Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Bolečine popravljene enke

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Image title
Pri 54 letih imam redno popravljane zobe. Pred slabim letom sem prišel k zdravniku na pregled in z manjšo bolečino v enki zgoraj. Po pregledu je sledilo 5 kratno zdravljenje,odstranitev živca ter zalivka z zadnje strani zoba. Po dveh mesecih me zob še vedno boli (skeli) predvsem zjutraj ter ob dotiku zoba. Vprašanje:ali je pričakovati "umiritev" zoba ter ali je potrebna ponovna sanacija?


Po opisu dogajanja je zdravljenje potekalo brez komplikacij, saj ne navajate, da bi imeli bolečine med samim potekom zdravljenja koreninskih kanalov.

Težave so nastale šele po polnitvi
(dokončno napolnjenim kanalom zobne korenine). Dokončna polnitev pomeni vnos polnilne paste v kanal in v to pasto nato vložimo še guttapercha zatičke - paličice (guttapercha je masa podobna kavčuku). Vzrokov za sedanje težave je lahko več. Težave so lahko samo posledica reakcije na polnilni material. Te navadno minejo v nekaj dneh. Lahko je prišlo do hiperpolnitve ( polnilna masa preide preko vršička korenine v čeljust) . Ta se v kolikor je iztekla ob vršiček zobne korenine le polnilna masa navadno resorbira (telo jo razgradi) v nekaj mesecih. Takrat tudi težave izginejo.Če sega preko vršička guttapercha zatiček, se ta ne bo resorbiral (telo ga razgradi), in v kolikor težave ne pojenjajo, je potrebno tako hiperpolnitev kirurško odstraniti. Lahko je preprosto ob vršičku zobne korenine ostalo še toliko bakterij, da je vnetje ostalo, in ni v celoti pozdravljeno. V tem primeru težave ne bodo ponehale, ampak se bodo stopnjevale. Prav mogoče pa je, da je plombica rahlo previsoka, in zato zob boli.

Običajno po polnitvi zob rentgensko kontroliramo
. Za natančno diagnozo bi potrebovala najmanj Rtg sliko po polnitvi. Kadar je polnitev korenine na rentgenskem posnetku videti v redu, predvidevamo, da bodo težave minile. Kontrolni rentgenski posnetek takega zoba navadno napravimo po še eno leto po polnitvi. Dokončen uspeh zdravljenja koreninskih kanalovocenjujemo po treh letih.

Imate podoben problem? naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907


Vsa pogosta vprašanja Naročite se