Zakaj lahko nova bela plomba boli na ugriz

Zakaj nova bela plomba boli na ugriz


Zobje nam včasih postrežejo z res pisano paleto simptomov, pa če se še tako trudimo - jih oskrbeti najbolje, kar se da.

Zob zaboli, ko nanj zagriznemo kaj tršega

Lahko pa je preprosto plomba v kakšni točki previsoka in takrat zob zaboli ko zagriznete in ne ko ugriz popustite. To se najpogosteje zgodi če se plombiranje izvede pod lokalno anestezijo in pri obsežnejših plombah, ko je potrebno dolgo držati usta odprta. Takrat se mišični spomin izgubi in pacient težko najde svoj pravi ugriz. Kasneje, ko anestezija popusti in se vrne mišični spomin pa se lahko pokaže, da je plomba malo previsoka. Po uskladitvi ugriza bolečina na ugriz v nekaj dneh popusti.


Zob zaboli - ne takrat, ko zagriznemo, ampak ko ugriz popustimo

Po plombiranju s kompozitnim materialom, res včasih pride do bolečine na ugriz.  Teorij zakaj do tega pride je strokovni literaturi veliko, a enotnega enoznačnega mnenja ni. Včasih bolečine po plombiranju ni mogoče pojasniti. To je po navadi bolečina, ki se pojavi – ne takrat, ko zagriznete, ampak, ko popustite ugriz. Nekoliko pomaga, če zob razbremenimo. Včasih dolgo ne izzveni, tudi do nekaj mesecev, a počasi izzveneva. 


Bolečina po plombiranju je sprva konstantna in težko določljiva, kasneje postane zob občutljiv na ugriz in poklep ter dotik

Če je plomba globoka, in je morda bilo narejeno indirektno ali direktno kritje zobne pulpe, je smiselno spremljati vitaliteto. Pri globokih plombah se včasih zgodi, da zob pred plombiranjem ni bolel, po plombiranju pa začne boleti. Razlog je, da so bakterije že bile prisotne v zobni pulpi pred plombiranjem, a plini, ki so jih proizvajale so lahko izhajali skozi karies ali netesno plombo. Ko se naredi nova, tesna plomba, plini ne morejo izhajati in zob začne boleti. V primeru stopnjevanja bolečine, kot je na primer bolečina, ki dolgo ne izzveni, po toplotnem ali kemičnem dražljaju, bolečina, ki seva v lice ali čeljust in je neprekinjena ter bolečina, ki vas zbudi iz spanca, pa lahko nakazuje na vneto zobno pulpo – pulpitis. Če se pulpitis stopnjuje, je potrebno endodontsko zdravljenje zoba.


Ljubo nam je, če nam pacient pove, da je zob po plombiranju občutljiv na ugriz. Glede na opisano, ga povabimo na obisk in skušamo eliminirati vzroke po korakih, Najprej ugotavljamo, ali gre za vzroke, ki so najverjetnejši. Ponovno preverimo okluzijo (višino ugriza tudi pri premikih levo desno in naprej – nazaj). Če se izkaže, da je zob še v kaki točki rahlo previsok, to točko razbremenimo. Če se izkaže, da je bolečina res posledica nove plombe, in ne predhodnega slabega stanja zoba, pa zob razbremenimo za vsaj cca 12 mikronov. V kolikor vemo, da je bila plomba zelo globoka, da smo morda na zobu naredili indirektno ali direktno kritje, pa izmerimo še vitaliteto zoba. Če je pulpitis reverzibilen, se bo zob morda umiril, sicer pristopimo k endodontskemu zdarvljenju koreninskih kanalov.  


Vse objave Naročite se