Mali slovar strokovnih izrazov

Težave z dlesnimi

Imam pri enaindvajetih že parodontozo?

Težave z dlesnami - Parodontoza - Paradontitis - Gingivitis - Vnetje dlesni
Stara sem 21 let in pred enim tednom ko sem bila na pregledu pri svoji zobozdravnici, me je sokirala z novico da se mi pojavlja paradontoza. Dlesni so se mi dvignile in skoraj na vseh zobeh se mi vidi zobni vrat, ki zelo skeli. Priporocala mi je uporabo zobne kreme sensodine F. Zanima me kaj bi lahko sama naredila proti temu,ali se da to pozdravit in kako se zdravi.paradontozo ima tudi moj oce in zanima me ce je to dedna bolezen. On je namrec ze v mladosti imel zelo slabe zobe, jaz pa sem vedno skrbela za zobno higieno.za vas odgovor se vam lepo zahvaljujem!

Da bi lahko ocenila kaj se z Vami dogaja, bi Vas morala pregledati. Strokovno je namreč izraz "parodontoza" rezerviran za diagnozo agresivni juvenilni periodontitis, ki se začne v zgodnji puberteti, v vaših letih pa so pacienti že skoraj brez zob, saj je bolezen dedno pogojena. Vsa ostala obolenja dlesni pa so pravilno povedano "parodontalna obolenja", lahko tudi "periodontalna obolenja".

Pri nas se je za parodontalna obolenja udomačil kar izraz parodontoza ali paradentoza. Pogosto ta izraz uporabljamo tudi zobozdravniki v komunikaciji s pacienti zaradi lažjega sporazumevanja. Vendar pod tem izrazom pojmujemo "parodontalno bolezen". Periodoncij pomeni obzobno tkivo (natančno tisto tkivo ki povezuje zob z dlesnijo ali kostjo), pri nas se uporablja tudi izraz parodoncij, kar pomeni isto. Toliko, da ne bo zmede na področju poimenovanja bolezni.

Menim namreč, da nimate parodontoze, temveč le umik dlesni zaradi preintenzivnega ščetkanja, kar je značilno za dekleta Vaših let, ki poudarjeno skrbijo za higieno. Morda se je pri Vas začela razvijati parodontalna bolezen , ki se začne pri 20. letih in počasi napreduje. Kadar ni pravilno zdravljena, pripelje do prve izgube zob v dvajsetih letih po tem, ko je začela nastajati.

Diagnoza parodontoza pomeni Juvenilni periodontitis (v novejši literaturi imenovana agresivni parodontitis) ali v tuji literaturi periodontitis juvenile, ki je zelo redka bolezen. Zanjo je značilen drastičen umik dlesni , kar se začne že pri 15. letih ali prej. Navadno se že takrat postavi diagnoza.
Umik dlesni je lahko lokaliziran na šestice in sekalce in simetričen, to imenujemo lokaliziran juvenilni periodontitis. Kadar zajame vse zobe imenujemo to generalizirani juvenilni periodontitis. Bolezen zahteva zdravljenje. Pri nezdravljenjem juvenilnem periodontitisu lahko pride do izgube zob v zgodnji odrasli dobi, po 20. letu starosti. Umik kosti vidimo na rentgenu, najbolje na rtg ortopanu. Dlesni so običajno videti zdrave. Bolezen je dedno pogojena.

Predvidevam, da Vaš oče ni imel juvenilnega periodontitisa, saj če Vas dobro razumem ima periodontalno bolezen, ne parodontoze. Ker navajate izdatno ustno higieno, menim, da gre pri Vas najverjetneje preprosto za lokaliziran umik dlesni zaradi preveč intenzivnega ščetkanja in morda tudi nepravilne tehnike ščetkanja (opisano v poglavju Čiščenje zob).

Vsekakor bo Vaša zobozdravnica z rentgenom lahko potrdila ali gre za juvenilni periodontitis, parodontalno bolezen ali za preprost travmatski umik dlesni. V primeru diagnoze juvenilni periodontitis ali periodontalna bolezeni boste potrebovali oskrbo specialista parodontologa, v primeru travmatskega umika dlesni pa le spremeniti tehniko čiščenja ter skrbeti za že umaknjeno dlesen in razgaljeno zobovino. Nikar ne bodite prestrašeni, v vsakem primeru se da bolezen zaustaviti.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se