Mali slovar strokovnih izrazov

Čiščenje zob

Zobni kamen

Pred kratkim sem si nitkal zobe, pri čemer se mi je na spodnjih enkah zadaj odkrušil droben del, ki je bil na pogled rjavkast in mislim daje to zobni kamen...

Zobni kamen, ali profesionalno čiščenje škoduje?

Redno skrbim za higieno zob, a se mi kljub temu zelo hitro, predvsem na notranji strani zob, nabira zobni kamen...

Zobni kamen, ali ga lahko odstranim sama?

Redno si umivam zobe! Pa vendar se mi neprestano nabira zobni kamen! Kaj naj naredim? Ali obstaja kakšna posebna zobna pasta da to odstrani?

Zobni aparat in čiščenje

Stara sem 30 let in že pet mesecev nosim fiksni zobni aparat, samo na spodnjih zobeh. V tem času mi je mi je na spodnji enki in dvojki levo, ter desno, spodaj pod "čepkom", ki drži žico, nastal kamen...

Zobna pasta

Nekje sem slišal, da obstajata dve vrsti zobnih past. Ene vsebujejo glino, druge pa kremenčev pesek. Sprašujem če je to res in katere zobne paste ob obeh vrst se dobijo pri nas?

Umivanje zob

Zanima me, če je 5-6 minutno pravilno umivanje zob predolgo ali morda škodljivo? Ali je dovolj, da si vsak drugi dan (zvečer) nitkaš zobe? Kje bi lahko našel navodila in slike pravilnega nitkanja? Ali se sme nitkati pod dlesnijo ali samo med zobmi?

Tedensko umivanje zob

Ker nimam privzgojene navade, da bi si redno umival zobe, umivam si jih en krat na teden, me zanima kakšne so možne posledice takega neodgovornega početja?

Kako odpraviti zobni kamen?

Kako bi lahko odpravil zobni kamen? Vzrok naj bi bila močna kislina v ustih, zanima me kako naj zmanjšam kislino? Zanima me, če se da zobe beliti?

Črne lise ali zobni kamen

Zadnje čase sem na notranji strani zob opazila črne lise, ki naj bi bile zobni kamen. Zanima me kaj je vzrok temu in kako ga odstranim?

Bele neodstranljive obloge na zobeh

Mene pa zanima kaj je ta bela snov ob začetku zoba pri dlesni? Ne mislim na obloge ampak zgleda tako kot da je del zoba takšen...

Umivanje zobkov - zob pri majhnih otrocih

Imam 21-mesečno hčerko, ki si pod nobenim pogojem ne pusti umivati zobkov. Poskušala sem že na vse načine, a ne pusti, niti z vodo ne, kaj šele z zobno pasto. Zelo me skrbi, da ne bi dobila kariesa. Kaj naj storiva?