Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Enka še enkrat - zdi se, da je res počena

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Počen zlomljen zob
Kot navajate je možno, da bi bil zob počen. Spomnila sem se, da ko so se začele pojavljati bolečine sem zob prijela, da bi poskusila ali se kaj maje. Takrat se mi je zdelo kot da bi mi nekaj počilo. V primeru, da je zob počen ali se da kaj pomagati?


Glede zdravljenja vzdolžnih pok korenin se je izkazalo, da je uspeh izredno majhen, prognoza takekega zoba pa slaba. Zobni rentgen ali dentalni CT poko le redko pokaže. Če je poka le površinska in v kronskem delu zoba, se običajno še da kaj rešiti. Kadar pa poka sega daleč na korenino in zajame koreninski kanal, žal tak zob ni več rešljiv. Potrebno ga je izpuliti. Sile grizenja so izjemno velike, tudi do 80 kg na kvadratni milimeter, na manjšo točko še bistveno več. Vsakič ko zagriznete na tak zob se poka malo razširi, tako da se lahko čeprav je sprva kratka lahko širi vzdolž korenine. Včasih poka dolgo ne povzroča težav. Včasih je prvi znak, da nekaj ni v redu žepek ob korenini, ki sega praktično vzdolž celotne korenine, iz njega pa se običajno gnoji. zelo rade se poke pojavljajo pri bruksizmu. Bruksizem je nezavedno stiskanje ali škrtanje z zobmi, predvsem ponoči. Sile pri bruksizmu so 7 - krat večje kot pri normalnem hranjenju. Zato pacientom z bruksizmom vedno predlagamo bruksistično opornico.

Imate bolečine v zobu, ki se pojavijo in minejo? Vas skrbi da imate počen zob? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907


Vsa pogosta vprašanja Naročite se