Mali slovar strokovnih izrazov

SARS Covid -19 korona virus

HAGT – hitro testiranje na novi SARS Covid - 19 korona virus pri zobozdravniku

Image title


Po televiziji sem slišala, da nekateri zobozdravniki testirate s hitrimi testi. Zanima me s kakšnimi testi, ali bi se lahko testirala tudi pri vas in ali velja to testiranje tudi na primer za na smučanje? Ali je testiranje samoplačniško?


Seveda, pri nas se lahko testirate s hitrim testom na SARS Covid 19. Imamo vsa potrebna dovoljenja Ministrstva za zdravje in NIJZ ter smo registrirani v e-zdravje. Tako da rezultate testa vpišemo v aplikacijo e-zdravje. Ker smo samoplačniška ordinacija in nam država ne povrne sredstev za testiranje, je testiranje samoplačniško. Za testiranje potrebujete osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Osebni dokument potrebujemo zaradi identifikacije, da ste to res vi. Kartico zdravstvenega zavarovanja pa potrebujemo, da vpišemo številko kartice v sistem e-zdravje.

Testiranje je namenjeno osebam, ki ne kažejo znakov okužbe. Če imate znake okužbe se posvetujte z osebnim zdravnikom. Morda se bo odločil da namesto hitrega testiranja potrebujete PCR testiranje.

Potrdilo o rezultatu testiranja Covid 19 HAGT vam lahko natisnemo takoj. Rezultat testa bo viden tudi na portalu z-vem kjer imate tudi ostale zdravstvene zapise kot so na primer e-recepti, e-napotnice, e-izvidi in do njih dostopate z digitalnim potrdilom. Po izbiri pa lahko dobite tudi obvestilo NIJZ na mobilni telefon o rezultatu testiranja.

Na voljo je testiranje z nazofaringealnim testom (skozi nos bris žrela), nazalnim testom ( bris nosnic) in orofaringealnim testom (bris žrela skozi usta).

Za testiranje se je potrebno predhodno naročiti.


Vsa pogosta vprašanja Naročite se