Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Enka zgoraj - granulom ali počen zob?

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Pred približno 3 meseci me je začela malo boleti enka zgoraj, na pritisk. Ker ni bilo zelo hudo sem se naročila pri zobozdravniku, na katerega sem čakala cca 1 teden. Med čakanjem na termin se je bolečina polegla ampak okrog tistega zoba mi je začelo rahlo smrdeti. Ko sem prišla k zobozdravniku mi je zob slikal ampak slika ni pokazala nič posebnega, razen to, da imam iz sicer enotno polnjene korenine en odcep cca 2mm (zob je bil zdravljen v začetku leta) . Ker je zobozdravnik menil, da ponovno čiščenje kanala verjetno ne bi pomagalo in da je verjetno težava v dlesni mi je predpisal samo eno tekočino za izpiranje. Stanje se mi je po enem tednu samo poslabšalo, okrog zoba mi je še bolj smrdelo, na dlesni nad zobom se je pojavila ena bela pika. Potem sem šla spet k zobozdravniku, ki mi je piko predrl in mi z laserjem izžigal dlesen nad korenino (ko je ponovno pogledal sliko je sklepal, da mogoče tisti 2mm dolg repek ni bil ob prvotnem zdravljenju pozdravljen ali očiščen, ker se je bela pika pojavila ravno nad njim. Glede na sliko se zobozdravnik še vedno ni odločil, da bi zob odprl ampak mi je začel zdraviti žepek med enko in dvojko in me naročil čez dva dni. Čez dva dni se mi spet pojavi bela pika, smrad pa še vedno prisoten.Odločil se je, da mi zob odpre. Odprl mi ga je in dal zdravilo, ter me naročil čez deset dni. Dokler je tisto zdravilo močno dišalo, smrada ni bilo. To je bilo približno en teden. Po enem tednu pa sem smrad okrog zoba spet zaznala. Naslednjič mi je zobozdravnik kanal zapolnil, ne pa še naredil plombe. Rekel je da naj približno en mesec počakamo, da vidimo kaj bo preden konča pravo plombo. Tudi po enem mesecu se stanje ni kaj dosti izboljšalo. Še vedno mi je smrdelo okrog zoba, zob se mi je še vedno malo majal razen tega se mi je zjutraj začela pojavljati kri (še pred umivanjem, če sem si malo »posrkala«). Zobozdravnik me je poslal k parodontologu. Ta je rekel, da je nad dlesnijo še vidno vnetje, da zadeva še ni za obupati in da bi počakal do začetka januarja, če se bo zadeva umirila. Takrat pa, da naj bi se odločali o puljenju zoba oz. kirurškem posegu, s katerim bi mi obložil korenino.
Zelo sem zaskrbljena, ker ne vem kaj se z zobom dogaja, pa tudi tega smradu sem se po treh mesecih že močno naveličala. Zob se mi maje, smrdi, razen tega pa je nekoliko »zdrsnil iz ležišča« tako, da je na pogled cca 1mm daljši od sosednje enke. Hvaležna vam bom, če mi mogoče lahko razložite kaj naj bi se s tem zobom dogajalo (če sem seveda bila zadosti jasna z opisom) in ali je možno, da bi se zob vrnil v ležišče in »postal na pogled spet enako dolg kot sosednja enka«. Pa še nekaj. Pod nosom me še vedno boli na pritisk. Sicer sem 13.1. spet naročena pri parodontologu. Rada bi pa vedela bolj podrobno zakaj se gre predno ga obiščem, ker se mi zdi, da se bom bolj obveščena lažje odločala o »usodi« tega nesrečnega zoba.


Zelo zapletena je Vaša simptomatika in zelo nejasna. Očitno gre, če sem Vas prav razumela, za kombinacijo parodontalne bolezni in procesa na korenini - granuloma. Da bi Vam kaj več lahko odgovorila bi Vas morala pregledati, predvsem izmeriti globino žepkov in odčitati rentgenski posnetek zoba. Pomislite morda še na možnost ali ste se v zob kdaj udarili (ali morda v ta predel obraza), morda ste kdaj kaj trdega zagrizli in je rahlo počilo? Včasih se izkaže, da ima tak zob na korenini vzdolžno poko, ki je lahko posledica poškodbe, ali pa nastane kot posledica nenadnega močnega ugriza. Ali je korenina počena vzdolžno, iz rentgenskega posnetka običajno ni razvidno. Ob predvidevanju, da ima zob dobro in uspešno opravljeno koreninsko zdravljenje - endodontijo (bolj natančno nam to lahko potrdi dentalni CT) je smiselno pomisliti tudi na to, da je morda počena korenina.

Imate podoben problem? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907


Vsa pogosta vprašanja Naročite se