Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Fistula ognojenega zoba

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Fistula
Med enicama na spodnji čeljusti se mi je pojavila rdečina. Bolelo me je in imela sem občutek da mi "nabija". Čez nekaj dni se je pojavila omejena oteklina z belo piko na sredini. Ko sem pritisnila je iz otekline tekla kri in gnoj. Nehalo me je boleti, vendar je na tem mestu ostal nek mešiček. Je to paradentoza? Prosim za vas nasvet.


Kar tako zelo lepo opisujete se imenuje fistula. Nastane tako, da si iz mesta kjer je dlje časa trajajoč ognojek - granulom. Gnoj si naredi prosto pot in izteka skozi kanalček, ki se stvori od ognojka na površino dlesni. Ognojek je lahko parodontalne narave ali pa kot posledica ognojka na vršičku zobne korenine. Lahko tudi kombiniranega vnetja.

Zdravljenje poteka tako, da najprej s pregledom in rentgensko diagnostiko ugotovimo kateri zob ima ognojek, ki se drenira skozi fistulo. Nato ugotovimo ali je ognojek zaradi abscesa povzročenega z vnetjem koreninskih kanalov zoba ali gre morda za napredovalo parodontalno bolezen.

Ko odkrijemo vzrok, lahko pristopimo k zdravljenju- če gre za ognojene koreninske kanale zdravimo koreninske kanale, v kolikor pa gre za napredovalo parodontalno bolezen pa zdravimo le-to.

Fistula se lahko pojavi tudi pri poki korenine zoba, ali po puljenju zoba kadar je po puljenju ostal v rani kak tujek kot na primer košček korenine ali plombirnega materiala, lahko tudi zobnega kamna...


Vsa pogosta vprašanja Naročite se