Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Gnojenje dlesni - granulom

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Image titleStara sem 28 let. Pri 15 letih sem imela granulom (štirica). Sedaj imam že 8 let umeten zob in sicer nimam mostička pač pa "stift". Dlesen je na tistem mestu vedno bolj občutljiva, kot pa drugje. Zato so mi zob že enkrat zamenjali. Na dlesni imam modro piko. Nastala je pred par leti. Zobozdravnik je rekel, da to ni nič nevarnega. Sedaj pa se mi je pred dvema tednoma naredila še bela pika in me boli na dotik. To je vse na dlesni nad umetnim zobom. Zanima me, kaj to pomeni in če modra pika res ni nič nevarnega.


Za natančen odgovor bi morala videti stanje v ustih in rentgenski posnetek zoba. Mrtvi zobje so navadno bolj občutljivi kot živi, to ni nič nenavadnega. Niste mi napisali ali je občutljiva le dlesen okoli prevleke, ali dlesen višje nad prevleko. Modra pika nad zobom, ki je oskrbljen z zatičkom ("štift") se običajno pojavi, kadar tak zatiček ni iz zlata ampak iz zlitine, ki vsebuje srebro. To srebro rado tetovira (obarva) dlesen nad zobom oskrbljenim s takim zatičkom. Tako zabarvanje ni prav nič nevarno, moti le estetsko.

Bela pika, ki se je naredila, je lahko samo ranica, ki se bo zacelila v nekaj dneh, če pa izgleda bolj kot mozoljček in občasno iz nje priteče tekočina, pomeni, da je vnetje na takem zobu še vedno prisotno. Oglasite se do zobozdravnika , da oceni kaj je ta bela pika.

Imate podoben problem? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907


Vsa pogosta vprašanja Naročite se