Mali slovar strokovnih izrazov

Bolečina zob in obraza

Izpadla plomba in zob ne boli v času ko ne morete do svojega zobozdravnika

Image title


Jaz imam pa luknjo v zobu, padla mi plomba ven. Zdaj me skeli, če na primer jem čokolado. Če jo takoj očistim iz luknje bolečina mine. Moj zobozdravnik ne dela zaradi Coronavirusa, ali moram na prvo pomoč k dežurnemu zobozdravniku?

Plomba je lahko izpadla, ker je bila dotrajana, lahko se je odlomil le del plombe. Lahko da je bil pod njo karies in zato ni bila več tesna in stabilna. Ko plomba izpade, je zob lahko občutljiv v kolikor je še živ. Če pa je zob mrtev, to pomeni, da ima zdravljene koreninske kanale, pa navadno ni občutljiv na toplo hladno ali sladko, kislo …

 Če zob ne boli ali boli na termične in kemične dražljaje in bolečina mine hitro, le skrbite za zelo dobro higieno. Ne dražite zoba z ekstremno močnimi termičnimi in kemičnimi dražljaji, kot so na primer zelo vroče juhe, čaji, sladoledi ter na primer čokolada… Zelo poostrite higieno ter poskrbite, da bo zob vedno čist tudi na mestu, kjer je izpadla plomba. Večje ostanke hrane odstranite z zobotrebcem. Če vas pri ščetkanju zob skeli zaradi mentolov v zobni pasti, uporabite otroško zobno pasto ali tako, ki ne peče. Če je luknja v zobu večja, pred jedjo zapolnite tako luknjo s kroglico vate. Vatna kroglica naj bo tako velika, da jo močno zatlačite na mesto izpadle plombe. Toliko, da ne bo izpadla med hranjenjem. Namen vatne kroglice je, da zaščiti zobovino pred zastajanjem hrane v odprtini ter prepreči močnim termičnim in kemičnim dražljajem, da bi nadražili zobni živec. Če je zob mrtev, vas tak zob kar nekaj časa ne bo bolel kljub izpadli plombi. Vseeno v obeh primerih dobro očistite zob oz. njegovo luknjo v dnu, da se ne bo tam nabirala zobna obloga. Če vas vseeno skrbi, kontaktirajte vašega zobozdravnika. Morda bo lahko pogledal v vašo elektronsko kartoteko, kjer morda hrani vaše elektronske rentgenske posnetke, na podlagi katerih vam bo svetoval. Če boste vseeno morali na prvo pomoč pripraviteseznam bolezni, ki jih morda imate, zdravil, ki jih jemljete stalno in tistih, ki ste jih morda jemali zaradi bolečin.


Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.


Vsa pogosta vprašanja Naročite se