Z MEDZOBNO ŠČETKO DO BOLJŠE USTNE HIGIENE

Vse več ljudi se zaveda, da samo uporaba zobne nitke ni dovolj, zato za čiščenje stranskih ploskev zob uporabljajo tudi interdentalne ščetke. Na področjih, kjer lahko učinkovito čistimo z interdentalno ščetko, so zobje v prerezu pogosto ledvičaste oblike, zato z nitko takega vbočenega predela ne moremo očistiti. Uporaba interdentalnih ščetk je zato na teh predelih izredno pomembna.

Interdentalne ščetke so namenjene večkratni uporabi in jih ni potrebno zavreči, dokler se ne iztrošijo.

MožnostMedzobne ščetkei uporabe interdentalnih ščetk

Interdentalno ščetko uvedemo v medzobni prostor previdno. Sila, s katero potiskamo, naj ne bo večja od tiste, kot bi pisali s svinčnikom. V kolikor začutimo odpor na notranji strani, vrh žice rahlo nagnemo proti grizni ploskvi zoba in nadaljujemo pot, vendar sile ne povečujemo. Če je v medzobnem prostoru prisotna zobna obloga - biofilm ali zobni kamen, je potrebno to oblogo očistiti pri zobozdravniku. Za čiščenje zadnjih zob ščetko ukrivite preko prsta. Po uporabi je ne ravnajte nazaj, temveč za čiščenje sprednjih zob uporabite drugo, ravno ščetko.

Uporaba interdentalnih ščetk je posebej pomembna v primeru, da nosite fiksni ortodontski aparat, saj z zobno nitko ne morete očistiti medzobnih prostorov, ker ortodonska žica to preprečuje. Z večjo interdentalno ščetko lahko uspešno očistite predel, kjer so bracketi (nosilci) zobnega aparata prilepljeni na zob, saj se tam obloga intenzivno nabira in jo je težje odstraniti.

Za čiščenje protetičnih del na implantatih uporabljajteinterdentalne ščetke z extra soft vlakni, da ne poškodujete implantata. Nosilna žica ščetk naj bo prevlečena s plastiko.

Na tržišču je velika izbira interdentalnih ščetk. Pri izbiri bodite pozorni na kvaliteto in dejavnike, zaradi katerih bo uporaba interdentalnih ščetk enostavnejša in prijetnejša:

Nosilna žica vlaken naj bo prevlečena s plastiko. Ker interdentalna ščetka pogosto deluje na področju korenine, ki je občutljivejša in mehkejša od sklenine, je občutek, ko se dotaknemo zoba, manj neprijeten, kadar je žica prevlečena s plastiko, kot če bi po njem podrsali z žico.

Interdentalne ščetke, ki imajo ščetko vlito v plastiko in nimajo dodatnega mehanizma za vstavitev ščetke v držalo, so prijaznejše do tkiv, saj nimajo ostrih robov in jih zaradi manjše lomljivosti lahko uporabljate dlje. Med uporabo se ne snemajo z držala. Novejše generacije interdentalnih ščetk imajo mesto, kjer je ščetka vlita v držalo, iz silikona, ki je mehkejši in prožnejši, zato je dolgotrajnost uporabe take ščetke podaljšana.


Želite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na stacionarno številko 01 430 72 20; GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

Vse objave Naročite se