Mali slovar strokovnih izrazov

Zdravljenje zobnih korenin

Ali lahko zdravljen - mrtev zob boli?

Zdravljenje zobnih korenin - Zobni živec - Granulom - Gnojenje dlesni
Zdravljenje koreninskih kanalov
Stara sem 21 let. Pred 1 letom in tremi meseci sem imela na zgornji levi šestici vnet živec. Takratni zobozdravnik mi je zob "pozdravil". Čez 1 leto (novembra 2002)pa je ta šestica postala spet občutljiva, ta občutljivost pa se je stopnjevala v bolečino. Zdajšnji zobozdravnik je ugotovil, da je bil vnet živec "zdravljen" z amputacijo, ki naj bi bila že zdavnaj iz "mode", uporabna pa bolj za mlečne zobe. Šlo je za vnetje, vsaj mislim. Zobozdravnik mi je živec odstranil in opravil polnitev, celotno zdravljenje pa se je končalo januarja letos, ko sem dobila plombico. Tu pa nastopi težava. Že kakšen teden je ta zob spet občutljiv. Pogosto me boli tako, da me boli še oko nad njim. Včeraj sem bila pri svojem zobozdravniku, ki mi je zagotavljal, da mrtev zob pač ne more biti občutljiv na mrzlo. Sama sem zelo pozorna na ta zob in sem popolnoma prepričana, da ne gre za psihično bolečino, sploh pa ne gre samo za občutljivost na mrzlo in vroče. Večkrat sem poskusila, da ne bi vzela analgetika, pa ne zdržim prav dolgo. Ne vem, kaj naj storim.
Zdi se mi, da dobro skrbim za higieno: zjutraj si operem zobe, med tem 2x nanesem zobno pasto, zvečer pa higieni posvetim veliko več časa, saj imam na spodnjih zobeh nameščen fiksni aparat, tako si najprej zobe operem najprej z navadno (električno) zobno ščetko, potem spodnje zobe posebej s krtačko za aparat, potem si zgornje očistim z nitko, nato pa usta splaknem še z ustno vodo, ki jo uporabljam tudi zjutraj. Zobno nitko res ne uporabljam že dolgo. Skrbi me, da se v zobu ali koreninah plete kak proces, ki bi bil lahko usoden za zob. Ne vem, kaj naj storim. Včasih se mi zdi, da moram res precej težiti, da me kdo pregleda, ampak mene res zelo skrbi za zobe. Že do polnitve je trajalo precej časa, pravzaprav je ortodont ugotovil, da je šlo za amputacijo in mi naročil, kaj naj povem zobozdravniku. Mi lahko poveste, če je res tako nemogoče, da ta mrtev zob ne more biti občutljiv? Kaj mi je storiti?


Zelo težko Vam odgovorim kaj naj bi bil vzrok težavam. Vendar, ker je od polnitve minil komaj mesec dni, uspeha zdravljenja koreninskih kanalov še ne moremo ocenjevati. Mrtvi zobje na toplotne dražljaje niso občutljivi, lahko pa je nanje občutljiv kak sosednji zob, kar je bolj verjetno. Morda razgaljen zobni vrat sosednje petice? Občutljivost na toplotne dražljaje mine, ko mine dražljaj, Vi pa navajate, da je bolečina prisotna tudi sicer, če prav razumem, spontano (sama od sebe). Niste navedli ali zob boli na poklep (če potrkate po njem) ali je občutljiv predel nad vršičkom korenine zoba če tam pritisnete s prstom, morda je zob občutljiv le na ugriz ali je morda bolečina kljuvajoča? Mrtev zob lahko boli na ugriz ali na poklep, ali sam od sebe, bolečina je navadno rahlo do močno kljuvajoča.
V kolikor sta zdravljenje in polnitev zoba potekala brez težav in je kontrolni rentgenski posnetek po polnitvi ugoden, najverjetneje vzrok Vaših težav ni povezan s samim zdravljenjem zoba. Morda je plombica malce previsoka, pa sami pa tega niti ne čutite, zob pa v takem primeru lahko boli na ugriz. Lahko pa je vneta dlesen v medzobnem prostoru tega zoba, in v takem primeru lahko zob kar pošteno boli. Včasih pomaga, če zob razbremenimo, da se lahko umiri.

Potrebujete zdravljenje zobnih korenin? Naročite se na 031 656 907


Vsa pogosta vprašanja Naročite se