostiček. Ker moja zobozdravnica zdaj v času coronavirusa ne dela me zanima ali lahko grem na dežurno zobno pomoč, da mi ga dajo nazaj?Mostiček ali prevleka najpogosteje izpadejo, kadar so dotrajani in so se odcementirali. Lahko je pod prevleko karies. Zobje, ki so imeli prevleke, običajno v primeru, ko so snete, ne bolijo in niso zelo občutljivi na kemične in termične dražljaje. Zobni živec se pri takih zobeh pogosto umakne globlje v zobno korenino. Če izpade zatiček, je to najpogosteje zato, ker je počena korenina. Tudi taka korenina največkrat ne boli.


V dežurni ambulanti za zobozdravstveno prvo pomoč jemljejo le paciente s sledečimi težavami:

- Močan zobobol (huda stalna bolečina, ko analgetik več ne pomaga)
- Akutna infekcija (vnetje, ki se kaže kot oteklina, težje požiranje in odpiranje ust, zvišana telesna temperatura)
- Večja krvavitev, ki se sama ne zaustavi v določenem časovnem obdobju (poškodba v področju zgornje in spodnje čeljusti oz. ustne votline)
- Poškodbe v področju zob (poškodba v področju zgornje in spodnje čeljusti oz. ustne votline,

zato vam tam ne bodo mogli pomagati.

Predvsem ne lepite zobnoprotetičnih izdelkov nazaj sami s kontaktnimi in sekundnimi lepili, saj se lahko zastrupite! Če zalepite izdelek nazaj na zob s kariesom, bo lahko prišlo do vnetja zoba. Neustrezno lepilo vam lahko naredi hudo poškodbo – opeklino ali nekrozo dlesni! Če uporabite takšno lepilo za lepljenje zatička v počeno korenino, si lahko povzročite hudo vnetno reakcijo na mestu, kjer bo lepilo prišlo v stik s tkivom, če je korenina počena! Razgaljene zobe dobro čistite, lahko tudi brez zobne paste ali z otroško zobno pasto v primeru, da so občutljivi. Predlagam zobno pasto s fluorom, saj bo fluor dodatno zaščitil razgaljeno zobovino. V luknjo zoba, kjer je bil zatiček, pa vstavite kroglico z vato. Ta bo preprečila, da bi v luknjo zašla hrana, hkrati pa bo dovolj »dihala«, da ne pride do vnetja in otekline, če je korenina počena. Tudi zob z zdravljenimi koreninskimi kanali vas še kar nekaj časa ne bo bolel. Če boste vseeno morali na prvo pomoč pripraviteseznam bolezni, ki jih morda imate, zdravil, ki jih jemljete stalno in tistih, ki ste jih morda jemali zaradi bolečin.Pomembno obvestilo: 

Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.


Vsa pogosta vprašanja Naročite se