Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Izjemno boleč postopek zdravljenja koreninskih kanalov zoba

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Zdravljenje koreninskih kanalov zob

Že tri mesece mi zobozdravnica zdravi zob nazadnje pa mi je omrtvila živec sedaj mi ga mora samo še odstranit. Da o strahu ne govorim nazadnje sem prejela lokalno anestezijo v dlesen ob zobu ker so ile bolečine ob nadaljnjem posegu boleče sem dobila še eno injekcijo v sam zob oz. živec od bolečine sem omedlela in tam se je moj poseg končal. Zanima me ali je potrebno odstranit živec saj me zob sploh ne boli v vasi rubriki pa sem prebrala da veliko ljudi po teh posegih zobje še bolj bolijo. Prosim za odgovor saj imam, saj tako je izjavila moja zobozdravnica, za takšen poseg še kar tri zobe, ki me pa sploh ne bolijo dokler zobozdravnica s svojimi instrumenti ne poseže v njihovo bližino.


Veliko zob, ki potrebujejo zdravljenje koreninskih kanalov ne boli. Iz opisanega nisem čisto razumela zakaj se je dogajalo po tem postopku.

Zelo verjetno je šlo za globok skriti karies, ki je zajel zobno pulpo. Previdevam, da je zobozdravnica naredila kritje zobne pulpe, ki pa ni bilo uspešno in je zdaj potrebno narediti zdravljenje zobnih korenin.

Moja izkušnja zdravljenja koreninskih kanalov je takšna, da postopek ni boleč, saj postopamo na način, da se bolečini izognemo.

Kadar je zobna pulpa tako hudo vneta da anestezija ne doseže dobrega učinka na samo zobno pulpo in bi bil postopek odstranjevanja zobne pulpe je lahko v tem primeru boleč postopam na dva načina. Najpogosteje v tem primeru v tem obisku uporabim ali zdravilo, ki zobno pulpo pomiri, da naslednjič lahko delamo neboleče. V kolikor pa je nuno zobni živec odstraniti v tem obisku, pa  uporabim anesteik v gelu, ki ga apliciram v kanal z bolečo zobno pulpo.. Je bolj močan kot tisti, ki ga damo v injekciji in običajno omogoča neboleče delo. To je običajno potrebno pri večkoreninskih zobeh, kjer en kanal boli ker ima vneto zobno pulpo, v drugem kanalu na primer pa je zobna pulpa že odmrla.

Po mojih izkušnjah je lahko boleča le prva faza zdravljenja koreninskih kanalov v primeru ko pacienta zob že dlje časa tako boli, da nobena protibolečinska tableta ne prime več. Zato je smiselno opraviti zdarvljenje koreninskih kanalov čim prej, ko se ugotovi, da da je le to potrebno.

Zdravljenjem koreninskih kanalov se lahko uspešno ubranimo z rednimi kontrolami in rednim profesionalnim čiščenjem pri zobozdravniku. Vzpostavljeno stanje čistih zob tako lahko lažje vzdržujemo z ustno nego doma.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se