ZALJUBLJEN V LJUBEZEN – ZAKAJ JE PRAV, DA TO VE ZOBOZDRAVNIK

Image title

V vsej poplavi medicinskih storitev, kamor spadajo tudi zobozdravstvene storitve, se je ob dogovarjanju o časovnih in finančnih okvirih rešitve zaradi katere nas obiščete zelo pomembno skrbno načrtovanje.

Pogosto pozabljamo, da je obisk pri zobozdravniku pravzaprav obisk pri zdravniku v zdravstveni ustanovi. Zobozdravstvene storitve so poseg v vaše telo. Usta so začetni del prebavil. Ustnice, jezik in zobe uporabljamo pri govoru, da lahko povemo lepe in prijazne stvari. Ali pa da samo podarimo nasmeh in s tem povemo več kot bi lahko izrazili z besedami. Strokovnjaki povedo, da je poljub naše najintimnejše dejanje.

Prvi obisk pri zobozdravniku se začne z Vprašalnikom o zdravju, s katerim povprašamo tudi o splošnem zdravstvenem stanju, življenjskih navadah, o preteklih izkušnjah pri zobozdravniku.

Zakaj je to pomembno? Zaradi varne obravnave. Zanimajo nas predvsem podatki o alergijah, katera zdravila jemljete, ali imate morda aritmije, sladkorno bolezen in drugo. Pa o tem drugič.

Danes je Valentinovo, praznik ljubezni. Da si pokažemo, da se imamo radi. Čeprav se nam to zdi samoumevno, je prav, da si kdaj to tudi izrazimo, pokažemo.

V naši ordinaciji se veliko pogovarjamo, saj le tako lahko gradimo zaupanje in vzpostavimo dobro sodelovanje. V naši ordinaciji so pacienti navajeni, da lahko poprosijo, povedo, izrazijo ali vprašajo vse. Tudi kaj je zobni vrag. Neprestano klepetamo.

Tako sva nedavno s pacientom pregledovala vprašalnik, o zdravju, ki ga je izpolnil. Na koncu kar obsežnega vprašalnika je postavljeno vprašanje: »Ali imate katero od bolezni, stanje ali zdravstvene težave, ki niso opisane v vprašalniku?«. Pacient je napisal:

Image title


Ostala sem brez besed, kar se sicer zgodi izjemno redko. Pacient mi je veliko povedal o sebi. Napisal mi je dragoceno sporočilo, do katerega morda z običajno komunikacijo nikoli ne bi prišla. K zobozdravniku ni rad hodil, ker je doživel slabšalni odnos zaradi slabega stanja v ustih. Zato je šel le kadar ga je bolelo. Podelil je z menoj svojo bolečo življenjsko zgodbo.

V naši ordinaciji sem slišala že veliko dobrih, veselih in težkih življenjskih zgodb, dobila sem že veliko toplih objemov. Včasih samo zato ker poslušam. Ker ne sodim. Moje poslanstvo je da pomagam, ne da sodim.

In vedno se spomnim ma mojo dobro prijateljico Alenko Mirt, zdaj Kesar, ki pravi: Življenje je zgodba. Dobra zgodba.

Imejte se radi.

Potrebujete zobozdravnika?Naročite se na 031 565 907

Vse objave Naročite se