SPOZNAJTE ANATOMIJO ZOB - NAJ BODO ZA VEDNO

Image title

Image title
Zob ni samo bela zobna krona, ki jo vidimo v ustih. Zobni organ sestavljajo zob in obzobna tkiva.

Človeški zob v ožjem pomenu besede sestavljata del zoba, ki ga vidimo v ustih in ga imenujemo zobna krona, in del, ki je skrit pod dlesnijo v zobni kosti in ga imenujemo zobna korenina. Zob sestavljajo trda tkiva: na površini je sklenina, ki je najtrše tkivo v človeškem telesu in ki običajno pokriva del zoba, ki gleda v ustno votlino, osnovna zobna substanca je dentin, ki je podoben kostnemu tkivu in se nahaja v kronskem in koreninskem delu zoba. V notranjosti je v zobni kroni pulpina votlina, v koreninah pa so koreninski kanali. V pulpini votlini so žile, živci in tkivo, po domače tej pulpi rečemo zobni žive.  Površino korenine pokriva zobni cement.

Zob na obzobno kost ni prirasel, ampak je pričvrščen z obešalnim aparatom iz vezivnih vlaken, ki potekajo z zobne koreninske površine na obzobno kost. Zob in obzobna tkiva skupaj označujemo kot zobni organ.
Zobni organ torej sestavljajo: zob in obzobna tkiva: dlesen, obzobna kost in manj kot pol milimetra široka špranja med zobno korenino in obzobno kostjo. V tej špranji, ki jo zobozdravniki označujejo kot obzobno - periodontalno špranjo, je vse polno drobnih žilic, živcev in predvsem vezivnih nitk, ki so na eni strani pripete na zobno korenino, na drugi strani pa na obzobno kost, tako da zob visi na teh nitkah. Te nitke zelo učinkovito ublažijo sile, ki nastanejo pri žvečenju in grizenju. Dlesen je ob zobnem vratu pripeta na zob.

Zobje so v zobno vrsto v zgornji in spodnji čeljusti postavljeni tako, da se z zobnimi kronamii dotikajo in tvorijo neprekinjen zobni lok, ki je zelo pomemben , saj omogoča normalno delovanje » žvečnega aparata «, kamor poleg zob v obeh zobnih lokih prištevamo še žvečne mišice, jezik, žleze slinavke in čeljustni sklep.

Človeški zobje so različno oblikovani. Spredaj so v zobnem loku sekalci; imajo obliko dleta in so namenjeni za sekanje hrane. V višini ustnih kotov sta podočnika, s katerima hrano trgamo, nato sledita na vsaki strani po dva ličnika in po trije kočniki, ki imajo široke grizne ploskve in so namenjeni žvečenju in drobljenju hrane. Tretji kočnik imenujemo tudi modrostni zob.

Stalni zobje

Image titleŽelite izvedeti več?

Lahko nas pokličete na stacionarno številko 01 430 72 20; GSM številko 031 656 907 ali pa nam pišite preko kontaktnega obrazca.

Vse objave Naročite se