Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Gnojna korenina in zatekanje obraza

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Zobobol in oteklina

Prosim vas da mi poveste na kaj lahko vpliva gnoj ki se nabira kjer je korenina in ne more ven. Prosim če mi lahko hitro odgovorite ker imam težave in ličnica zateka.


Gnoj, ki se zaradi ognojenega zoba nabira ob vršičku korenine odriva okolne strukture in nanje vrši pritisk. Prav tako se vnetje širi v okolna tkiva, med okolne mišice.

Če nič ne ukrenemo se lahko pri spodnji čeljusti med vnetje razširi med mišice, če še nič ne ukrenemo, se vnetje lahko razširi v vrat in prsni koš.

Huda oteklina na obrazu, ki zajame čeljustni sklep lahko povzroči otrdelost sklepa in posledično zmanjšano ali  onemogočeno odpiranje ust – trizmus.

Pri oteklinah v zgornji čeljusti, ki se širijo proti očesu pa obstaja nevarnost, da bo oteklina stisnila očesni živec in ogrozila vid, kar v skrajnih primerih, ko ne ukrepamo res hitro lahko vodi tudi do trajne okvare tega živca in slepote.

Ko se vnetje razširi, se sproščajo bakterije v kri in lahko povzročijo splošno slabo počutje in povišano telesno temperaturo - vročino. Če še vedno nič ne ukrenete, lahko tako vnetje vodi v sepso.

Potrebno je iti čimprej k zobozdravniku, da zob odpre - kar je prvo dejanje v postopku zdravljenja zobnih korenin. S tem postopkom se omogoči iztekanje gnoja skozi kanale zoba. V kolikor pa koreninskih kanalov ni mogoče odpreti, ker je zob na primer oskrbljen z zatičkom, najprej ocenimo ali bo zob mogoče ohraniti in se glede na to odločamo naprej. Kadar je prisotna oteklina, prerežemo dlesen nad zobom, da gnoj lahko izteče. Postopek se imenuje incizija. V prerezano dlesen se vstavi drenažni trak, ki pomaga pri iztekanju gnoja. Kadar zaradi oteženega ali onemogočenega odpiranja ust incizija v ustih ni mogoča jo je potrebno izvesti skozi kožo na obrazu. V primeru, ko so pridruženi še znaki splošnega slabega počutja in povišane telesne temperature pa običajno predpišemo še antibiotike.

Ko se vnetje umiri, nadaljujemo ali z zdravljenjem koreninskih kanalov, ali zob izpulimo. Kadar pa ocenimo da, čeprav ne moremo zdraviti koreninskih kanalov zob še lahko ohranimo, se odločimo za postopek imenovan apikotomija. To je kirurški postopek, pri katerem kirurg odstrani ognojeni vršiček korenine.


Imate granulom ali ognojen zob? Ne čakajte! Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907Vsa pogosta vprašanja Naročite se