Mali slovar strokovnih izrazov

Kirurški posegi

Ali se iz nezdravljene ciste lahko razvije rak, tumor?

Zobna kirurgija - Kirurški posegi na zobeh - Čeljustni sklep - Apikotomija
Na rentgentskem posnetku so mi ugotovili, da imam pod spodnjo desno šestico cisto. Naročena sem na operativni poseg šele čez 7 mesecev. Glede na to, da ste sam poseg že opisali, me zanima, ali je bolje da zob ki je zaplombiran izdrejo, ali da operativno odstranijo cisto? V koliko primerih se lahko razvije tumor? Napisali ste tudi, da mora biti zob, pod katerim je cista, odprt. Meni tega niso naredili.

Ne morem Vam konkretno odgovoriti na vprašanje kako je prav za Vaš zob. Ne vem ali je Vaš zob zdravljen in če je, ali je morda oskrbljen z zatičkom, torej ali je odprtje zoba sploh možno. Morda z odprtjem zoba ne bi nič pridobili. Svetujem Vam, da zaupate svojemu zobozdravniku. Če bi kirurg, ki vas je naročil na poseg menil, da mora biti zob odprt, bi dal tako navodilo Vašemu lečečemu zobozdravniku.

Zob ostane odprt v primeru akutnih težav in kadar iz ciste secernira - izteka tekočina, ki jo cista proizvaja, tako da zoba ni mogoče zapreti. Kadar zob ne dela težav, to pomeni da ne boli kadar je zaprt, lahko ostane zaprt. Strokovna literatura navaja da tumor lahko iz ciste nastane v 3-5% a le v primeru, ko cista ni zdravljena. Pri sumu na cisto se po opravljenem kirurškem posegu odstranjeno tkivo pošlje na histološko preiskavo.

Točne razmejitve med diagnozo cista in kronični periapikalni granulom klinično ni. Ali gre za cisto pove šele histološka preiskava. Začetno diagnozo postavimo glede na rentgensko sliko. Ocenjujemo velikost in obliko lezije. Kdar kombinacija kriterijev doseže delavno diagnozo sum na cisto, se odločimo za kirurško terapijo.Dokončna diagnoza se postavi s histološko preiskavo. Naj Vas potolažim. Ovojnica ciste je iz enega samega sloja celic in ima kadar je ranjena veliko tendenco samouničenja. Takšni so novejši podatki iz literature. Kadar jo ranimo lahko kar sama propade. Kadar je hkrati indicirano konzervativno zdravljenje koreninskih kanalov (zdravljenje z iglicami) se kar pogosto zgodi, da v času čakanja na kirurški poseg cista sama propade ali pa morda ni bila cista. Na rentgenu se v tem primeru opazi občutno zmanjšanje lezije. Po odstranitvi ciste področ je rentgensko kontroliramo po enem letu, po potrebi tudi kasneje.

Vsa pogosta vprašanja Naročite se